tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ekonomist Sašo Stanovnik: Vlagatelji bi morali v leto 2018 vstopiti povsem optimistično

Deli na:
Ekonomist Sašo Stanovnik: Vlagatelji bi morali v leto 2018 vstopiti povsem optimistično

Foto: Bobo

Objavljamo investicijsko napoved Saša Stanovnika, glavnega ekonomista skupine ALTA, za leto 2018.

Leto 2017 je za nami, naše napovedi o pozitivnih donosih na svetovnih borzah pa so se v izteklem letu lepo uresničile. In kaj prinaša leto 2018? Ugodno makroekonomsko okolje, ki smo ga doživeli v 2017, bi se moralo nadaljevati tudi letos.

Torej široko razpredena gospodarska rast v Sloveniji, na razvitih trgih in trgih v razvoju, zaradi česar v investicijski strategiji za leto 2018 ne preferiramo nobene od regij. Podobno kot lani bodo zaradi konjunkture rasli prihodki in dobički podjetij, podjetja v ZDA pa bodo imela zaradi davčne reforme še dodaten pospešek. Zaradi tega bodo posledično tudi vrednotenja podjetij postala zmernejša, čeprav še vedno visoka.

Na obzorju trenutno ni razloga, zaradi katerega bi se prekinila pozitivna rast oziroma bikovski trend. Večina tujih investicijskih strategov je zato optimističnih za leto 2018, podobno pa menimo tudi mi. Toda pozor. Rekordno nizka volatilnost in vse večji pohlep vlagateljev na kratek rok lahko zagotavljajo moment, a obenem svarijo na pretiravanje v optimizmu. Tudi visoka vrednotenja sama po sebi niso razlog za pesimizem.

Še zlasti, ker ne moremo govoriti o ekscesnem vrednotenju delniških trgov. Obenem so vrednotenja podprta z nizkimi obrestnimi merami in nizko inflacijo. Tako postaja vse bolj očitno, da smo se znašli v sicer svetli fazi za gospodarstva in delnice, a tako kot za vsakim dežjem posije sonce, tudi za vsakim sončnim obdobjem slej ko prej zapade dež. Vlagatelji bi morali po našem mnenju v leto 2018 vstopiti povsem optimistično. Toda obenem bi morali začeti tudi vse bolj spremljati signale, ki bi nakazovali na preobrat, ki ga je sicer časovno gledano težko napovedati.

Foto: Bobo - Sašo Stanovnik, glavni ekonomist skupine ALTA

Ker vsaj tekom prve polovice letošnjega leta ostajamo optimisti glede rasti delniških trgov, smo logično bolj optimistični za ciklične panoge. Najbolj med posameznimi panogami preferiramo tehnologijo, ki ježe v zadnjih letih vodila trge navzgor. Vrednotenja v panogi so sicer ponekod visoka, a večinoma tudi podprta z zgodbo o prihodnji rasti in pričakovanjih. Kar nekaj tem, ki bi v prihodnjih letih morale krojiti naše življenje, je namreč povezanih s tehnologijo.

Obenem svetujemo iskanje naložbenih priložnosti tudi v drugih cikličnih panogah, recimo financah (kreditna aktivnost raste, izboljšalo naj bi se okolje obrestnih mer), kapitalskih dobrinah (gospodarska rast, obramba) ter energiji, kjer so se cene energentov že pobrale, čemur sedaj sledi okrevanje poslovanja podjetij in tudi cen delnic. Posledično pa smo zato bolj zadržani do defenzivnih panog, predvsem javnih storitev in telekomov.

Optimisti smo tudi za slovenski delniški trg, kjer tudi lahko govorimo o spodbudnem makroekonomskem okolju in rasti dobičkov, a obenem tudi o relativno nizkem vrednotenju ter visoki, kar okoli 5-odstotni povprečni dividendni donosnosti. Za večino spremljanih domačih podjetij tako v 2018 vstopamo z nakupnimi priporočili.

Sašo Stanovnik: Začetek leta 2018 je spodbuden, napovedi za letošnje leto pa povečini optimistične. Toda preudaren vlagatelj se mora vedno zavedati pasti pretiranega optimizma, ga znati izkoristiti, a se obenem tudi pripraviti na drugačnečase.

V ZDA se nam letos obetajo dodatni dvigi obrestnih mer ter v Evropi zmanjšan obseg nakupov obveznic. Toda vseeno ne moremo govoriti o restriktivnem okolju, saj bodo obrestne mere ostale nizke ter tako podpirale kreditno aktivnost in gospodarsko rast. Razmere šibkejšega dolarja so idealno okolje za hitrorastoče trge. Pričakujemo, da bodo kljub napovedanim dvigom obrestne mere v ZDA takšne razmere ostale tekom celotnega leta. Poleg dolarja na trge v razvoju močneje vplivajo tudi cene surovin, kjer je zaznati pozitivno dinamiko, ter rast obsega mednarodne trgovine, kjer so tudi napovedi za 2018 spodbudne.

Zaradi ugodne gospodarske slike se krepi tudi povpraševanje po nafti. Nivo zalog lepo upada, članice naftnega kartela OPEC se tokrat precej dobro držijo omejitev kvot, dogovor o zmanjšani proizvodnji pa so že podaljšale do konca letošnjega leta. Ceno nafte WTI tako letos vidimo v razponu med 55 in 65 dolarji za sodček.

Skratka začetek leta 2018 je spodbuden, napovedi za letošnje leto pa povečini optimistične. Toda preudaren vlagatelj se mora vedno zavedati pasti pretiranega optimizma, ga znati izkoristiti, a se obenem tudi pripraviti na drugačne čase.