Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Epilog v Laškem

Deli na:

Novoimenovani generalni direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko, ki bo položaj prevzel v petek, je danes za spletni portal 24ur.com dejal, da bo, ko bo pridobil vse informacije, razmislil in odprodal vse, kar ni potrebno za sam posel. "Govorim o določenem deležu v Mercatorju, pa tudi Delo in Večer," je zatrdil.

Novoimenovani generalni direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko, ki bo položaj prevzel v petek, je danes za spletni portal 24ur.com dejal, da bo, ko bo pridobil vse informacije, razmislil in odprodal vse, kar ni potrebno za sam posel. "Govorim o določenem deležu v Mercatorju, pa tudi Delo in Večer," je zatrdil.

Generalni direktor Pivovarne Laško Boško Šrot je zaradi interesov poslovnega sistema pivovarne in umiritve pritiskov nepreklicno odstopil s položaja. Nadzorni svet je njegov odstop sprejel, v petek pa bo vodenje Pivovarne Laško prevzel Dušan Zorko.

Kot so sporočili iz Pivovarne Laško, je nadzorni svet Pivovarne Laško v sestavi Andrej Kebe, Bojan Košak in Tone Turnšek kot predsednik s Šrotom sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata. Ta bi se mu sicer iztekel novembra prihodnje leto.

Novoimenovani generalni direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko je za spletni portal 24ur.com dejal, da bo, ko bo pridobil vse informacije, razmislil in odprodal vse, kar ni potrebno za sam posel. "Govorim o določenem deležu v Mercatorju, pa tudi Delo in Večer," je zatrdil.

Kot je poudaril Zorko, bo od Boška Šrota pridobil določene stvari, ki mu jih je ta, kot pravi, korektno predal. Zorko meni, da je Šrot z odstopom pokazal, da je pripravljen sodelovati pri razrešitvi perečih vprašanj.

Šrotov odstop je močno odzival v javnosti. Premier Borut Pahor se je na novinarski konferenci po seji vlade nanj odzval z besedami: "Upam, da bo to dobro za skupino."

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik pa meni, da je Šrotov odstop pričakovan "glede na dogodke, ki so bili predhodnica temu". "Očitno so nadzorniki spoznali, da so razlogi za to, tudi upniki niso imeli več zaupanja v vodstvo Laškega," je dejal na novinarski konferenci po seji vlade.

"Zdaj je tudi nadzorni svet spoznal, da so stvari tako resne in zapletene, da je moral ukrepati," je dejal. Recesija je po Lahovnikovih besedah obdobje, ki ga industrija pijač ne bi smela pretirano čutiti. "Skupina ne bi bila v krizi, če se ne bi finančno izpostavila skozi finančno konsolidacijo," je prepričan Lahovnik.

Kot je pojasnil Lahovnik, je sam že pred nekaj meseci opozarjal, da je v Sloveniji problem izpostavljenosti bank do posameznih finančnih holdingov in podjetij ter da bi bilo slabo, če bi prišlo do Istrabenzovega scenarija tudi v drugih primerih.

Po njegovem mnenju je dejstvo, da je "Infond Holding v precejšnjih težavah glede na to, da je poslovni model, ki so si ga zastavili, verjetno dolgoročno finančno nevzdržen". "Tudi če ne bi bilo recesije, ta model lastniške konsolidacije ne bi obstal, v sedanji situaciji pa je verjetnost še toliko manjša," je dejal.

Po njegovih besedah je zaskrbljujoče, da imajo družbe iz skupine Pivovarne Laško precejšnje terjatve do Infond Holdinga, ki naj bi bile po pisanju medijev nezavarovane.

"S tega vidika se postavlja veliko vprašanj glede razvoja skupine. Zato si želim, da bo novo vodstvo našlo način, da poskuša konsolidirati, kar se konsolidirati da," je opozoril in dodal, da bodo najverjetneje skušali najti nek dogovor z upniki oz. bankami. "Tudi če gre Infond Holding v stečaj, menim, da bi industrija pijač preživela," je dejal.

Kot predvideva Lahovnik, bo morala verjetno nova uprava pod novim vodstvom "kmalu predstaviti nek načrt, s katerim bo poskušala najti rešitev".

Na poslovni model Pivovarne Laško je opozoril tudi ekonomist Igor Masten. Po njegovih besedah Pivovarna Laško še vedno ni spremenila svojega poslovnega modela, še vedno se sooča z ogromnim dolgom in z vprašanjem, kako ga poplačati.

Sprememb za Pivovarno Laško s Šrotovim odhodom tako po Mastenovih besedah ni pričakovati. Kot je dejal, pa gre pri Šrotovem odhodu s čela pivovarne Laško sicer za simboliko, saj je Šrot prvi med t.i. tajkuni doživel korak navzdol. "Je pa treba poudariti, da je Šrot formalno še vedno največji lastnik Laškega," je za STA povedal Masten.

Predsednik uprave Abanke Vipa, ki je ena od upnic Laškega, Aleš Žajdela je ob Šrotovem odstopu dejal, da banke upnice nikakor ne posegajo v pooblastila in odgovornosti organov upravljanja podjetij. Izrazil pa je upanje, da bo sprememba vodstva pripomogla k stabilizaciji stanja v podjetju, v njegovi skupini in odnosov z bankami.

"Tako nadzorni sveti delniških družb postavljajo in odstavljajo njihove uprave oz. sprejemajo odstope predsednikov in članov uprav," je za STA dejal Žajdela. V Abanki odločitve organov upravljanja njihovih komitentov spoštujejo, kar velja tudi za Pivovarno Laško. "Upamo pa, da bo v konkretnem primeru sprememba vodstva pripomogla k stabilizaciji stanja v podjetju, v njegovi skupini in odnosov z bankami," je še poudaril Žajdela.

V Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) in Unicredit odstopa Šrota z mesta generalnega direktorja pivovarne ne komentirajo, medtem ko se v NLB na vprašanja STA niso odzvali.

Po mnenju ljubljanskega župana in nekdanjega predsednika uprave Mercatorja Zorana Jankovića je Šrotov odstop prepozen, saj da je Šrot naredil že preveč škode. Sicer pa Jankovič dvomi, da je odstop Šrotova lastna odločitev. Meni namreč, da je nadzorni svet Pivovarne Laško dal Šrotu tak pogoj.

Nedavni primeri odstopov direktorjev nekaterih slovenskih podjetij po Jankovićevem mnenju kažejo na to, da "imamo v Sloveniji direktorje, ki svoje dejavnosti niso poznali, so bili preveč pohlepni ter so se ukvarjali s poslovnimi goljufijami".

Janković ocenjuje, da je novi generalni direktor pivovarne Dušan Zorko "dober direktor, ki pozna dejavnost".

Na novinarsko vprašanje, kaj pomeni odstop Šrota za poslovanje Mercatorja, je odgovoril, da je v tem trenutku za Mercator to bolje. "Mercator ima sedaj priložnost, da išče stabilno lastniško strukturo, po drugi strani pa je to tudi bolje za sodelovanje med Mercatorjem in Pivovarno Laško," je dejal Janković.