Peter Grk Svet24.si

Čez pet do deset let bodo razmere v mednarodni ...

Will Smith Svet24.si

Will Smith z eno potezo potopil 80-milijonski ...

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Ana Klašnja in Lado Bizovičar Revija Stop

Slovenija ima talent: Ste vedeli, da Ana in Lado ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

DZ potrdil začetek postopka za vnos fiskalnega pravila v ustavo

Deli na:

Poslanci so danes s 70 glasovi za in tremi proti podprli začetek postopka za vnos fiskalnega pravila o uravnoteženih javnih financah v ustavo. Postopek se sedaj vrača na ustavno komisijo DZ, ki bo s pomočjo stroke pripravila končni predlog spremembe ustave.

Kar nekaj poslancev opozicije je sicer med današnjo razpravo izrazilo zadržanost do hitenja s spreminjanjem ustave in pa tudi pomisleke do namer koalicije za tako hitrim spreminjanjem najvišjega pravnega akta v državi.

Podporo so nato vendarle napovedali tudi v največji opozicijski stranki, Pozitivni Sloveniji, pri čemer so večkrat jasno povedali, da to še ne pomeni njihove končne podpore spremembi ustave. Le poslanec Roman Jakič je javno napovedal, da se bo glasovanja vzdržal, saj meni, da gre za alibi za rušenje socialne države.

V Pozitivni Sloveniji bodo budno spremljali nadaljnje delo ustavne komisije pri pripravi končnega predloga in upoštevanje predlogov stroke v celoti. Kot pogoj so postavljali tudi simulacijo posledic uvedbe fiskalnega pravila v ustavo za fiskalno politiko v obdobju do 2015.



Iz predstavitve stališča poslanske skupine in razprav poslancev SD je bilo moč razbrati, da ti ne bodo glasovali enotno. Andreja Črnak Meglič in Srečko Meh sta javno napovedala, da bosta glasovala proti.

Več poslancev SD je sicer opozarjalo pred hitenjem in izražalo nezaupanje do taktike koalicije, ki jo je Matevž Frangež poimenoval doktrino šoka. Opozarjali so tudi na nepremišljenost in nepravičnost trenutnih vladnih načrtov za varčevanje.

Predsednik stranke Borut Pahor je medtem jasno povedal, da je treba po njegovem mnenju postopek začeti, v nadaljevanju pa bo dovolj časa za pripravo najboljših rešitev. Posvaril je tudi, da tako pomembna odločitev ne bi smela biti razlog za medsebojno obtoževanje in obračunavanje.