madelaine petsch Odkrito.si

Madelaine Petsch: Mučili so jo napadi panike

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 25. avgusta

vesolje Svet24.si

Tedenski horoskop: poleg utečenih smeri tudi ...

poplave, vuzenica Svet24.si

FOTO in VIDEO: Sobotna neurja: zalite hiše, toča...

archie Svet24.si

Princ William vrača udarec bratu Harryu

filip-pesek_pl Njena.si

Sin Rosvite Pesek je zaročen

gasper kramar Njena.si

Izgubil 95 kilogramov in osvojil nov cilj!

Slovenija

Dvig minimalne plače

Deli na:

Vlada v osnutku novega zakona o minimalni plači, ki ga je socialnim partnerjem predstavila na današnji seji ekonomsko socialnega sveta, predlaga zvišanje minimalne plače na 510 evrov z letom 2010, zatem pa postopen dvig do 562 evrov. Sindikati, kot je znano, zahtevajo takojšnje zvišanje na 600 evrov neto.

Vlada v osnutku novega zakona o minimalni plači, ki ga je socialnim partnerjem predstavila na današnji seji ekonomsko socialnega sveta, predlaga zvišanje minimalne plače na 510 evrov z letom 2010, zatem pa postopen dvig do 562 evrov. Sindikati, kot je znano, zahtevajo takojšnje zvišanje na 600 evrov neto.

Vlada predlaga, da se višina minimalne plače veže na ocenjene minimalne življenjske stroške, to je znanih 562 evrov, je novinarjem povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Medtem ko sindikati zahtevajo takojšen dvig minimalne plače, pa naj bi po predlogu vlade to izvedli postopoma. V začetku naj bi s 1. januarjem 2010 minimalno plačo zvišali na 510 evrov, v naslednjih dveh korakih do 1. januarja 2012 pa dosegli 562 evrov plus inflacijo, ki v tem času potiska življenjske stroške navzgor, je dejal Svetlik.

Sindikati so nad takšno ponudbo močno razočarani. Predlagano zvišanje je prenizko, je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, ki ne more verjeti, da se zvišanje minimalne plače na prag življenjskih stroškov predlaga šele z letom 2012.

Nezadovoljstvo je izrazil tudi nad predlaganim načinom zvišanja minimalne plače; do 510 evrov bi namreč lahko po Svetlikovih besedah prišli z davčnimi razbremenitvami, ki jih na finančnem ministrstvu še pripravljajo, zatem pa naj bi bil to strošek delodajalcev. S tem delodajalci dobijo čisto darilo, je nasprotoval Semolič.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole na te očitke odgovarja s vprašanjem, odkod državi denar. "Najprej da gospodarstvo državi in država deli," je dejal. Delodajalci so sicer danes pogrešali izračune, kakšne bodo posledice zvišanja minimalne plače. "Minimalne plače so res nizke in jih je treba zvišati, a to sproži val posledic," je dejal Smole ter menil, da bi se bilo prav odločati šele po tem, ko se bodo soočili s tudi s posledicami.

Strokovna skupina socialnih partnerjev se bo o predlogu zakona vnovič pogovarjala prihodnjo sredo. Država mora ponuditi višje številke, je ob tem pozval Semolič. Minister Svetlik pa je na vprašanje, ali bo prihodnji teden na mizi številka, ki bo višja od 510 evrov, odgovoril: "Naš predlog je tak, kot je."

Vprašanje minimalne plače je sicer po Svetlikovih besedah del širšega dogovora, v katerega vključujejo tudi vprašanje varnosti zaposlitve in fleksibilnosti zaposlovanja.

Na ministrstvu za delo so predlog novega zakona o minimalni plači pripravili potem, ko so sindikati konec novembra na protestih v Ljubljani zahtevali zvišanje minimalne plače na vsaj 600 evrov neto.

Loading...