Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fillijev akvarij, MMC po čistki in prenova TVS

Deli na:

Medtem, ko se še vedno ne ve, kam je poniknil milijon evrov namenjen tako imenovanemu laboratoriju novih formatov in direktor TV Janez Lombergar molči, nadzorniki pa gledajo v zrak, se je zgodil še en TV »laboratorij« – prenova informativnih programov.

Vanjo naj bi bilo doslej vloženih 1,9 milijona evrov iz elektro priključka, rezultati pa so tudi po mnenju uglednih hišnih imen naravnost na meji katastrofe. Studio TV Dnevnika je videti prej kot prazno nogometno igrišče na katerem se vsak voditelj izgubi, studio Odmevov pa se ponaša z velikansko okroglo mizo, ki spominja na čudaški eksperimentalni akvarij, pravijo pa ji – mizi namreč – Fillijeva plava laguna. Najbolj posrečene pa so plazme v ozadju, ki opominjajo na zaledenelo morje Antarktike. V takšnem okolju pa se ne izgubijo in zmrznejo samo voditelji, ampak tudi gostje, režiserji in kamere pa nam »čarajo« kadre zaradi katerih ne »vidiš« vsebine. Zanimivo pa bi bilo izvedeti, kako je lahko takšna prenova stala skoraj 2 milijona evrov in kdo je pri tem največ posebej zaslužil. Ali kot je rekel eden izmed duhovitih kritikov na twitterju: ali bodo zaradi te prenove koga zaprli?

Vodstvo paničari tudi zaradi avtorskih oz. honorarnih pogodb in pri tem v javnost spušča informacije kot je bila tista, ki so jo prodali Mladini, da je zaradi tega odpadlo že 94 televizijskih in radijskih oddaj – kar devetdesetkrat preveč. In najnovejša: da za delo trepeta več kot 300 honorarcev, ki so eksistenčno vezani na hišo. Večina pa je eksistenčno zaposlena že kje drugje, ali pa za prihodnjo eksistenco še študira. Vodstvo se nasploh vede kot da se ga kriza ne tiče in kot da bo na RTV ostalo vse tako kot je v tem mandatu. Z njimi vred.

Generalni direktor Marko Filli pa si je omislil še bolj zasebni direktorski akvarij, saj si je dal prenoviti in zastekliti vse svoje prostore in pisarne v četrtem nadstropju javne hiše. Ker gre za mat steklo, je težko videti, kaj se notri dogaja, kaj posebnega pa glede na programske in finančne rezultate že ne. Razen vsakodnevnih kriznih sestankov, kjer vodstvo ugiba, kaj se bo dogajalo, saj je po svoje optimistično sprejelo novico, da iz hiše odhajata Rajko Gerič in Uroš Urbanija. Fillija zanima, kdo iz nasprotne strani bo še odšel, in predvsem, zakaj še čaka Vinko Vasle. Po Filliju naj bi namreč odhod še nekaterih pomenil, da se bo on s svojimi obdržal do konca mandata, se pravi še dve katastrofalni poslovno-programski leti. A kdor čaka, ne dočaka.

Posebej spodbudni so tudi rezultati obiskanosti MMC-jeve spletne strani po čistki! Po znameniti reorganizaciji Multimedijskega centra RTVSLO, ko je generalni direktor Marko Filli obračunal z nekdanjim odgovornim urednikom Urošem Urbanijo, v nadaljevanju pa še z vodstvu neljubimi vodji uredništev, portal konstantno izgublja število uporabnikov. Da uporabniki vse manj posegajo po vsebinah portala, pa prikazuje tudi opazen padec klikov.
 
Reorganizacija MMC, kot sta jo izpeljala znamenita komika RTV-ja Marko Filli in Miha Lampreht, ki po novem nastopata tudi v oddaji radio GAGA, se vsak dan bolj kaže kot popolnoma zgrešen projekt. Očitno nadzorni svet ni prav razumel njunih vlog, ko sta predlagala tako nenavadno reorganizacijo. Fanta sta se namreč šalila, bivši partijski politkomisar Šetinc iz nadzornega sveta ju je pa resno vzel. Ker politkomisarji pač nikoli niso razumeli šal.

