ženska telefonira Dobra karma

Kam vas v resnici vodijo vaša predvidevanja?

meghan markle, princ harry Svet24.si

Kraljica je Harryju in Meghan to prepovedala, ...

KOLUMNE NENAD Reporter.si

(KOMENTAR) O »uglednih akademikih«, Janezu ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

o odpadki v kuhinji ana zontar Njena.si

Ana Žontar čustvena, ne more verjeti

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Slovenija

Fiktivni Ankarančani glasovali proti samostojni občini

Deli na:

Protikorupcijska komisija je ugotovila fiktivno prijavljanje stalnega prebivališča v Ankaranu tik pred izvedbo referenduma o samostojni občini. V občinska stanovanja naj bi se prijavljali posamezniki, ki so na referendumu glasovali proti ustanovitvi občine. Komisija zato vladi predlaga spremembo zakonodaje.

Protikorupcijska komisija je ugotovila fiktivno prijavljanje stalnega prebivališča v Ankaranu tik pred izvedbo referenduma o samostojni občini. V občinska stanovanja naj bi se prijavljali posamezniki, ki so na referendumu glasovali proti ustanovitvi občine. Komisija zato vladi predlaga spremembo zakonodaje.

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila množično prijavljanje stalnega prebivališča, čeprav posamezniki v občini nikoli niso dejansko prebivali, "niti niso imeli takšnega namena, saj so stalno prebivališče odjavili takoj po tistem, ko je bil referendum o ustanovitvi občine zaključen".

Kot so zapisali na komisiji, ustava sicer vsakomur zagotavlja prosto izbiro začasnega ali stalnega prebivališča, pri čemer pa po mnenju komisije to ne pomeni, da posameznik lahko to pravico zlorablja. Takšna zloraba ustavne pravice namreč lahko po mnenju komisije pomeni poseg v drugo ustavno pravico, to je v pravico do uresničevanja lokalne samouprave v občinah in drugih lokalnih skupnostih.

Ob tem pa komisija opozarja, da zakon o prijavi prebivališča sicer opredeljuje namen prebivališča in pojem stalnega prebivališča, vendar pa ne vključuje vseh varoval, ki bi že ob prijavi stalnega prebivališča upravnemu organu omogočile zavrnitev prijave stalnega prebivališča tistim, ki nimajo namena dejansko stalno prebivati na naslovu, ki ga prijavljajo.


Komisija zato vladi predlaga spremembi zakona o prijavi prebivališča. Postopek prijave stalnega prebivališča bi bilo treba dopolniti in natančneje opredeliti pristojnosti, ki jih ima upravni organ oziroma uradna oseba ob prijavi stalnega prebivališča. Natančneje bi bilo treba določiti, v katerih primerih lahko upravni organ posameznika prijavi le začasno, dokler se ne ugotovi, ali posameznik dejansko stalno prebiva na tem naslovu.

Poleg tega sedanji zakon določa, da mora posameznik ob prijavi stalnega prebivališča predložiti dokazilo, da ima pravico do prebivanja na naslovu, ki ga prijavlja, kot dokazilo pa se šteje tudi pisno soglasje lastnika oziroma solastnikov stanovanja. Zlorabe prijave stalnega prebivališča bi bilo po mnenju komisije med drugim mogoče preprečiti s tem, da bi bila obvezna upravna overitev te izjave.

Mediji so spomladi poročali, da naj bi se v občinska stanovanja v Ankaran pred lanskim referendumom o ustanovitvi ankaranske občine množično prijavljali posamezniki, ki so na referendumu glasovali proti ustanovitvi občine. Tako naj bi bilo v enem od občinskih stanovanj pred referendumom prijavljenih kar 40 oseb, ki so bile tako vpisane tudi v volilni imenik na Regentovi ulici v Ankaranu.
loading...
Loading...