Revija Reporter
Slovenija

Eugenija Carl se posmehuje Janši: Raje gre na rusko fronto, kot da se na sodišču sooči z menoj in Mojco Šetinc Pašek

M. M.
1 5.479

23. feb. 2022 15:55 Osveženo: 15:58 / 23. 2. 2022

Deli na:

Janez Janša in Franci Matoz občasno skupaj stopita na sodišče.

Bobo

Ker gre premier Janez Janša jutri in v petek v Ukrajino se ne bo mogel na sodišču soočiti z novinarkama RTV Slovenija Eugenijo Carl in Mojco Šetinc Pašek, ki ga tožita v zadevi "odsluženi prostitutki".

»Ni vrag, da ga Ukrajina ne bi rabila glih 24. in 25. februarja,« je pred devetimi dnevi na facebooku zapisala Carlova. Danes, po napovedi Janševega obiska v Ukrajini, je dodala: »Fajn  si je tole zrihtal. Raje na rusko fronto,  kot da bi se jutri in pojutrišnjem soočil z nama z Mojco Šetinc Pašek na sodišču.«

Sojenje Janši zaradi razžalitve novinark se tako vse bolj bliža koncu z zastaranjem. Njegov odvetnik Franci Matoz spretno zavlačuje proces in marca bo primer že zastaral.

Janša bi se moral sicer na sodišču pojaviti že 9. februarja, a je obravnava takrat odpadla zaradi njegove okužbe s koronavirusom – še pred tem pa je poskušal doseči odpoved obravnave z nepravilnim in nepravočasnim opravičilom.

Janša marca 2016 tvitnil, da na »neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š.«. Ko sta ga novinarki tožili, se je na sojenju branil, da ni mislil na spolno, ampak na medijsko prostitucijo, Carlova in Šetinc Šaškova pa sta vztrajali, da je bil njegov tvit poniževalen in žaljiv.

Na prvem sojenju je bil Janša na celjskem okrožnem sodišču obsojen na tri mesece pogojne zaporne kazni ter plačilo stroškov postopka, a je višje sodišče sodbo razveljavilo.

Obe novinarki sta sicer Janšo zaradi omenjenega tvita tožili tudi odškodninsko. Celjsko višje sodišče je tako maja 2020 potrdilo sodbo velenjskega okrajnega sodišča o odškodnini Carlovi v višini 6000 evrov in Janši naložilo tudi povrnitev stroškov pravdnega postopka.

Vrhovno sodišče je nato v ločenih postopkih zavrnilo Janševo zahtevo za revizijo postopka, v katerem je višje sodišče pritrdilo Carlovi, ugodilo pa njegovi zahtevi za revizijo v primeru Šetinc Paškove, ki ji je celjsko višje sodišče prav tako pritrdilo. Po sodbi vrhovnega sodišča je Šetinc Paškova vložila pritožbo na ustavno sodišče.