zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec brani Simčiča: Če si nekoga ubil, te po 20 letih ne preganjajo več

Deli na:

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v pogovoru za STA ocenil, da ni konkretnih dokazov o ponarejenem spričevalu njihovega poslanca Ivana Simčiča, v pravni državi pa velja domneva nedolžnosti. Prepričan je, da podpora DeSUS raste, sam pa ne razmišlja o umiku iz politike in bo verjetno znova kandidiral za položaj predsednika stranke.

Kot je pojasnil Erjavec, Simčič trdi, da spričevala ni ponaredil, sam pa iz pogovora z njim ne more ugotoviti, ali ga je ponaredil ali ne. Ob tem poudarja, da še nihče ni prinesel konkretnega dokaza, da je Simčičevo spričevalo ponarejeno, če smo pravna država, pa velja domneva nedolžnosti.

Erjavec je še dejal, da so se pri njem oglasili ljudje, ki so obiskovali šolo, ki naj bi jo zaključil Simčič, in mu povedali, da šole in tudi arhivov ni več. "Komu naj jaz verjamem," se sprašuje Erjavec in ob tem opozarja, da se je to zgodilo pred 20 leti, ko Simčič še ni bil poslanec, pač pa 20-letni fant. "Kljub temu, da je korektno končal filozofsko fakulteto, se ga zdaj obravnava kot največjega zločinca," pravi Erjavec.

V vodstvu stranke so sicer danes od tožilstva zahtevali podatke o primeru Simčič. Zanima jih, ali imajo izvedensko mnenje ali kakšne dokumente, ki bi potrjevali, da je spričevalo ponarejeno. "Se bojim, da ne bo nič," še pravi predsednik DeSUS. Opozarja še, da je afera uničila Simčičevo življenje, zato je zanj zaskrbljen. "Tudi če si nekoga ubil, te po 20 letih ne preganjajo več," dodaja.


Predsednik DeSUS je sicer prepričan, da podpora stranki raste. V svojih raziskavah tako dosegajo desetodstotno podporo, poudarja Erjavec, ki upa, da ankete, objavljene v medijih, niso "politično dirigirane". "Tudi če bodo čez tri mesece volitve, bomo imeli sedem, osem odstotkov," je prepričan.

O nekaterih pozivih k sklicu izrednega kongresa stranke in njegovi zamenjavi, pravi, da gre za "precej anonimne posameznike, ki niso stranki nič dali". Tako pričakuje, da bo naslednji kongres DeSUS redni, verjetno pa bo za položaj predsednika stranke znova kandidiral.

Glede vzdušja v koaliciji Erjavec pravi, da so vsi zelo zaskrbljeni. Po njegovih besedah namreč doslej krize še nihče ni konkretno čutil, z izjemo delavcev, ki so ostali na cesti, zdaj pa bo prišla "ura resnice". "Ko se bomo dotaknili prvega žepa, bodo reakcije hude," pričakuje Erjavec, a po njegovih besedah vlada nima nobene druge izbire.

Na letošnjih predsedniških volitvah v DeSUS svojega kandidata ne bodo imeli, o morebitni podpori drugim kandidatom pa je še preuranjeno govoriti, je še pojasnil Erjavec. Družinski zakonik pa so sicer podprli, a ne nameravajo sodelovati v referendumski kampanji.