kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec mimo vlade?

Deli na:

Minister za okolje Karl Erjavec je po pisanju današnjega Dnevnika junija 2009 nezakonito, brez obveznega sklepa vlade, prodal 49-odstotni državni delež v podjetju Energetika Projekt z Vranskega zasebnima podjetjema Nivo Celje in KIV. To bi ob aferi Patria lahko bil nov razlog za Erjavčevo odstavitev, piše časnik. Minister navedne časnika zanika in pravi, da je bila pogodba nična in da teče postopek za njeno razveljavitev.

Minister za okolje Karl Erjavec je po pisanju današnjega Dnevnika junija 2009 nezakonito, brez obveznega sklepa vlade, prodal 49-odstotni državni delež v podjetju Energetika Projekt z Vranskega zasebnima podjetjema Nivo Celje in KIV. To bi ob aferi Patria lahko bil nov razlog za Erjavčevo odstavitev, piše časnik. Minister navedne časnika zanika in pravi, da je bila pogodba nična in da teče postopek za njeno razveljavitev.

Časnik je ugotovil, da Erjavec za prodajo deleža junija 2009 ni imel potrebnega pooblastila vlade, saj vlada k prodaji ni dala soglasja, kot to zahteva veljavna zakonodaja. Erjavec je nezakonitost svojega ravnanja priznal, saj je okoljsko ministrstvo že začelo postopek za razveljavitev pogodb. Kot dodaja časnik, pri tem obstaja možnost, da je Erjavec delež prodal pod ceno. Tega je prodal za skupno 242.000 evrov, medtem ko je po podatkih finančnega ministrstva nominalna vrednost tega premoženja države 483.000 evrov.

Na pravno spornost njegovega ravnanja ga je, kot povzema časnik, opozorilo ministrstvo za finance, ko je 4. junija 2009 opazilo, da je na transakcijski račun državnega proračuna prišlo 80.875 evrov kot kupnina za državni delež v podjetju Energetika Projekt, dan pozneje pa še 161.750 evrov od KIV kot drugi del kupnine. Ker finančno ministrstvo ni imelo potrebne dokumentacije, je okoljsko ministrstvo pozvalo, naj posreduje potrebno dokumentacijo. Ko se je izkazalo, da Erjavec za prodajo ni imel soglasja vlade, je ministrstvo za finance ocenilo, da prodaja ni bila izvedena v skladu s pravnimi podlagami.

Vladni urad za komuniciranje je po navedbah časnika potrdil, da vlada ni sprejela sklepa o prodaji kapitalskega deleža v Energetiki Projektu, ministrstvo za finance pa je potrdilo vrednosti deležev in to, da mora biti za prodajo kapitalskih deležev države sprejet vladni sklep. Tega, ali se je prodaja zgodila pod ceno, niso želeli komentirati in so navedli, da mora to ugotoviti računsko sodišče. Na okoljskem ministrstvu so po pisanju Dnevnika navedli le, da bodo prodajo poskušali razveljaviti.

Erjavčevo nezakonito razpolaganje z državnim premoženjem ima lahko, kot še ugotavlja časnik, tudi kazensko pravne elemente, ugotavljanje česar je v pristojnosti policije in tožilstva. Podobno kot v primeru Patria bi tudi tukaj po navedbah časnika lahko šlo za sum Erjavčevega nevestnega ravnanja v službi, še posebno, če bi se izkazalo, da je državni delež v Energetiki Projektu prodal pod ceno. Če je Erjavca pri ravnanju vodil še kakšen specialni naklep, bi se lahko vzpostavil tudi sumi zlorabe uradnega položaja z namenom, da je drugemu pridobil korist, dodaja časnik.

Erjavec: Pogodba je nična

Pogodba o prodaji 49-odstotnega državnega deleža v podjetju Energetika Projekt z Vranskega zasebnima podjetjema Nivo Celje in KIV je po mnenju ministra za okolje in prostor Karla Erjavca nična, saj ni sestavljena skladno s predpisi. Kot je poudaril danes v Ljubljani, teče tudi postopek za razveljavitev te pogodbe.

