nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Forbes: Primer zoper Janšo se zdi vsaj delno politično motiviran

Deli na:
Forbes: Primer zoper Janšo se zdi vsaj delno politično motiviran

Levi slovenski politiki, nekdanji komunisti, imajo podporo pristranskih medijev, ob obisku Slovenije piše sodelavec ameriške revije Forbes John Farrell.

Farrell se je ob obisku Slovenije srečal s sorodniki in tudi z ameriškim veleposlanikom Josephom Mussomelijem. Ta je opozoril na problematično počasno privatizacijo slovenskega gospodarstva, ki je dve desetletji po osamosvojitvi še vedno v znatni meri pod nadzorom države, piše Farrell in navaja, da vlada zaposluje okli 30 odstotkov vsega prebivalstva. Za primer navaja veletrgovca Mercator, ki bo zdaj prodan le za delež vsote, ki bi jo dobili, če bi Slovenci Mercator prodali že pred leti.

Levi politiki, nekdanji komunisti, imajo vso podporo pristranskih slovenskih medijev, ugotavlja Farrell. Zelo močni so tudi sindikati.

Piše o primeru Janeza Janše, nedavno obsojenega v zadevi Patria. Primer zoper njega se zdi vsaj delno politično motiviran in če evropsko sodišče zavrne odločitev slovenskega sodnika, bo to črn madež za ugled države, meni novinar.

Ameriškega obiskovalca preseneti, da je država s tako visoko izobraženim prebivalstvom kot je Slovenija, ekonomsko tako zelo paralizirana. Slovenci so previdni, ko gre za spremembe, in nepripravljeni na radikalno gospodarsko transformacijo, ugotavlja.

Opreznost ima svojo ceno. Slovenci so nezadovoljni s sedanjim stanjem gopodarstva in s političnimi razmerami. Mnogi obžalujejo vstop v EU. A aktualni oblastniki ne dajejo upanja na spremembe.

Mladi podjetniki, predvsem tisti, ki želijo razvijati tehnološke izdelke, so zaradi šibkih bank finančno pomoč prisiljeni iskati na tujem.

Med strankami na levi in desni je tudi temačna zgodovina še iz časov druge svetovne vojne, piše Farrell. Obiskovalec jo čuti že ob krajšem obisku, ko se komaj uro stran od prestolnice vozi mimo množičnih grobov.