stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Proruski puč? Erjavec še vedno ni pojasnil, zakaj je bil razrešen brigadir Miha Škerbinc

Deli na:
Proruski puč? Erjavec še vedno ni pojasnil, zakaj je bil razrešen brigadir Miha Škerbinc

Ameriško veleposlaništvo je za izjemno vodenje brigadirja Mihe Škerbinca nagradilo s prestižno nagrado ameriške vojske »Legion of Merit« (legija zaslug). - Foto: tviter

Minister za obrambo Karl Erjavec še vedno ni pojasnil, zakaj je bil razrešen poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc.

Kot so nam odgovorili z ministrstva za obrambo, je »minister Erjavec odredbo o razrešitvi brigadirja Škerbinca z mesta poveljnika sil SV podpisal na predlog načelnice Generalštaba SV.

Minister v javnosti ni komentiral niti razlogov za imenovanje brigadirja na mesto poveljnika sil SV niti za njegovo razrešitev s te dolžnosti. To je izključna pristojnost načelnika oziroma načelnice Generalštaba SV, ki skladno s službenimi potrebami predlaga ministru imenovanje poveljnike enot in tudi njihovo razrešitev.«

Dodajajo, da je brigadir Škerbinc vlogo za pogovor naslovil le na načelnico generalštaba generalmajorko Alenko Ermenc in da je bil pogovor na začetku prejšnjega tedna: »V delu, v katerem načelnica za odgovor ni bila pristojna, je vlogo odstopila v reševanje ministru. Minister bo na ta del pisno odgovoril v skladu z določili Zakona o službi v Slovenski vojski.«

Seveda se Erjavec spreneveda. Pred razrešitvijo Škerbinca ga je obtožil, da je na nočnem streljanju na Počku prišlo do ignorance »usmeritev ministra, da se po 23. uri ne izvajajo urjenja s težko oborožitvijo.« Erjavec je takrat celo izjavil: »Če vojska ne upošteva ukazov … Ali bodo naslednjič streljali na Postojno?« Sledila je zamenjava Škerbinca, kar nakazuje, da ga je načelnica zamenjala po navodilih ministra in ne obratno.

Škerbinc je, kot je znano, zoper razrešitev vložil ugovor, v katerem je zanikal, da bi vojaki z nočnim streljanjem na Počku ravnali v nasprotju s predpisi. Prav nasprotno, poveljstvo sil je spoštovalo usmeritev generalštaba Slovenske vojske, to naj bi v poročilu ministru Erjavcu potrdila tudi Ermenčeva. Zato tega razloga za njegovo zamenjavo ne more biti, v odredbi za njegovo razrešitev ga nit ini.

Kot smo zvedeli, v odredbi zgolj piše, da je do imenovanja na drugo dolžnost razporejen v Center odličnosti za gorsko bojevanje, kjer očitno ni velike potrebe po njegovi navzočnosti, sicer ga ne bi poslali na dopust. Po drugi strani pa njegov prejšnji položaj v poveljstvu sil Slovenske vojske še ni zaseden oziroma je do imenovanja novega poveljnika sil na formacijsko dolžnost namestnika poveljnika sil imenovan brigadir Milan Žurman.

Znano je, da je Škerbinc velik zagovornik Nata v Slovenski vojski, zato ima mnogo nasprotnikov zlasti med jugonostalgiki in prorusko usmerjenimi častniki.

Ne glede na to, da ima Ermenčeva kot načelnica pravico, da si izbira svoje sodelavce in jih tudi razrešuje, Škerbinc v ugovoru meni, da za izdajo odredbe o njegovi razrešitvi ni pravne podlage. Prav Erjavčeve izjave kažejo na krivdno razrešitev, čeprav zanjo ni podlage. Še več, po naših virih so Škerbincu najprej skušali naprtiti opravljanje načelnice v zvezi z njenim zdravjem, vendar je obveščevalna varnostna služba ugotovila, da je o tem govoril v zaprtem krogu in potem ko so se govorice že pojavile v medijih, poleg tega so njegove izjave o tem vzeli iz konteksta, da bi jih uporabili proti njemu. Sledili so očitki v zvezi z nočnim streljanjem na Počku, in ker tudi v tem primeru niso našli krivdne odgovornosti, so se zatekli k razrešitvi brez utemeljitve.

In ker njegova zamenjava ni krivdna, je lahko samo politična. Znano je, da je Škerbinc velik zagovornik Nata v Slovenski vojski, zato ima mnogo nasprotnikov zlasti med jugonostalgiki in prorusko usmerjenimi častniki. Slednjim so tudi »zrastla krila« po tem, ko je ministrstvo znova prevzel Erjavec. Spomnimo na škandalozno podporo ruskega veleposlanika Dokuja Zavgajeva stranki Karla Erjavca pred lanskimi državnozborskimi volitvami, od katere se Erjavec sploh ni ogradil.

Tudi zunanji minister Miro Cerar se je kot premier razburjal zaradi preveč proruske zunanje politike svojega predhodnika Erjavca, zato jo je svojo zunanjo politiko v Šarčevi vladi uravnotežil z več stiki z ZDA, za državnega sekretarja pa je imenoval generalmajorja Dobrana Božiča, nekdanjega načelnika Slovenske vojske, sicer pa tesnega zaveznika brigadirja Miha Škerbinca. Zato je pričakovati, da bodo o njegovi razrešitvi govorili tudi v koaliciji.