benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DZ sprejel zakon o interventnih ukrepih

Deli na:

DZ je danes sprejel zakon o interventnih ukrepih zaradi gospodarske krize, s katerim je usklajevanje rasti pokojnin in socialnih transferjev določil pri 25 odstotkih zakonsko določene. Koalicijski DeSUS je glasoval proti, saj njihov predlog usklajevanja pokojnin s 50 odstotno z rastjo plač in 50 odstotno s stopnjo inflacije ni bil sprejet.

DZ je danes sprejel zakon o interventnih ukrepih zaradi gospodarske krize, s katerim je usklajevanje rasti pokojnin in socialnih transferjev določil pri 25 odstotkih zakonsko določene. Koalicijski DeSUS je glasoval proti, saj njihov predlog usklajevanja pokojnin s 50 odstotno z rastjo plač in 50 odstotno s stopnjo inflacije ni bil sprejet.

Na današnjem sestanku predsednikov koalicijskih strank pred obravnavo v DZ je predsednik DeSUS Karl Erjavec dejal, da njegova stranka vztraja pri polovični uskladitvi. Ker na sestanku ni popustila nobena izmed strani, so poslanci stranke upokojencev ravnali v skladu s sklepi izvršnega odbora DeSUS in ob interventnem zakonu ne bodo podprli niti rebalansa proračuna za prihodnje leto.

Na vprašanje, ali je DeSUS še del koalicije, pa Erjavec odgovarja: "To morate vprašati predsednika vlade."

Zakon poleg tega posega v prejemke javnih uslužbencev, investicijske transferje občinam ter sofinanciranje plačil za varstvo otrok v vrtcih.

Zakon o interventnih ukrepih zaradi gospodarske krize je sestavni del proračunskih dokumentov za leti 2011 in 2012. Njegov namen je stabilizacija javnih financ, zato predvideva začasno omejevanje rasti določenih izdatkov državnega proračuna, proračunov občin ter pokojninske in zdravstvene blagajne, je popoldne ob obravnavi osnutka zakona povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar.


S 1. januarjem 2011 se bo rast transferjev posameznikom in gospodinjstvom, pokojnin in drugih nadomestil, ki je v letu 2010 omejena na 50 odstotkov zakonsko določene, znižala na 25 odstotkov. Uskladitev se bo v letu 2012 opravila le v primeru, da bo stopnja inflacije prihodnje leto presegla dva odstotka.

Glede plač javnih uslužbencev je vlada medtem že sprejela dogovor z reprezentativnimi sindikati, ki pomeni začasno zamrznitev plač, zakon pa med drugim še določa, da jim redna delovna uspešnost ne pripada, predvidena je tudi omejitev napredovanj. Vrednost plačnih razredov se bo z januarjem 2011 uskladila v višini 25 odstotkov pričakovane inflacije. Javnim funkcionarjem se bodo plače znižale za štiri odstotke.

Sredstva za investicije, ki jih država namenja občinam, se v prihodnjih dveh letih ne bodo povečevala. Medtem ko bi se morala v letu 2011 zvišati na pet odstotkov skupne primerne porabe občin in v letu pozneje na šest odstotkov, bodo še do konca leta 2012 ostala pri štirih odstotkih skupne primerne porabe občin. Ob tem je DZ tudi natančno določil, za katere namene se ta denar lahko namenja.

Zakon o interventnih ukrepih poleg tega še določa, da se določba zakona o vrtcih, po kateri bo država staršem sofinancirala plačilo varstva otrok v vrtcih, ne uveljavi s 1. januarjem 2011 temveč dve leti pozneje.