Aleksa Balašević Svet24.si

Balaševićev sin obžaluje vse, kar je storil v ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Forum evroposlancev

Deli na:

Štirje slovenski evroposlanci so na državljanskem forumu v Novi Gorici strinjali, da Slovenija zaradi vstopa v EU in območje evra svetovno krizo občuti manj, kot bi jo sicer. Spregovorili so o delu v evropskem parlamentu, izogniti pa se niso mogli aktualnim temam, kot so povojni poboji ter mejni spor med Slovenijo in Hrvaško.

Štirje slovenski evroposlanci so na državljanskem forumu v Novi Gorici strinjali, da Slovenija zaradi vstopa v EU in območje evra svetovno krizo občuti manj, kot bi jo sicer. Spregovorili so o delu v evropskem parlamentu, izogniti pa se niso mogli aktualnim temam, kot so povojni poboji ter mejni spor med Slovenijo in Hrvaško.

EU je kljub nekaterim pomanjkljivostim Sloveniji prinesla marsikaj pozitivnega, je poudarila Ljudmila Novak. Jelko Kacin in Lojze Peterle sta odločitev Slovenije za prevzem evra označila za strateško, tudi v luči današnje svetovne gospodarske krize. Aurelio Juri je uvodoma opozoril, da so kljub vstopu Slovenije v schengensko območje meje v glavah, zlasti pri naših zahodni sosedih ostale.

Čeprav sta informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo ter Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij državljanski forum, ki ga je povezoval Livio Semolič, organizirala v okviru priprav na junijske volitve v evropski parlament, se evropski poslanci v Novi Gorici niso mogli izogniti aktualnim temam.

Na pobude enega izmed okoli 50 poslušalcev so spregovorili o povojnih pobojih. Peterle je poudaril, da je "preštevanje kosti" le ideološka floskula, saj doslej ni bilo volje za odkrivanje tovrstnih dejanj. Poboje sta obsodila tudi Juri in Kacin, pri čemer se je slednji vprašal, kaj sploh je postulat slovenske države, če ne boj proti nacizmu in fašizmu. Novakova je v zvezi s tem omenila evropsko resolucijo, češ da je treba priti do resnice, ki bo šele omogočila spravo. "Slovenija ima pravico vedeti, koliko je bilo pobitih Slovencev," je poudarila.

Precej časa so na državljanskem forumu namenili tudi četrtkovemu poročilu o napredku Hrvaške na poti v EU, ki ga je sprejel evropski parlament. Novakova in Peterle sta povedala, da sta glasovala proti poročilu, ker v njem ni bilo zapisano načelo pravičnosti. Peterle je ocenil, da je "vsem bolj jasno, za kaj gre, jasnejša pa je tudi pot do rešitve" mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško, medtem ko ima Novakova "občutek, da se bolj posluša hrvaške pritiske kot naše argumente".

Kacin je pojasnil, da je poročilo podprl, ker gre za "poročilo o Hrvaški in ne o Sloveniji", saj je "v našem interesu, da Hrvaška napreduje". V zvezi z mejnim sporom je poudaril, da je naša južna soseda sama pripeljala "kontaminirane dokumente" v pogajanja, kar je pripeljalo do slovenske blokade. S to potezo slovenske vlade se ne strinja Juri, češ da je naredila "potezo, za katero ne vemo, kam bo pripeljala". Zato se je glasovanja o Hrvaški v evropskem parlamentu vzdržal. Referendumska zavrnitev vstopa Hrvaške v EU bi bila "korak nazaj", saj bi "zastrupljala ozračje", je dodal Kacin.

Ob tem je novogoriška podžupanja Darinka Kozinc ocenila, da tudi v evropskem parlamentu med slovenskimi poslanci različnih političnih barv ni enotnega pristopa, ko gre za slovenske nacionalne interese. Prisotni evropski poslanci so njeno tezo zavrnili.

Sicer pa so Juri, Kacin, Novakova in Peterle v Novi Gorici pojasnili, da EU ne bo šla po poti ZDA, ampak bo ohranila nacionalne države. Opozorili so, da vsi v EU niso enako navdušeni nad evropskim državljanstvom. Poleg tega je Kacin kot vredno razmisleka označil pobudo enega izmed obiskovalcev foruma, da bi uvedli tudi bankovce za en evro.