boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec: Predčasne volitve edina rešitev

Deli na:

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je pred začetkom seje izvršnega odbora stranke poudaril, da sam samo predčasne volitve vidi kot rešitev iz trenutno zapletenega političnega položaja v Sloveniji. Poleg tega je kot zelo ponesrečeno ocenil morebitno potezo predsednika vlade Boruta Pahorja, da veže svojo zaupnico na rebalans proračuna.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je pred začetkom seje izvršnega odbora stranke poudaril, da sam samo predčasne volitve vidi kot rešitev iz trenutno zapletenega političnega položaja v Sloveniji. Poleg tega je kot zelo ponesrečeno ocenil morebitno potezo predsednika vlade Boruta Pahorja, da veže svojo zaupnico na rebalans proračuna.

Erjavec tudi meni, da DeSUS ne more podpreti rebalansa glede na to, da stranka ni podprla proračuna. Proti podpori rebalansa je zlasti zato, ker ob njem pričakuje tudi predlog kakšnega interventnega zakona. V interventnem zakonu pa so že sedaj pokojnine zamrznjene in je bil to tudi eden od pomembnih razlogov za odhod stranke DeSUS iz koalicije, je dejal.

Po njegovem mnenju so rešitev iz tega zapletenega političnega položaja samo predčasne volitve. Če se bodo zadeve tako hitro vrtele, kot so se v zadnjih dneh, se lahko po njegovih ocenah zgodi, da bodo predčasne volitve že novembra. "Če se bodo pa ti konji malo ustavili, pa mislim, da bodo volitve spomladi," ocenjuje.

Zato se stranka po njegovih besedah že zelo intenzivno pripravlja na volitve. Kongres bo imela 21. oktobra, kjer bodo po Erjavčevih napovedih "tudi sprejeli program odgovorov na vsa vprašanja, ki tarejo Slovenijo".

Ob tem ocenjuje, da je "stranka DeSUS v tem trenutku edina stranka, ki je sposobna premagati SDS". Po njegovem mnenju je ta teza realna zlasti zato, ker ima Janez Janša domet nekje do 30 odstotkov podpore volivcev. "Ostalo pa je odprto, in tukaj mislim, da ima stranka DeSUS dobre možnosti, zlasti zato, ker nismo ideološka stranka," je pristavil.


Po njegovem mnenju Pahor ostaja na položaju predsednika vlade, ker "je očitno skregan z realnostjo in ne vidi dejanskega položaja". Če bo Zares izstopila iz koalicije, bi vsak razumen človek odstopil, meni Erjavec in dodaja, da "bo stranka SD samo še izgubljala, če se bo ta agonija nadaljevala".

"Tudi pri reševanju politične kariere Boruta Pahorja mislim, da je v njegovem interesu, da gre na predčasne volitve, da doseže soliden rezultat in da politično preživi. Če bo pa vztrajal do rednih volitev, pa mislim, da to pomeni njegov pokop," meni predsednik stranke upokojencev.

Poleg tega, da je vlada manjšinska, vidi velik problem v pomanjkanju vizije vlade, kaj storiti v prihodnjih mesecih. "Njena vizija je, kako se zadolžiti 200 milijonov evrov na mesec po čim boljši obrestni meri. To pa ni vizija, ki bi nas popeljala iz krize, zato menim, da bi bilo najbolje, da pride čim hitreje do volitev," ocenjuje.

Sicer pa še ocenjuje, da Slovenije iz krize ne po popeljal niti Janez Janša, če bi zmagal na volitvah. "Slovenija je v tem trenutku v krču in mislim, da bi se ta krč pod vodstvom Janeza Janše samo še poglobil. Zato vidim priložnost stranke DeSUS, da reši tale krč," je še dejal.