nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Electa je prodala nepremičnine, ki niso bile v njeni lasti

Deli na:

Dokumenti davčne uprave, ki so ušli v javnost, po poročanju Dela kažejo, da je podjetje Baza Dante del posojila, ki ga je dobilo od konzorcija Grep, nakazalo podjetju Electa, ki ga vodi Damijan Janković. Ta je pojasnil, da je šlo za nepremičninski posel. Uradni podatki pa kažejo, da je Electa prodala nepremičnine, ki niso njene, dodaja Delo.

POP TV je sicer že v nedeljo poročala, da je tožilstvo 6. januarja naznanilo sum kaznivih dejanj, saj je bilo pri analizi transakcijskih računov ugotovljeno, da je družba Grep 2. novembra 2010 od ljubljanske občine za gradnjo stadiona v Stožicah prejela dobrih 11 milijonov evrov in avgusta lani še skoraj štiri milijone evrov.

Pol milijona evrov občinskega denarja je Grep, ki ga vodi Uroš Ogrin, po poročanju televizije sedem dni pozneje, 26. avgusta, nakazal podjetju Baza Dante, kjer je direktor Boštjan Stamejčič, sicer vodja projektov na Electi.

Baza Dante je nato še isti dan 400.000 evrov nakazala podjetju KLM Naložbe, ki je v 62,5-odstotni lasti ljubljanskega župana Zorana Jankovića, in nekaj dni pozneje še 100.000 evrov rokometnemu klubu Krim, v katerem je Janković več let deloval kot predsednik, danes pa je častni predsednik kluba.

A kot danes piše Delo, dokumenti dalje razkrivajo, da je Baza Dante slabih 400 tisočakov najprej nakazala Electi, ta pa jih je naprej z asignacijsko pogodbo na račun KLM Naložb. Damijan Janković je za Delo razložil, da je bil razlog za prenos denarja z računa Baze Dante na račun Electe prodaja stanovanja v Senožetih in poslovnega prostora v Tolminu, natančneje na Mestnem trgu 3.


Podatki geodetske uprave pa kažejo, da sta na tem naslovu dve zemljišči, na katerih stoji hotel Krn, obe nepremičnini pa sta v lasti podjetja Viago. To podjetje tudi upravlja omenjeni hotel. Dodali so, da zgodovinski izpisi kažejo, da ne prvo ne drugo zemljišče nista nikoli bili v lasti Electe ali Baze Dante, a dopuščajo možnost, da se nista vpisali v zemljiško knjigo.

V Delu so nato preverili lastništvo Viaga in ugotovili, da gre za posel povezanih družb. Kot so zapisali, je ključna oseba pri tem Stamejčič, ki je bil zadnji direktor podjetja Borov gaj, registriranega prav na naslovu Mestni trg 3. Vendar je bilo to podjetje v začetku leta 2010 iz sodnega registra izbrisano zaradi neznanega poslovnega naslova.

Ravno podjetje Viago pa je bilo med letoma 2003 in 2006 32-odsotni lastnik Borovega gaja. V istem obdobju pa je bila 43-odstotna lastnica tega podjetja družba Premik.net, znana iz nepremičninskih poslov Luke Koper, v katerih je posrednik bil Srečko Prijatelj, nekdanji na zaporno kazen obsojeni poslanec SNS.

Družba Premik.net je bila tudi ena od lastnic enega zemljišča na naslovu Mestni trg 3, ki je nato prešlo v last Viaga. Ob tem pa so v Delu še ugotovili, da je poleg že omenjenih zemljišč na Mestnem trgu 3 še eno, kjer pa ni nobene stavke in je danes v lasti Hypo Leasinga. Pred tem pa so se kot lastnice zvrstile družbe Premik.net, Viago, Borov gaj in Electa.

Na Grepu na vprašanje STA, ali so pripravljeni pokazati posojilno pogodbo in potrdilo o vračilu posojila s strani družbe Baza Dante, niso odgovorili.