Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Druga obletnica vstopa v Hudo Jamo

Deli na:

Ob drugi obletnici odkritja grobišča v rovu Barbara v Hudi Jami pri Laškem bo danes v organizaciji Študijskega centra za narodno spravo mednarodno znanstveno srečanje, na katerem bodo govorili o tabuizaciji in detabuizaciji, spominih na Hudo Jamo, temeljnih problemih družbene morale na Slovenskem in o fizičnih posegih v prikrita grobišča.

Ob drugi obletnici odkritja grobišča v rovu Barbara v Hudi Jami pri Laškem bo danes v organizaciji Študijskega centra za narodno spravo mednarodno znanstveno srečanje, na katerem bodo govorili o tabuizaciji in detabuizaciji, spominih na Hudo Jamo, temeljnih problemih družbene morale na Slovenskem in o fizičnih posegih v prikrita grobišča.

Prav na današnji dan leta 2009 so v rovu Barbara odkrili večje število posmrtnih ostankov, po ocenah več tisoč ljudi. V rovu so začeli dela že avgusta 2008 z namenom ugotovitve, ali se tam nahaja prikrito grobišče, saj je bila lokacija na seznamu vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč.

Pri izkopavanjih v Hudi Jami so doslej našli posmrtne ostanke 801 žrtve povojnih pobojev. Po zadnjih predvidevanjih naj bi bili v rovu posmrtni ostanki več kot 3000 žrtev. Rudarji Rudnika Trbovlje Hrastnik so namreč uredili dostop do male dvorane, kjer je prostor za okostja 801 žrtve, ki so bila že forenzično pregledana.

Dosedanje ugotovitve kažejo, da gre v Hudi Jami za pobite vojne ujetnike in civiliste, ki so jih pripeljali iz taborišča na Teharjah.

 

IZJAVA NOVE SLOVENIJE

Ob drugi obletnici odkritja zločinov v Hudi jami v Novi Sloveniji opozarjamo na pasivnost trenutne slovenske oblasti pri urejanju prikritih povojnih grobišč. Kljub grozovitemu odkritju, pa v Novi Sloveniji ugotavljamo, da se v teh dveh letih na vladni strani ni prav nič spremenilo pri dojemanju dogodkov iz polpretekle zgodovine. Niti mrtvim žrtvam, kaj šele živem, država ni izkazala dolžnega spoštovanja z dostojnim pokopom in prizadevanji za odkritje resnice teh tragičnih dogodkov. Še več, slovenska oblast še naprej izkrivlja resnico s tem, ko ponovno poveličuje sodelavce komunističnega totalitarnega režima. Enkratna priložnost za spravo je bila resolucija EP o obsodbi totalitarizmov, za katero pa levi politični blok namenoma ni imel posluha in je tako državni zbor ni sprejel. Slovenija je tako edina država EU, ki do sedaj ni bila sposobna obsoditi komunističnih zločinov in se soočiti s človeško tragedijo žrtev.

Prav resnica je ena temeljnih vrednot demokratične družbe. Obžalujemo, da se odnos vladajoče politike do žrtev povojnih pobojev ni prav nič spremenil, kljub dokazom in dejstvom, ki bremenijo totalitarni komunistični sistem in njegove sodelavce. Namesto tako opevane sprave, smo bili priča poimenovanju Titove ceste, imenovanju oseb na odgovorne funkcije v sodstvu (Masleša in Fišer) ter odlikovanju Tomaža Ertla. S tem se slovenski narod spet oddaljuje od resnice in  tudi sprave, kar v Novi Sloveniji obžalujemo. Svojcem žrtev pa izrekamo podporo v njihovih prizadevanjih za resnico in rehabilitacijo pomorjenih svojcev.

Zagotovo pa k iskanju resnice in spravi ne prispevajo ideološki projekti, ki izenačujejo 20. obletnico osamosvojitve Slovenije s 70. obletnico NOB. Projekt šolskega ministra dr. Igorja Lukšiča Stisnimo roko v pest je vnesel nove delitve zaradi nedopustne indoktrinacije mladine, kot smo jo poznali v časih totalitarnega komunizma. Ministrstvo s samo vsebino projekta z ideološkimi temami iz polpretekle zgodovine razdvaja mlade in v državljanih sproža dvome v neodvisno in demokratično šolstvo, ki temelji na vzgoji za etične vrednote, na znanosti in resnici.