ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Država bi Jankoviću dala 20 milijonov

Deli na:

Ministrstvo za šolstvo in šport želi za dokončanje športnega parka v Stožicah nameniti 20 milijonov evrov. Janković bi do tega denarja prišel s pomočjo zakona o glavnem mestu, s katerim lahko država projekte v prestolnici financira brez razpisa. V Stožicah sicer zamujajo za roki, predvsem se je zavlekla gradnja strehe na športni dvorani.

Ministrstvo za šolstvo in šport želi za dokončanje športnega parka v Stožicah nameniti 20 milijonov evrov. Janković bi do tega denarja prišel s pomočjo zakona o glavnem mestu, s katerim lahko država projekte v prestolnici financira brez razpisa. V Stožicah sicer zamujajo za roki, predvsem se je zavlekla gradnja strehe na športni dvorani.

Izvedba projekta športnega centra v Stožicah teče izjemno dobro, hitro in kvalitetno, je poudaril ljubljanski župan Zoran Janković. Ob tem je zavrnil očitke o zamudi in izrazil prepričanje, da bo stadion končan do 30. junija. Po njegovih besedah so na občini prejeli predlog ministrstva za šolstvo in šport, da za projekt nameni 20 milijonov evrov.

Na Mestni občini Ljubljana so se sicer potegovali za pridobitev sredstev iz državnega proračuna, s katerimi bi financirali tudi ogrevalno dvorano in pomožno nogometno igrišče, ki sprva v pogodbi z izvajalcem nista bila vključena. Na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) so za STA potrdili poročanje današnjega Dnevnika, da so ministrstvu za finance poslali predlog, da se iz državne blagajne občini nameni 20 milijonov evrov iz proračunske rezerve.

Kot meni župan, so na ministrstvu za šolstvo in šport ugotovili, da je Ljubljana v zadnjih 15 letih v primerjavi z drugimi občinami dobila najmanj denarja za šport. V primerjavi z mestnimi občinami je po njegovih besedah to razmerje ena proti deset ali več v korist drugih občin, zato upa, da bo omenjena sredstva država res namenila občini.

Ob tem je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da jim to omogoča zakon o glavnem mestu, po katerem lahko država prestolnici nameni sredstva brez razpisa za projekte, ki so skupnega pomena. Kot pravi Janković, je od države že v času prejšnje vlade pričakoval 40 milijonov evrov, ki predstavljajo polovico izhodiščne vrednosti izgradnje stadiona in dvorane.

Glede vrednosti dodatnih del pri projektu v Stožicah je Janković dejal, da tudi izvajalec del še ni predložil zahtevka po dodatnih delih.

Janković je v pravočasno dokončanje stadiona prepričan tudi zato, ker ima občina za kvalitetno izgradnjo in pravočasno končanje projekta, ki ga gradi družba Grep, bančno garancijo v vrednosti 25 milijonov evrov. "A do unovčenja garancije je še 35 dni," poudarja Janković.

Kot danes poroča Dnevnik, naj bi bilo v Stožicah dela še vsaj za dva meseca, največje zamude pa so pri dokončanju strehe športne dvorane.

Župan obenem pojasnjuje, da se z Grepom pogovarjajo tudi o skupnem upravljanju kompleksa, razen stadiona in dvorane. Sredstva za ta namen lahko namesto drugega izvajalca dobi Grep, "gre za 1,8 milijona evrov, če bo to znesek, ki ga oni predstavijo", je dejal Janković. Kot je poudaril, bo z dvorano in stadionom upravljal Zavod Tivoli, ki se bo preimenoval v Zavod šport Ljubljana.

Grep bo tudi lastnik 2500 parkirnih mest, 1300 pa jih bo v lasti občine, ki tam načrtuje sistem P + R (parkiraj in se pelji). Prav tako pa po županovih besedah tam načrtujejo tudi novo linijo mestnega prometa. Glede tehničnega pregleda objekta je Janković dejal, da še ne ve, kdaj bo