Notarski zapis v obliki pogodbe je podpisal v prepričanju, da je sestavljen v skladu s predpisi, je Erjavec izpostavil v današnji izjavi za medije. Pojasnil je, da so po podpisu pogodbe ugotovili, da je prišlo do napake v strokovni službi ministrstva in pri notarki Eriki Braniselj, ki je notarski zapis sestavila.

Napako so ugotovili po opozorilu notarja Bojana Podgorška. Izkazalo se je namreč, da sklepi vlade, ki so bili sprejeti, niso zadostni. Takoj, ko so izvedeli, da je bil morda postopek pomanjkljiv so imeli po pojasnilih ministra sestanek tudi z ministrom za finance.

Ugotovili so, da manjka sklep vlade o odprodaji teh deležev ter da je treba opraviti cenitev in dražbo, je pojasnil. "Takoj, ko sem bil seznanjen s to napako, sem naročil, naj se začnejo postopki za razveljavitev te pogodbe, ne glede na to, da pogodba nima pravnih učinkov, ker je nična, saj ni sestavljena v skladu s predpisi," je poudaril.

"Ocenjujem, da s tem državni proračun ni bil oškodovan, ker do realizacije pogodbe ne bo prišlo, saj je nična," je dejal in dodal, da sta podjetji - Nivo in KIV - kupnino že nakazali, vendar pa ta še ni bila knjižena. Denar je po njegovih besedah ostal v podjetju.

Po njegovem mnenju je bila napaka verjetno posledica neizkušenosti, saj je bil to prvi takšen postopek, ki ga je ministrstvo za okolje in prostor opravilo, in ni šlo za namerno ravnanje. Tudi notarka po njegovem mnenju ni predvidela vseh okoliščin, ki so potrebne za prodajo kapitalskih deležev.

Kot je navedel minister, je vlada junija 2004 sprejela sklep o opcijski pogodbi za prodajo omenjenega deleža. Takratni minister za okolje Janez Kopač jo je nekaj dni kasneje tudi podpisal. Po pogodbi je bilo ministrstvo v roku od treh do petih let po podpisu pogodbe dolžno ta delež prodati. Takrat je bila določena tudi vrednost te pogodbe, in sicer 242.000 evrov.

Strokovna služba ministrstva in notarka so spregledali, da je bil potreben nov sklep vlade ne glede na opcijsko pogodbo, ki določa, da je treba opraviti cenitev in opraviti dražbo, je dejal.

Erjavec je ocenil, da se tej zadevi želi po nepotrebnem dati prevelik politični poudarek. Predsedniku vlade Borutu Pahorju je že po telefonu pojasnil, za kaj gre, je navedel in dodal, da je premier od njega želel pisno pojasnilo, ki mu ga je tudi že poslal.

Sicer pa minister meni, da ta zadeva ni prišla po naključju na prvi delovni dan, saj je že lani opozarjal, da se bodo takšni dogodki v smislu neutemeljenega obdolževanja zoper njega kot ministra verjetno še nadaljevali.

Minister je ocenil, da obtožni predlog v zadevi Patria očitno ne daje zadostnih podlag za njegovo "eliminacijo", zato je treba poiskati še druge zadeve. "Ta zadeva je dodaten pritisk na premiera, naj se vendarle odloči, kaj bo storil z ministrom za okolje in prostor," je ocenil Erjavec.

Od kod prihajajo pritiski, Erjavec ni želel ugibati, je pa prepričan, da bo v prihodnje prišla še kakšna podobna zadeva v javnost. "Vse te obdolžitve proti meni so neutemeljene in v nobenem primeru ni bilo nezakonitega ravnanja z moje strani," je še poudaril minister Erjavec.