Ko je prišla ura streznitve, nihče več ni vedel, kako sploh realizirati nova določila iz statuta RTV, ki za odgovorne urednike MMC-ja postavlja kar 18 odgovornih urednikov celotnega RTV.
 
Meni nič tebi nič so se odločili, da bodo kršili svoj lastni statut, in na mesto vseh odgovornih urednikov za MMC postavili le 4 odgovorne urednike, vse iz vrst televizije, nobenega iz radia, še manj iz vrst lokalnih odgovornih urednikov in odgovornih urednikov za manjšine.

Vodstvo je v februarju izbiralo tudi novega urednika uredništva MMC-ja, ki naj bi koordiniral delo tako vseh 18 odgovornih urednikov kot tudi delo novinarjev. Sicer slavni zapisovalec teh komičnih zamisli Matej Žunkovič ni nikoli pojasnil, kako si predstavlja takšno organizacijo, ki je ni para na svetu, ampak vseeno. Trenutno izbrana urednica uredništva Kaja Jakopič si stvari očitno predstavlja tako, da je ni nikjer nič. Ne hodi na uredniške sestanke, prav tako je ni videla niti večina izmed 18 odgovornih urednikov, ki bi jih morala koordinirati.

Da se komedije hitro sprevržejo v tragedije, ki se rešujejo na sodišču, pa kaže tudi samo imenovanje Kaje Jakopič, saj v skladu z zakonom urednika uredništva imenuje odgovorni urednik. Ker ima MMC po statutu 18 odgovornih urednikov, bi torej Kajo Jakopič moralo imenovati 18 odgovornih urednikov. Toda komično vodstvo javnega zavoda se je zasmejalo in spoznalo, da vseh 18 odgovornih urednikov le ne pristaja na politične čistke.

In ponovno so se odločili, da bodo kršili svoj lastni statut. Glede na to, da so imenovali štiri odgovorne urednike, bi bilo pričakovati, da bodo vsaj ti imenovali Kajo Jakopič. Toda tudi ti štirje se očitno s tem niso strinjali in poiskali so najbolj voljno izmed voljnih odgovornih urednikov - Ksenijo Horvat Petrovčič, ki je po res nenavadnem ključu ob asistenci Draga Balažica imenovala Kajo Jakopič za urednico uredništva.

In kakšno je stanje danes v uredništvu? V zgodbi še vedno ostaja Lan Dečman, znameniti sindikalist, ki je skupaj s tehničnim direktorjem Matejem Žunkovičem izpeljal noč dolgih nožev ter postal nekakšen vodja notranjega ter zunanjega uredništva. Toda izbira je bila slaba, saj Dečman očitno nima niti vodstvenih, še manj pa uredniških sposobnosti, zaradi česar ga praktično ne upoštevajo več niti novinarji zunanje niti notranje redakcije.  
 
Posledice takšnega (ne)dela pa so jasne. Če je portal že v mesecu februarju beležil 10 odstoten padec števila uporabnikov, je v mesecu marcu beležil še en padec. Prvič po treh letih je padla klikanost portala na primerljivi mesečni ravni. Lani marca je tako portal beležil nekaj več kot 49 milijonov prikazov, letos po čistkah pa samo še nekaj več kot 47 milijonov klikov. Podoben je tudi padec števila uporabnikov. Marca 2011 jih je portal po raziskavi MOSS-a beležil več kot 495.000, letos pa zgolj še nekaj čez 466.000.

Če pogledamo torej prvo tromesečje, pa so rezultati naslednji. Januarja, ko je bil odgovorni urednik še Uroš Urbanija, je portal beležil 518.000 uporabnikov, februarja po čistkah se je že zgodil prvi padec, ko so beležili 471.000 uporabnikov, marca pa kot rečeno le še dobrih 466.000.