državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Evropsko opozorilo Sloveniji in Hrvaški: več truda za rešitev spora o LB

Deli na:
Evropsko opozorilo Sloveniji in Hrvaški: več truda za rešitev spora o LB

Foto: Reuters

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je danes na praški konferenci o širitvi Evropske unije opozoril Hrvaško in Slovenijo, naj si še bolj prizadevata za rešitev spora o Ljubljanski banki, ker Evropska unija ne želi dvostranskih problemov med svojimi članicami. Obenem je pohvalil Ljubljano in Zagreb zaradi arbitražnega sporazuma.

"Ne želimo v unijo uvoziti problemov in sporočamo, da se v pristopnih pogajanjih ne postavljajo mine. Vzporedno s pogajalskim procesom bi moral potekati tudi proces reševanja dvostranskih vprašanj, ki jih je veliko," je Fülejevo izjavo povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Dodaja, da je evropski komisar pohvalil Hrvaško in Slovenijo zaradi podpisa arbitražnega sporazuma, s katerim sta se dogovorili za način reševanja dolgoletnega spora o meji. Obenem je spomnil na večletni spor o LB, z reševanjem katerega Slovenija pogojuje ratifikacijo pristopne pogodbe med Hrvaško in EU.

"Mislim, da bo več napora treba vložiti v reševanje vprašanja Ljubljanske banke," je ocenil Füle, ki se je prejšnji teden na temo LB srečal s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem.


Podrobnosti tega srečanja politika nista želela razkriti. Erjavec je dejal le, da je bilo srečanje konstruktivno in da je treba pustiti, da se vprašanje LB rešuje po poti tihe diplomacije.

Evropski komisar za širitev je danes tudi dejal, da ne vidi razlogov za preložitev datuma vstopa Hrvaške v EU niti potrebe, da bi se razmišljalo o tem, je poročal Jutarnji list na svoji spletni strani.

V zadnjem času so nekateri vplivni nemški politiki kot tudi nemški mediji ocenjevali, da Hrvaška še ni pripravljena za polnopravno članstvo v EU in da je treba razmisliti o tem, ali bo postala članica takrat, kot je načrtovano, 1. julija 2013.

Konference Forum 2000 v Pragi se je udeležila tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, ki je izjavila, da z Nemčijo ni nobenega nesoglasja. Kot je pojasnila, ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe v nemškem parlamentu ne bo vprašljiva, če bo Zagreb izpolnil vse naloge, ki jih je navedla Evropska komisija v oktobrskem poročilu o Hrvaški.