Revija Reporter
Slovenija

Drsalci in sprehajalci na Blejskem jezeru ignorirajo svarila

STA

28. jan. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Zaledenelo Blejsko jezero v teh dneh privablja številne sprehajalce in drsalce, ki se ne ozirajo na svarila o tankem ledu.

Na blejski občini so aktivnosti na ledu odsvetovali in opozorili, da je gibanje po ledu še vedno nevarno, saj jezero ni enakomerno poledenelo. Ponekod, kjer so v jezeru topli tokovi, je led tanjši od priporočljivih sedmih centimetrov.

V blejskem turističnem društvu že vse od začetka zamrzovanja jezera dobivajo številne klice iz vse Slovenije z vprašanjem, ali sta hoja in drsanje na jezeru že možna. Še prejšnji teden je bilo gibanje zelo nevarno, saj led ni bil dovolj debel in trden, sedaj pa so se številni domačini, pa tudi turisti že opogumili in podali na jezero.

Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Bled Gaber Mežan je opozoril, da hoja po ledu ni nikoli varna, saj obstajajo predeli, kjer so vodni pritoki toplejši in je tam led tanjši. Blejska občina je okoli jezera postavila tudi table z opozorilom, da je hoja po zaledeneli ploskvi na lastno odgovornost.

"Tega ne moremo nikomur preprečiti. Vendar sta hoja in drsanje na ledu na lastno odgovornost ne na našo," je poudaril blejski župan Janez Fajfar in vse pozval k previdnosti. Ob tem je še opozoril, da je ključno, da na led ne gremo sami in je z nami nekdo, ki nas lahko začne reševati, če se ledena ploskev vdre.

Ves čas so v pripravljenosti tudi blejski gasilci, ki so primerno usposobljeni in opremljeni za reševanje. Pred nekaj leti so dobili tudi vozilo, t. i. hovercraft, ki omogoča reševanje tako v vodi kot na ledu.

Direktor blejske občinske uprave Matjaž Berčon je prepričan, da led še ni zadosti varen. Zato je dejal, da sam ta konec tedna s svojimi otroki ne bo šel na jezero, medtem ko je pred petimi leti, ko je bilo jezero nazadnje v celoti zaledenelo, šel.

"Občina je namestila opozorilne table o nevarnosti in upam, da se ta konec tedna vendarle ne bo zgodila kakšna neumnost," je dejal in dodal, da je za prihodnji teden že napovedana odjuga, zato led ne bo dosegel take debeline kot februarja 2012.

Na ledu je treba tudi upoštevati priporočila Uprave RS za zaščito in reševanje, kakšno je varno obnašanje na ledu in kako ravnati, če led pod nami začne pokati. Temeljna pravila so, da na led nikoli ne hodimo sami, da pred tem preverimo vremenske podatke, da na ledeni ploskvi ocenimo debelino in barvo, pregledamo razpoke in poslušamo poke, da na led hodimo le dobro pripravljeni in opremljeni ter da se seznanimo z ukrepi v primeru nesreče.

Spletni portal Žurnal24 je poročal o še eni nevarnosti, ki lahko preži na drsalce in sprehajalce po zaledenelih površinah. Na ribniku Stražišče v bližini Kranja je namreč prejšnji teden otrok padel v jezero na mestu, kjer je nekdo v led izsekal luknjo.

Kot sklepa oče, ki je otroka uspel rešiti, bi luknjo lahko izrezal ribič, ki si je zaželel ribolova pod ledom. V ribiški družini Kranj so zatrdili, da njihovi člani lukenj v led zagotovo niso delali, saj je ribolov pod ledom v zakonu o sladkovodnem ribištvu prepovedan.