sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Filli na RTV uvedel popoln nadzor nad informacijami

Deli na:

Nezakonito izvoljeni novi generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli se je v strahu pred curljanjem neprijetnih internih informacij s Kolodvorske v javnost takoj ob nastopu mandata podpisal pod Pravilnik o posredovanju informacij medijem. Filli zaposlenim grozi s sankcijami, če pravilnika ne bodo upoštevali.

Nezakonito izvoljeni novi generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli se je v strahu pred curljanjem neprijetnih internih informacij s Kolodvorske v javnost takoj ob nastopu mandata podpisal pod Pravilnik o posredovanju informacij medijem. Filli zaposlenim grozi s sankcijami, če pravilnika ne bodo upoštevali.

Po naših informacijah naj bi bila soavtorica pravilnika Cvetka Žirovnik, pomočnica dosedanjega direktorja Antona Guzeja za organizacijo, kadre in izobraževanje (sicer pa tudi žena Janeza Žirovnika, ki je bil pred leti uslužbenec Slovenske varnostno obveščevalne agencije – Sove), a ta to zanika: "Pravilnik je plod dela Službe za odnose z javnostmi in Pravne službe RTV S... Še bolj me preseneča, da ste objavili mojo zasebnost in moža postavili tja, kjer že dolgo ne opravlja službe." Žirovnikova na RTV trenutno opravlja dve funkciji vršilke dolžnosti – poleg pomočnice generalnega direktorja je tudi vodja Regionalnega RTV-centra Maribor.  

Zanimivo ob tem je, da jim pravilnika na RTV ni uspelo spisati vsa leta, ko je bil na vrhu javnega zavoda Anton Guzej. So ga pa takoj, ko je bil na funkcijo nezakonito izvoljen Marko Filli.

Po pravilniku, ki je začel veljati danes, dan po objavi v internem Informatorju, lahko informacije o delovanju zavoda javnosti posredujejo le predsednika programskega in nadzornega sveta (Jernej Pikalo in Lenart Šetinc) ter generalni direktor Filli oz. služba, pooblaščena za komuniciranje s strani generalnega direktorja. Drugi zaposleni pa le, če jih za posamezen primer posebej pooblasti generalni direktor. Komunikacija z mediji na nižjih nivojih od generalnega direktorja pa lahko poteka samo ob poprejšnji ustni ali pisni odobritvi generalnega direktorja in v dogovoru s službo za komuniciranje.

Marko Filli s pravilnikom uvaja popoln nadzor nad informacijami. V primeru, če se predstavniki medijev na zaposlenega na RTV z vprašanjem obrnejo neposredno, ga mora le-ta napotiti na službo za komuniciranje. In tudi vsi pisni odgovori, posredovani medijem, morajo biti v vednost poslani generalnemu direktorju.

Vsebino novega internega Pravilnika o posredovanju informacij medijem objavljamo v celoti:

Na podlagi 45. člena Zakona o medijih (Ur. 1. RS, št. 110/2006) in 84. člena Statuta javnega zavoda RTV Slovenija

 

Izdajam

 

Pravilnik o posredovanju informacij medijem

 

I. Namen pravilnika

 

l. člen

 

Pravilnik ureja področje posredovanja uradnih stališč in informacij medijem ter drugi zainteresirani javnosti v imenu RTV Slovenija (v nadaljevanju: zavod).

 

Pravilnik se ne uporablja za posredovanje informacij varuha gledalcev in poslušalcev ter informacij javnega značaja na podlagi zahteve po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja.

 

II. Splošne določbe

 

2. člen

 

Komunikacija in posredovanje informacij v imenu zavoda medijem in drugi zainteresirani javnosti se dokončno pripravi v službi, ki je določena z aktom o notranji organiziranosti.

 

3. člen

 

Vsi zaposleni, odgovorni za posredovanje informacij, si morajo prizadevati, da pravočasno oz. v čim krajšem roku zagotovijo resnične, celovite injasne informacije in odgovore na zastavljena vprašanja.

 

Informacije in stališča morajo biti posredovani strokovno in objektivno, tako da ohranjajo, gradijo in dvigujejo ugled zavoda.

