stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec obtožuje Šarca, da skuša s Pivčevo razbiti DeSUS

Deli na:
Erjavec obtožuje Šarca, da skuša s Pivčevo razbiti DeSUS

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec ter minister za obrambo in predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec. - Foto: Mediaspeed

Bitka za vodenje DeSUS se bo, kot kaže, bila do zadnjega trenutka. Dolgoletni predsednik Karl Erjavec in ministrica Aleksandra Pivec tekmujeta na očeh javnosti, a za zmago je ključno prepričati delegate. Analitik Andraž Zorko meni, da je verjetnost, da bi DeSUS v soboto na kongresu dobil predsednico, manjša od te, da bo predsednik ostal Erjavec.

Erjavca, ki je že 15 let trdno v sedlu v vrhu DeSUS in ga mnogi štejejo za težko premagljivega, je tokrat resno izzvala ministrica za kmetijstvo Pivčeva. Oba pričakujeta zmago. Medtem ko Erjavec računa, da bo delegate prepričal s svojim dosedanjim delom, zlasti za upokojence, pa Pivčeva med drugim stavi na napoved drugačnega vodenja stranke. Za predsednika kandidira tudi pravnik Borut Stražišar, a se v kampanji ni veliko pojavljal.

Andraž Zorko iz agencije Valicon je za STA pred kongresom spomnil, da je Erjavec predsednik stranke z najdaljšim stažem v vladah. Ta stranka in s tem njen predsednik je po njegovem mnenju t. i. "king-maker", z njo "so si pomagale" skoraj vse desno in levo usmerjene vlade od leta 1997, z izjemo vlade Andreja Bajuka. To pojasni, kot pravi, zakaj je (bil) tudi Erjavec na mestu predsednika te stranke tako nenadomestljiv.

A okoliščine so se, kot ugotavlja, vendarle spremenile. DeSUS je na zadnjih parlamentarnih volitvah izgubil polovico poslancev glede na prejšnji mandat, na evropskih volitvah pa izgubil poslanca in doživel poraz.

Zorko meni, da sta bili to dve lepi priložnosti za prevzem odgovornosti in časten odstop s pozicije predsednika. Tega je nazadnje tudi ponudil, a ga stranka ni sprejela. Zorko ugotavlja, da mu strankina baza očitno še vedno dovolj zaupa. "Ali to ali pa preprosto niso imeli prave alternative. Tudi zato se je zdelo, da bo Erjavec očitno še naprej predsednik stranke DeSUS. Kandidatura Pivčeve je bila zato presenečenje," ugotavlja Zorko.

A po njegovem mnenju bi, če bi strankina baza želela zamenjati Erjavca, to torej že storila po volitvah 2018, ali vsaj po drugem porazu v vrsti, leta 2019. To se ni zgodilo in navkljub dvema protikandidatoma ocenjuje, da je verjetnost, da bi zmagala Pivčeva, manjša od te, da bo predsednik ostal Erjavec.

Šarec brez ukrepov proti Pivčevi, ostrejši do Erjavca

Obenem se po navedbah Zorka zdi, da je Pivčeva kandidaturo vložila bolj zaradi tega, ker je Erjavec kot ministrice iz kvote lastne stranke ni podprl ob objavi ugotovitev glede projekta SRIPT, "še več, namigovalo se je celo, da tudi sam aktivno deluje proti njej".

Očitki Pivčevi v zvezi z nepravilnostmi pri projektu SRIPT so se pojavili že pred nekaj meseci. Obtožbe, da naj bi prejela plačilo za delo, ki ga naj ne bi opravila, je večkrat zavrnila in poudarila, da ni med ovadenimi. Priznala pa je, da prihodka ni pravočasno prijavila protikorupcijski komisiji, na kar je večkrat spomnil tudi Erjavec.

Erjavec je sicer ocenil, da je premier Marjan Šarec, ki zoper ministrico za zdaj ni ukrepal, znižal standarde glede zaupanja v ministre. Se je pa Šarec ostreje odzval na Erjavčeve poteze pri vrnitvi slovenskih vojakov iz Iraka, kar odmeva v zaključku tekme za predsednika DeSUS. Premier je napovedal, da se bo po kongresu z njim temeljito pogovoril. Nekateri menijo, da se je Šarec, ki naj bi bil naklonjen Pivčevi, s tem tudi vmešal v kongres DeSUS, čeprav je vseskozi ponavljal, da tega ne želi. Časnik Delo pa je danes objavil izjavo Erjavca, da želi Šarec že nekaj časa na vsak način razbiti DeSUS in pri tem uporablja Pivčevo.


Zorko: Razvoj dogodkov nepredvidljiv

"Čeprav se zdi, da ima Erjavec zagotovljeno podporo znotraj strankine baze, da ima veliko več nasprotnikov zunaj stranke kot znotraj nje, da tudi vsi napadi nanj s strani Šarca notranjo podporo prej utrjujejo kot razbijajo, pa so volitve s tokrat kar dvema protikandidatoma seveda bolj tvegane kot tiste brez," opozarja Zorko.

Če se zgodi presenečenje in zmaga Pivčeva, je nadaljnji razvoj dogodkov po Zorkovih navedbah lahko precej nepredvidljiv in si o njem ne bi upal špekulirati. Tudi v primeru Erjavčeve zmage je razpon možnega razvoja dogodkov zelo širok, od tega, da se ne bo spremenilo nič, ne v DeSUS ne v vladni koaliciji, pa vse do odhoda dela članstva ali celo odhoda stranke v neko drugo, novo vladno koalicijo, meni Zorko.

Uganka ostaja tudi odgovor na vprašanje, kakšne politične posledice bi imela morebitna Šarčeva odločitev za zamenjavo Erjavca, če bo ta ostal predsednik DeSUS.

Tako bo po Zorkovih besedah "veliko oči v soboto uprtih v poročila s kongresa najbolj vladne med vsemi vladnimi strankami". DeSUS bi namreč po Zorkovih ocenah lahko "zopet odigral odločilno vlogo 'king-makerja' v morebitni koaliciji strank SDS, NSi in SMC, ki imajo skupaj 43 glasov in o kateri se (zopet) malo bolj na glas govori".

Večina poslanske skupine podpira Erjavca

V zadnjih tednih iz taborov Pivčeve in Erjavca prihajajo napovedi podpore. Erjavca so podprli trije od petih poslancev, pri čemer je med pomembnejšimi sporočili podpora vodje poslanske skupine Franca Jurše, ki med drugim opozarja, da se Pivčeva doslej ni posvečala ne stranki ne poslanski skupini.

Med njenimi podporniki pa so nekateri nekdanji strankarski veljaki, med drugim nekdanji minister in nekdanji podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar, ki nezadovoljstva z Erjavcem že dolgo ni skrival.

Na volilnem in statutarnem kongresu pričakujejo 238 delegatov, poleg predsednika bodo volili tudi tri podpredsednike. Kandidatov je osem, med njimi poslanec Branko Simonovič, nekdanji poslanec Primož Hainz ter sedanja podpredsednika Jelka Kolmanič in Jožef Žnidarič.

S spremembo statuta bodo med drugim jasneje opredelili naloge podpredsednikov stranke, ki bodo po novem o svojem delu poročali svetu in izvršnemu odboru stranke. Določili bodo tudi njihovo večjo prisotnost na terenu, je za STA pojasnila generalna sekretarka DeSUS Lidija Štruc.