kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

milan-štrljić Njena.si

Zvezdnik Botrov razkril skrivnost svojega ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Ekskluzivno: Guzej ponovno na čelu RTV

Deli na:

Anton Guzej je na današnji novinarski konferenci sporočil, da mu je sodišče ugodilo v zahtevi za prepoved izvršitve sklepa o imenovanju Marka Fillija za generalnega direktorja RTV Slovenija. Fillija je programski svet RTV na ta položaj imenoval 25. maja. RTVS mora Guzeju tudi omogočiti opravljanje funkcije v. d. generalnega direktorja.

Anton Guzej je na današnji novinarski konferenci sporočil, da mu je sodišče ugodilo v zahtevi za prepoved izvršitve sklepa o imenovanju Marka Fillija za generalnega direktorja RTV Slovenija. Fillija je programski svet RTV na ta položaj imenoval 25. maja. RTVS mora Guzeju tudi omogočiti opravljanje funkcije v. d. generalnega direktorja.

Po Guzejevih besedah iz odredbe izhaja, da je bilo v javnem zavodu izvršeno nasilje nad pravom. "Gre za popolno diskreditacijo tistih, ki so sklep sprejeli in tistih, ki so za programski svet, medije in RTVS razlagali, argumentirali zakon o RTVS, statut in poslovnik programskega sveta," je dejal.

"Jutri se bom usedel v pisarno generalnega direktorja, imam veljavno pogodbo v. d. generalnega direktorja do 31. 8. 2010," je na novinarski konferenci še dejal Guzej, ki sicer pričakuje, da bo s Fillijem korektno sodeloval.

Na vprašanje, ali bi moral predsednik programskega sveta Jernej Pikalo odstopiti, Guzej pravi, da je to stvar morale in ostalih članov programskega sveta. "Najbrž se bodo morali marsikaj pogovoriti, saj je nedopustno, da smo mi morali braniti obstoječe standarde te hiše. Prva organa, ki morata braniti standarde in moralo v tej hiši, sta programski svet in nadzorni svet, in tega nista izvršila," še ocenjuje Guzej.

Novoimenovani generalni direktor Marko Filli in predsednik Pikalo z vsebino odločbe še nista seznanjena. "Ko bomo dokument prejeli, ga bomo pogledali in tudi spoštovali," je Filli dejal za STA.

Tudi predsednik programskega sveta Pikalo je dejal, da s sodišča ni dobil "nobenega papirja". "Ne morem vam dati nobenega odziva, ker nimam ničesar pred seboj," je Pikalo dejal za STA.

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je namreč sklenilo, da se RTVS prepoveduje izvršiti sklep o imenovanju Marka Fillija za generalnega direktorja javnega zavoda. RTVS mora poleg tega Guzeju omogočiti opravljanje funkcije v. d. generalnega direktorja, in sicer v roku osmih dni. V primeru kršitve tega sklepa bi bil javni zavod dolžan plačati denarno kazen v višini 200.000 evrov.

Programski svet RTV Slovenija je novega generalnega direktorja 25. maja imenoval z glasovi 14 od skupaj 29 svetnikov, medtem ko je bilo na seji navzočih 22 svetnikov. Dotedanji v. d. generalnega direktorja je menil, da je zato sklep nezakonit, posledično pa je nezakonito tudi njegovo prenehanje funkcije. Zato na delovno sodišče vložil tožbo, v kateri je zahteval izdajo začasne odredbe in tudi razveljavitev imenovanja Marka Fillija na mesto generalnega direktorja.

Po njegovem mnenju bi moral namreč programski svet novega generalnega direktorja izvoliti z absolutno večino glasov, torej s 15 glasovi od skupno 29. Zakon o RTVS sicer določa, da programski svet o imenovanju in razrešitvi generalnega direktorja odloča z večino glasov navzočih članov, a gre tu po njegovem mnenju za redakcijsko napako, saj zakon v prehodnih določbah za čas do uveljavitve novega statuta RTVS izrecno določa, da se generalnega direktorja izvoli z absolutno večino. Tudi statut javnega zavoda določa, da se generalnega direktorja imenuje z absolutno večino.

Sodišče je Guzejevi zahtevi po začasni odredbi ugodilo, ker je tudi samo prepričano, da gre pri zakonu o RTVS za redakcijsko napako. Namen zakonodajalca, da pri imenovanju in razreševanju generalnega direktorja določi kvorum večino glasov vseh članov sveta, je bil namreč nedvoumen, temu ustrezno pa je tudi besedilo statuta RTVS in poslovnika programskega sveta, so zapisali v sklepu.

RTVS po mnenju sodišča z izdajo začasne odredbe, tudi če bi se izkazala za neutemeljeno, ne bo utrpela hujših neugodnih posledic, hude posledice pa bi nastale, če bi se pozneje izkazalo, da je bilo imenovanje novega generalnega direktorja nezakonito.