Revija Reporter
Slovenija

Erjavec: Pahor je bil "nekorekten"

STA

30. mar. 2018 6:00

Deli na:

Borut Pahor in Karl Erjavec

Tamino Petelinšek/STA

Zunanji minister Karl Erjavec je za TV Slovenija dejal, da je po izgonu ruskih diplomatov iz več držav zaradi afere Skripal pričakoval, da se bo Rusija odzvala z enakimi povračilnimi ukrepi, kar je tudi storila. Poudaril je, da preiskava zastrupitve nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala v Veliki Britaniji ni zaključena, temveč gre za domneve.

Kot je zunanji minister še izpostavil v včerajšnji oddaji Globus na Televiziji Slovenija, ni dokaza, da je za napadom Rusija, zato v Moskvi to občutijo kot obtožbo po krivem. "Vemo le, da obstaja verjetnost, da je to storila Ruska federacija. In če je to standard za ukrepanje, se bojim, da se bodo zadeve v prihodnje zelo zapletle," je dejal.

Erjavec je zato ocenil, da je Slovenija ravnala preudarno, ko se je odločila, da zaradi primera Skripal pokliče na posvet slovenskega veleposlanika v Rusiji Primoža Šeliga. Povedal je, da je z veleposlanikom že opravil prvi pogovor.

"Današnja odločitev je v skladu s slovenskimi nacionalnimi interesi," je še dejal Erjavec. Ukrep pa je označil za ustreznega ter sorazmernega glede na okoliščine. Menil je, da ne bi smeli podleči pritiskom.

"To je notranjepolitični ukrep, ne zunanjepolitični," pa je bil do odločitve vlade kritičen predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat. Ob tem je v oddaji Globus omenil, da je veleposlanik Šeligo trenutno na dopustu v Sloveniji.

Ocenil je, da bi morala Slovenija kot članica Evropske unije ravnati v skladu z usmeritvami Evropskega sveta. Se mu pa zdi prav, da je Slovenija podprla izgon ruskih diplomatov v okviru zveze Nato.

Zunanji minister se je odzval tudi na izjave predsednika republike Boruta Pahorja, ki je še pred odločitvijo vlade ocenil, da bi Slovenija morala izkazati solidarnost z Veliko Britanijo in sprejeti ukrep proti Rusiji glede domnevne vpletenosti v napad. Erjavec je dejal, da je bil "predsednik nekorekten" in da bi se moral pred izjavo posvetovati z zunanjim ministrstvom. "Mi smo oblikovalci zunanje politike," je poudaril in dodal, da je predsednik ravnal samovoljno.

Nekdanji ruski dvojni agent in njegova hči Julija sta bila 4. marca v angleškem Salisburyju napadena z živčnim strupom novičok, za kar London in zahodne zaveznice krivijo Moskvo. Rusija odgovornost ostro zavrača.

Velika Britanija je zaradi napada izgnala 23 ruskih diplomatov. Moskva pa je na to že odgovorila z izgonom enakega števila britanskih diplomatov iz Rusije.