GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Država proti cerkvi: Blejski otok je naš!

Deli na:

Kulturno ministrstvo in slovenska RKC se še vedno nista uspeli dogovoriti o lastništvu Blejskega otoka. Mediacija, h kateri sta se zatekli obe strani, da bi rešili lastništvo treh objektov na otoku, ni bila uspešna. Na Nadškofiji Ljubljana so v izjavi za javnost zapisali, da obžalujejo, da se postopek ni končal z uspešno medsebojno poravnavo in da bo moralo o zadevi odločati sodišče.

Kulturno ministrstvo in slovenska RKC se še vedno nista uspeli dogovoriti o lastništvu Blejskega otoka. Mediacija, h kateri sta se zatekli obe strani, da bi rešili lastništvo treh objektov na otoku, ni bila uspešna. Na Nadškofiji Ljubljana so v izjavi za javnost zapisali, da obžalujejo, da se postopek ni končal z uspešno medsebojno poravnavo in da bo moralo o zadevi odločati sodišče.

Mediatorka Mirjana Kranjčevič je obvestila pravne zastopnike župnije Bled v zadevi Sporazum o zaključku postopka pred Evropskim sodiščem za varstvo človekovih pravic in s tem končanju odprtih vprašanj denacionalizacijskega postopka vračanja nepremičnin Blejskega otoka in gospodarjenja, da je poskus mediacije med župnijo in ministrstvom za kulturo zaključen.

Na ljubljanski nadškofiji tudi dodajajo, da več informacij ne morejo posredovati, ker jih postopek mediacije zavezuje k molčečnosti o obojestranskih pogajalskih stališčih. Kot je na današnji novinarski konferenci zatrdil ljubljanski nadškof Anton Stres, se Nadškofija Ljubljana mediaciji ni odpovedala.

Spori med državo in cerkvijo glede lastnine in upravljanja objektov na Blejskem otoku se vlečejo že leta. Prejšnja vlada je z župnijo Bled sklenila sporazum, po katerem ji je podarila tri objekte na Blejskem otoku, sam otok pa ji je predala v brezplačen najem za 45 let. Aktualna vlada te poteze ni odobravala, zato je lani vložila tožbo. Zadeva se je znašla na kranjskem okrožnem sodišču, to pa je v začetku leta 2010 predlagalo mediacijo.


Nadaljnja usoda spora tako ostaja nejasna. Zadeva bi po neuspešni mediaciji morala nazaj na kranjsko okrožno sodišče, vendar je ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres že izjavil, da se cerkev mediaciji še ni odpovedala. Vlogo za posredovanje oziroma arbitražo je pred časom na omenjeno sodišče dalo tudi društvo Arbit iz Trboj pri Kranju. Predsednik društva Ivan Kramar je za STA marca povedal, da dvomi v uspeh mediacije, morda pa bi lahko bila uspešna arbitraža.

Z ministrstva za kulturo pa so za STA povedali, da vztrajajo, da država dobi nazaj premoženje, ki ji pripada in ki ji je bilo s sporazumom, podpisanim v času vlade Janeza Janše, odvzeto. Ministrstvo za kulturo se je z Rimskokatoliško cerkvijo (RKC) tudi samo poskušalo, še v pogovoru z nadškofom in metropolitom Alojzom Uranom, dogovoriti glede novih pogojev upravljanja in sodelovanja države in župnije Bled. "Prisluhnili smo njihovim potrebam, predlagali način sobivanja, a vendarle ob predpostavki ničnosti sporazuma," so zapisali na ministrstvu.

Kot so še pojasnili, v mediaciji predlogi RKC niso bili sprejemljivi, ker država vztraja, da se upošteva denacionalizacijska odločba iz leta 2001, po kateri sta nepremičnini cerkev in zvonik last župnije Bled, preostale parcele na otoku pa last Republike Slovenije. "Verjamemo, da je dovolj argumentov za to, da sodišče v nadaljnjem postopku prepozna upravičenost naše zahteve," so dodali na ministrstvu.