Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec: Ni res, da je DeSUS obsojen na to, da je v vsaki vladi

Deli na:

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v pogovoru za sobotno prilogo Dnevnika med drugim spregovoril o vlogi DeSUS v koaliciji in o svojih pričakovanjih glede ponedeljkove klavzure. Ponovil je svoje nestrinjanje s pokojninsko reformo ter napovedal srčnost v referendumski kampanji proti pokojninski reformi, če bodo v ponedeljek zapustili koalicijo.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v pogovoru za sobotno prilogo Dnevnika med drugim spregovoril o vlogi DeSUS v koaliciji in o svojih pričakovanjih glede ponedeljkove klavzure. Ponovil je svoje nestrinjanje s pokojninsko reformo ter napovedal srčnost v referendumski kampanji proti pokojninski reformi, če bodo v ponedeljek zapustili koalicijo.

"Ni res, da je stranka DeSUS obsojena na to, da je v vsaki vladi," je dejal Erjavec za Dnevnikov Objektiv. Kot pravi, bodo v prihodnje vlade šli samo pod določenimi pogoji.

Od ponedeljkove razvojne klavzure koalicijskih stranke pričakuje, da se bodo pogovorili tudi o vprašanjih, kakšen je položaj DeSUS znotraj koalicije in kakšna so pričakovanja koalicijskih partnerjev. "V ponedeljek bomo videli, kaj je s stranko DeSUS: ali smo še v koaliciji ali nas bodo izgnali ven," je dejal.

Sicer pa vidi problem v tej koaliciji v tem, da jo že od prvega dne sestavlja trojček in DeSUS. "Če želimo znotraj koalicije karkoli uveljaviti, moramo zagroziti, da bomo odšli," pravi.

Pri zbiranju podpisov za referendum o pokojninski reformi DeSUS ne bo sodeloval, napoveduje pa, da se bodo jasno vključili v kampanjo proti pokojninski reformi. In če DeSUS po ponedeljkovi klavzuri ne bo več v koaliciji, "bomo gotovo v referendumski kampanji bolj srčno nastopali".

Glede vsebine reforme pa Erjavec pravi, da ne daje nobenega učinka na kratki rok, samo podaljšuje delovno dobo. Ob tem poudarja, da vsaka vlada jemala denar iz pokojninske blagajne, kakor se ji je zdelo. "Lahko povem, da je pokojninska blagajna imela presežke, in ve se, da so bili porabljeni za druge namene," je dejal.

Kot pravi, se v zadnjem času pojavljajo nekateri ljudje iz neformalnih omrežij in želijo postati člani DeSUS. Kdo so ti posamezniki, noče razkriti. Pravi le, da so to "tisti, ki iščejo dostop do oblasti". Vendar jih v stranko ne sprejme, "ker ne bi rad, da bi zaradi dveh barab stranka izgubila ugled".

Glede sojenja v aferi Patria Erjavec komaj čaka, da pride do sodbe, saj da se bo potem razbremenil Patrie. "Bojim pa se, da bo sodni sistem naredil vse, da bi zadeva zastarala, saj bo v tem primeru dvom, da bi mi, če ne bi zastarala, stvar dokazali, ostal," pravi nekdanji obrambni minister. Sicer pa pravi, da gre v tem primeru za politični konstrukt.

Za Pahorja pravi, da ni dober predsednik vlade. "Če bi bil dober, bi imela vlada večjo podporo," je dejal. Kot pravi, je Pahor premalo avtoritativen in se boji Golobiča in Kresalove. "Samo mene se nič ne boji," je dejal Erjavec.

Ob tem pravi, da niti prejšnji mandatar Janez Janša ni bil boljši predsednik vlade kot Pahor. "Ali je sploh lahko kdo dober predsednik vlade," se sprašuje. Po njegovem mnenju je bil Janez Drnovšek najboljši premier v zadnjih dvajsetih letih. "Ni bil pa idealen, saj idealnega ne bo," je dejal.

Erjavec bo prihodnji mesec postal profesionalni predsednik stranke. Kot pravi, mu kaj drugega niti ne preostane, saj ni dobil službe. Hotel je sicer k varuhu človekovih pravic, "pa so takoj sklicali tiskovno konferenco in je varuhinja rekla, da Karla Erjavca pa ne. Pa sem rekel 'dobro, pa ne'," je še dejal.