petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fištravec za klavrno usodo Marifarma krivi predhodnike

Deli na:
Fištravec za klavrno usodo Marifarma krivi predhodnike

Foto: Bobo

Na zaključen prodajni postopek donedavno občinskega mariborskega farmacevta Marifarm, ki ga je največja upnica in nekaj dni tudi lastnica NKBM v ponedeljek dokončno prodala ukrajinski družbi Arterium, se je včeraj odzval župan Andrej Fištravec. Čeprav pozdravlja prihod novega lastnika, spominja tudi na številne napačne odločitve v preteklosti.

Kot je dejal Fištravec, se je od začetka svojega mandata trudil, da bi zaposleni v podjetju, ki ga je Mestna občina Maribor večinsko obvladovala preko Mariborskih lekarn, obdržali delovna mesta. Strateški kupec obljublja, da bo temu tako, prav tako po njegovih besedah obljublja nadaljnji razvoj.

Mariborski župan se bo z novim lastnikom v kratkem tudi sestal in mu zaželel uspešno delo v prihodnje ter mu zagotovil vso pomoč, ki jo lahko nudi. "Žal pa ne moremo mimo dejstva, da so napačne odločitve, ki so bile v preteklosti sprejete, pripeljale do oškodovanja mesta za najmanj 33 milijonov evrov, ki bi jih lahko uporabili za financiranje nedokončanih projektov," je dodal Fištravec.

Zgodbo podjetja, tako kot je bila zastavljena, grajena, financirana in od začetka vodena, je po njegovih besedah mogoče uvrstiti v kategorijo največjih napak, ki so jih posredno plačali prebivalci nekdaj večje občine Maribor. Glavni razlog za začetek investicije je bila, kot je pojasnil, želja, da presežek denarja iz lekarniške dejavnosti ne bi našel poti v občinske proračune, namesto tega ga je posrkal zdaj že propadli gradbinec MTB.

Fištravec je tudi zavrnil očitke župana Miklavža Lea Kremžarja, da sta glavna krivca za zgodbo Marifarm mestna občina in NKBM, saj je krivda po njegovem mnenju vedno individualna in v tem primeru zelo jasna. Zvalil jo je na nekdanjega direktorja Mariborskih lekarn in prvega direktorja Marifarma Milana Pukšiča, del odgovornosti pa je naprtil še njegovima predhodnikoma Borisu Soviču in Francu Kanglerju.

Prvemu zato, ker je dovolil veliko kopičenje prostih sredstev v sistemu lekarn in ni poskrbel, da bi te presežke prenesli v občinski proračun, drugemu pa, ker je s svojimi ljudmi, ki bi morali nadzirati lekarne, to v najboljšem primeru opustil, v najslabšem pa aktivno sodeloval pri gradnji preko družbe MTB. Svoj del krivde po njegovem nosijo tudi vsi člani sveta zavoda Mariborskih lekarn od leta 2006 do 2013.

"V času mojega mandata so lekarne v treh letih v proračun mesta prispevale 2,3 milijona evrov, kar so edini prilivi od njihove ustanovitve," je zatrdil Fištravec, ki verjame, da je s prevzemom lastništva s strani Arteriuma podjetje dobilo strateškega lastnika, ki je iz farmacevtske dejavnosti in ima lasten razvoj farmacevtskih sredstev.

Prepričan je, da zaposlenim na dolgi rok ni potrebno skrbeti za njihovo usodo, ob tem pa upa, da bodo prehodno obdobje in birokratski postopki, ki nove lastnike čakajo preden lahko začnejo s proizvajanjem svojih zdravil, čim krajši.

Fištravec je v zvezi z neuradnimi informacijami, da nekateri napovedujejo pravno izpodbijanje prenosa Marifarma na NKBM in posledično prodajo Arteriumu, slednje javno pozval, naj tega ne počnejo in s tem v dobro zaposlenih zaključijo zgodbo.