 

III. Način posredovanja informacij

 

4. člen

 

Zavod posreduje informacije:

-          v sporočilih zajavnost, posredovanih na dogovorjenih nosilcih;

-          na novinarskih konferencah in drugih priložnostnih dogodkih;

-          v avdio ali video intervjujih in izjavah pooblaščenih predstavnikov zavoda za posredovanje informacij;

-          z objavo informacij na spletni strani zavoda;

-          z objavo vprašanj predstavnikov medijev in odgovorov na spletni strani zavoda;

-          prek elektronske pošte.

 

Način posredovanja informacije določi služba, pooblaščena za komuniciranje v dogovoru z generalnim direktorjem.

 

IV. Pravice in odgovornosti posredovanja informacij

 

5. člen

 

Informacije o delovanju zavoda lahko medijem posredujejo predsednik programskega sveta za področje dela programskega sveta, predsednik nadzornega sveta za področje dela nadzornega sveta.

 

6. člen

 

Komunikacijo v imenu zavoda lahko z mediji vodi generalni direktor, služba, pooblaščena za komuniciranje s strani generalnega direktorja, drugi zaposleni pa le, če jih za posamezni primer posebej pooblasti generalni direktor. Enako velja za odgovore na objavljena medijska sporočila, ki se nanašajo na zavod.

 

7. člen

 

Komunikacija z mediji v imenu zavoda na nivojih, nižjih od generalnega direktorja, lahko poteka samo ob poprejšnji ustni ali pisni odobritvi generalnega direktorja in v dogovoru s službo, odgovorno za komuniciranje.

 

8. člen

 

V primeru, da se predstavnik medija z vprašanjem neposredno obme na zaposlenega v zavodu, ga mora le-ta napotiti na službo, odgovorno za komuniciranje.

 

V. Postopek zbiranja in usklajevanja informacij

 

9. člen

 

Pridobivanje in posredovanje informacij medijem organizacijsko in vsebinsko uskladi služba, odgovorna za komuniciranje. Vsi pisni odgovori, posredovani medijem, morajo biti v vednost poslani generalnemu direktorju in odgovorni osebi, ki je sodelovala pri pripravi odgovora.

 

10. člen

 

Generalni direktor, direktor radia, direktor televizije, pomočniki generalnega direktorja, vodje regionalnih RTV-centrov, vodje organizacijskih enot, odgovorni uredniki, vodje služb in drugi zaposleni so dolžni službi, odgovorni za komuniciranje, posredovati pravočasne in popolne informacije s svojega delovnega področja (poslovni, programski, tehnični in ostali vidiki delovanja RTV Slovenija), če se vprašanje nanaša na njihovo področje. Prav tako so dolžni pravočasno in popolno posredovati morebitne popravke posredovanih informacij.

 

11. člen

 

Službi, odgovorni za komuniciranje, posredujejo:

 

a) Informacije o izvajanju javne službe na področju radijske in televizijske dejavnosti:

- generalni direktor in pomočniki generalnega direktorja (za organizacijsko-poslovno področje zavoda),

- direktor radia (za dejavnost radia),

- direktor televizije (za dejavnost televizije),

- vodja regionalnega centra (za področje regionalnega centra),

- vodja organizacijske enote (za dejavnost s svojega področja),

- dogovorni uredniki posameznih PPE (za področje uredništva),

- vodje služb za svoje področje.

 

b) lnfonnacije o izvajanju tržnih dejavnosti v okviru zavoda:

- pomočniki generalnega direktorja

- vodje služb, ki izvajajo tržne dejavnosti.

 

12. člen

 

V primerih odsotnosti/zadržanosti morajo odgovorni za posredovanje informacij določiti namestnika in o tem pravočasno obvestiti generalnega direktorja in službo, odgovorno za komuniciranje.

 

VI. Roki

 

13. člen

 

Roke v postopku zbiranja informacij določi služba, odgovorna za komuniciranje, glede na pomembnost in zakonsko obveznost, zato jih morajo vsi zaposleni, ki so pozvani, da podatke/informacije posredujejo, upoštevati.

