markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

DZ potrdil novelo interventnega zakona

Deli na:

Poslanke in poslanci so danes s 46 glasovi za in šestim proti potrdili novelo zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012. Novela predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec, in sicer z maja na junij. Regres v podjetjih, ki so v več kot četrtinski lasti države, pa do nadaljnjega ne bo smel preseči minimalne plače.

Po besedah finančnega ministra Janeza Šušteršiča bodo z zamikom regresa v javnem sektorju med drugim pridobili nekaj časa za pogajanja s sindikati. Z ukrepom glede regresa v podjetjih v državni lasti pa bodo dobili tudi pogajalsko izhodišče, ki ga bodo sindikati po prepričanju ministra večinoma sprejeli pozitivno.

V razpravi je podporo noveli napovedalo vseh pet koalicijskih poslanskih skupin. V predstavitvi stališč so izpostavili, da gre za neizogiben ukrep glede na aktualno stanje javnih financ. Spomnili so tudi na problematiko izplačevanja visokih regresov v podjetjih v državni lasti.

Zakonu so nasprotovali v SD, kjer so opozarjali, da zakon ni usklajen s socialnimi partnerji. Poslanci PS pa so sejo obstruirali, saj se niso strinjali strinjajo z obravnavo zakonodaje po nujnem postopku.

Novela zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012 ne glede na veljavne kolektivne pogodbe predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec, in sicer z maja na junij. Prav tako regres v podjetjih, ki so v več kot četrtinski lasti države, ne bo smel preseči minimalne plače oziroma 763 evrov bruto ali 584 evrov neto, vse dokler gospodarska rast v tekočem letu ne bo presegla 2,5 odstotka.