markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

DZ bo razpravljal o vnosu fiskalnega pravila v ustavo

Deli na:

Poslanci bodo danes na izredni seji odločali o začetku postopka za spremembo ustave z vnosom fiskalnega pravila o uravnoteženih javnih financah. Za odločitev, s katero se bo začela druga faza spreminjanja ustave, je potrebna dvotretjinska večina.

Na podlagi torkove odločitve ustavne komisije, kjer je 18 članov glasovalo za začetek postopka spreminjanja ustave, eden pa se je vzdržal, in v luči dogovora predsednikov parlamentarnih strank na srečanju v Vili Podrožnik je na plenarni seji DZ pričakovati dvotretjinsko večino.

Če do nje ne bi prišlo, pa bi bil postopek končan in vsebinsko enakega predloga v istem mandatnem obdobju nato ne bi več bilo mogoče obravnavati. To je zelo malo verjeten scenarij, saj vse parlamentarne stranke v vnosu fiskalnega pravila v ustavo vidijo enega od predpogojev za stabilnost in dolgoročni razvoj države.

Poslanci bodo potrjevali tudi stališče ustavne komisije, da je treba vladni predlog spremembe 148. člena ustave na določenih mestih dopolniti oziroma spremeniti.

Današnji pričakovani odločitvi DZ za začetek postopka bo nato sledila druga faza, v kateri bo ustavna komisija ob pomoči skupine pravnih in ekonomskih strokovnjakov pripravila končni predlog spremembe ustave in se dotaknila že tudi načinov izvedbe fiskalnega pravila v praksi. To bo določal poseben izvedbeni zakon, ki ga bo DZ po potrditvi spremembe ustave prav tako sprejemal z dvotretjinsko večino.