900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

FAZ: Možnosti, da Janković sestavi stabilno koalicijo, majhne

Deli na:
FAZ: Možnosti, da Janković sestavi stabilno koalicijo, majhne

Pred mesecem dni so se predčasne volitve v Sloveniji iztekle s presenetljivo dobrim izidom za ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Toda Jankoviću je bila šele v četrtek poverjena sestava vlade. Predsednik Danilo Türk je okleval, saj so možnosti, da Janković sestavi stabilno koalicijo, zelo majhne, komentira Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).  

Janković je s svojo Pozitivno Slovenijo ob nedvoumni podpori nekdanjega komunističnega predsednika Milana Kučana in implicitni podpori Türka uspel mobilizirati volivce na levici, ki so po zatonu LDS in Zaresa ostali "brez doma", v današnji izdaji nemškega časnika komentira Karl-Peter Schwarz.

Proporcionalni volilni sistem je ponovno preprečil oblikovanje stabilne večine, ki jo Slovenija kot članica območja z evrom na podlagi katastrofalnega gospodarskega položaja in nujnih reform potrebuje. Brez podpore najmanj treh od petih manjših strank, ki so uspele vstopiti v parlament, niti Jankovićeva PS niti Janševa SDS ne moreta sestaviti vlade.

Ob prvi veliki napaki, ki jo je Janković storil na ustanovni seji parlamenta, se je pokazalo, da mu primanjkuje taktike in političnih izkušenj. Po treh krogih glasovanj je bil naposled za predsednika parlamenta izvoljen Gregor Virant. Že takoj ob konstituiranju novega parlamenta se je tako pokazala možnost alternativne večine.

Z gospodarsko-političnega vidika je Virant bliže konservativcem, pri čemer kritizira Janšev stil vodenja kot "avtoritaren", sebe pa označuje kot "liberalnega", kar v Sloveniji razumejo kot laicizem in antiklerikalizem, piše Schwarz. Simpatije levih medijev v Sloveniji, ki so Virantu pripisovali vlogo tistega, ki lahko priskrbi večino Jankoviću, je medtem izgubil.

Če Jankoviću ne bo uspelo izpolniti zaupane mu naloge oblikovanja vlade, si bo za to prizadeval Janez Janša. Janša zavrača veliko koalicijo z Jankovićem, je pa pripravljen na sodelovanje s socialdemokrati. Z njimi in manjšimi desnosredinskimi strankami bi imela njegova vlada dvotretjinsko večino. Že samo zaradi tega je malo možnosti, da bi ta načrt uspel.