 

14. člen

 

Okvirni roki v postopku zbiranja informacij v zavodu so:

 

1) informacije za medije

a) za radijske in televizijske postaje, dnevne tiskane časnike - še isti dan oz. v roku, dogovorjenem z delavcem službe, odgovorne za komuniciranje,

b) za tedenske in mesečne tiskane izdaje - od 3 do 5 dni;

 

2) komuniciranje načrtovanih programskih in drugih projektov RTV Slovenija

a) okvirne informacije vsaj 8 tednov pred predvidenim začetkom projekta,

b) točne in kar se da podrobne informacije takoj, ko so znane, a ne pozneje kot 5 tednov pred predvidenim začetkom projekta,

c) zadnji rok za posredovanje dokončnih in popolnih informacij se določi sproti, glede na pomembnost in obsežnost projekta, v dogovoru s področjem/službo, odgovorno za komuniciranje;

 

3) komuniciranje s širšo javnostjo

a) na vprašanja gledalcev, poslušalcev in obiskovalcev spletnih strani glede vprašanj, povezanih z dnevnimi dogodki - rok še isti dan,

b) na vprašanja gledalcev, poslušalcev in obiskovalcev spletnih strani glede drugih vprašanj – rok 5 dni,

c) na vprašanja in prošnje za posredovanje podatkov oziroma zbira podatkov za študijske in izobraževalne namene glede na obširnost in zahtevnost - rok 5 do 10 dni.

 

VII. Sankcije

 

15. člen

 

Nepooblaščeno posredovanje informacij medijem v imenu zavoda in nespoštovanje določil pravilnika predstavlja kršitev internih aktov in pogodbe o zaposlitvi.

VIII. Končna določba

 

16. člen

 

Pravilnik stopi v veljavo naslednji dan po objavi v Informatorju.

 

Ljubljana, 31. 05. 2010

Generalni direktor RTV Slovenija:

mag. Marko FILLI,l.r.

Popravek članka »Filli na RTV uvedel popoln nadzor nad informacijami«, objavljenega 1. junija 2010 na spletni strani www.revija-reporter.si

Na spletni strani www.revija-reporter.si  je dne 1. junija 2010 objavljen članek z naslovom »Filli na RTV uvedel popoln nadzor nad informacijami«, v katerem se je avtorju članka zapisalo kar nekaj neresnic.

Ni res, da  ''naj bi bila avtorica pravilnika Cvetka Žirovnik''.  Pravilnik so pripravile strokovne službe RTV Slovenija.

Osnutek pravilnika je Pravna služba RTV Slovenija  pripravila že leta 2008 na pobudo službe RTV Slovenija, ki skrbi za odnose z javnostmi predvsem z namenom enotno urejenega komuniciranja zavoda z javnostmi.

 RTV Slovenija  ima za posredovanje uradnih stališč organizirano službo za posredovanje informacij in pravilnik je namenjen predvsem tej službi kot vodilo pri zbiranju in posredovanju informacij ter določitvi pooblaščenih oseb, ki v imenu RTV Slovenija informacije posredujejo.

Ni res, da '' Marko Filli s pravilnikom uvaja popoln nadzor nad informacijami''. Pravilnik namreč ni novost in ne ukrep novega generalnega direktorja RTV Slovenija mag. Marka Fillija. Je nujno potreben organizacijski akt, ki je bil spisan že v času prejšnjega vodstva.


Javni zavod je, v skladu z z Zakonom o medijih, sprejel pravilnik za posredovanje informacij oz. uradnih stališč RTV Slovenija. Njegov osnovni namen je, da so informacije, ki jih zavod poda medijem na lastno pobudo ali kot odgovor na prejeta vprašanja, ki so vezana na delovno področje zavoda,  resnične in celovite.

Opozarjamo še na zavajajoče navedbe, da je bil na funkcijo generalnega direktorja '' nezakonito izvoljen Marko Filli ''.  Mag. Marka Fillija je namreč  Programski svet RTV Slovenija na seji 25. maja 2010, skladno z zakonom, imenoval za generalnega direktorja za obdobje štirih let.

Ob vsem navedenem pa se je avtorju članka zapisala še ena neresnica ter povsem neprofesionalen, nepreverjen in v povezavi z vsebino članka nepotreben podatek. Mag. Janez Žirovnik, mož mag. Cvetke Žirovnik, ni uslužbenec Slovenske varnostne obveščevalne agencije – Sove.  Povezovanje njegovega imena v kontekstu aktivnosti RTV Slovenija pa predstavlja grob poseg v zasebnost naše uslužbenke.

 

 

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija