klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DZ o referendumu

Deli na:

Državni zbor bo danes na izredni seji odločal o usodi morebitnega referenduma o vstopu Hrvaške v Nato. Pobuda SNS za izvedbo referenduma je sicer obsojena na neuspeh, pozornost pa bo predvsem na sprejemanju sklepa o zaščiti slovenskih interesov, s katerim bi lahko preprečili zbiranje podpisov za razpis referenduma.

Državni zbor bo danes na izredni seji odločal o usodi morebitnega referenduma o vstopu Hrvaške v Nato. Pobuda SNS za izvedbo referenduma je sicer obsojena na neuspeh, pozornost pa bo predvsem na sprejemanju sklepa o zaščiti slovenskih interesov, s katerim bi lahko preprečili zbiranje podpisov za razpis referenduma.

Seja DZ je bila sprva napovedana za četrtek, a jo je kolegij predsednika DZ Pavla Gantarja preložil na dan prej, da ne bi po nepotrebnem zapravljali časa in bi v primeru, da bi pobudniki zbirali 40.000 podpisov za razpis referenduma, vendarle ujeli datum, ki bi Hrvaški teoretično še omogočil, da na vrhu Nata 3. in 4. aprila sodeluje kot polnopravna članica.

DZ bo sprva razpravljal o referendumski pobudi poslanske skupine SNS, ki pa mora zbrati podporo najmanj 46 poslancev. Ker je za ratifikacijo hrvaškega vstopa v Nato 9. februarja glasovalo 75 od 90 poslancev, je malo verjetno, da bo pobuda dobila zadostno podporo.

Na drugi strani pa bo glavna pozornost usmerjena na sprejemanje sklepa, ki ga je že ob sprejemanju ratifikacije vstopa Hrvaške v Nato predlagala SLS, s katerim bi zaščitili slovenske interese pred hrvaškim prejudiciranjem meje. Odbor DZ za zunanjo politiko je v ponedeljek sprejel sklep, da je Hrvaška z več enostranskimi dejanji spreminjala ozemeljski status quo, vendar pa, ker podrobneje ne določa, kaj je Slovenija nadzirala na dan osamosvojitve, sta Zavod 25. junij in zunajparlamentarna Stranka slovenskega naroda (SSN) vložila pobudo za razpis referenduma o ratifikaciji vstopa Hrvaške v Nato, podprto s preko 5000 podpisi.

Direktor zavoda Marjan Podobnik je ob vložitvi pobude napovedal, da če bo DZ vendarle sprejel tudi dodatek, kaj je Slovenija nadzirala na dan 25. junij 1991, bodo referendumske aktivnosti ustavili. Tako ne bi bil ogrožen ciljni datum 23. marec, do katerega so se članice Nata dogovorile, da bodo v Washington deponirale listine o ratifikaciji protokolov o pristopu Hrvaške in Albanije k Severnoatlantski pogodbi. Ta datum bi bil namreč ogrožen že, četudi na koncu ne bi prišlo do referenduma, saj je za zbiranje 40.000 podpisov predviden najmanj 35-dnevni rok.

Vladna koalicija je v torek sicer izrazila pripravljenost na kompromis in predlagala dopolnitev k ponedeljkovemu sklepu OZP, s katerim bi zadostili zahtevam predlagateljev in preprečili referendum. Pogajanja o tem naj bi potekala vse do seje DZ oziroma vsaj do seje OZP, ki se danes dopoldne vnovič sestaja, že drugič v treh dneh. Na vseh straneh pa so bili v torek optimistični, da bo do dogovora morda vendarle prišlo.