sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Drenikova zavajala: nobenega protesta ni bilo

Deli na:

Simona Drenik z zunanjega ministrstva je v ponedeljkovih Odmevih zatrdila, da je 20. novembra lani zunanje ministrstvo protestiralo zoper hrvaško enostransko izjavo pri sprejemanju  arbitražnega sporazuma, kar je objavljeno tudi na spletni strani ministrstva.

Simona Drenik z zunanjega ministrstva je v ponedeljkovih Odmevih zatrdila, da je 20. novembra lani zunanje ministrstvo protestiralo zoper hrvaško enostransko izjavo pri sprejemanju  arbitražnega sporazuma, kar je objavljeno tudi na spletni strani ministrstva.

Ker je bilo pred tem v oddaji postavljeno  vprašanje demantija ameriškega odpravnika poslov in švedske veleposlanice glede hrvaškega zakona o ratifikaciji sporazuma, je nastal vtis, da je naše zunanje ministrstvo protestiralo tudi zoper te napačne navedbe.

Pobrskali smo po spletni strani MZZ. 20. novembra je dalo le izjavo, ki jo je poslalo hrvaškemu veleposlaništvu in v sprejetje državnemu zboru kot  del predloga zakona o ratifikaciji. Nobenega protesta ni bilo glede enostranske izjave. Prav ta dan je sabor sprejel zakon o ratifikaciji sporazuma. Nobenega protesta ni bilo tudi zoper te - sodeč po besedah ameriškega odpravnika poslov in švedske veleposlanice - lažne navedbe. 


Odgovor MZZ na članek:

Ministrstvo za zunanje zadeve je 20. novembra 2009 hrvaški strani poslalo noto

Ministrstvo za zunanje zadeve ponavlja, da je 20. novembra 2009 z diplomatsko noto hrvaški strani posredovalo pismo predsednika Vlade Republike Slovenije g. Boruta Pahorja glede hrvaške enostranske izjave, s katerim slovenska stran jasno in nedvoumno zavrača, da bi se strinjala z izjavo Hrvaške ali z njeno vsebino. Vsebino izjave, s katero je Slovenija že 20. novembra 2009 zavrnila hrvaško enostransko izjavo, je Ministrstvo za zunanje zadeve objavilo na svoji spletni strani. Ta izjava je bila tudi že novembra 2009 vključena v 3. člen zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma, ki je bil prav tako novembra poslan državnemu zboru in nato v presojo ustavnemu sodišču. Vsebina izjave, ki jo je ministrstvo z noto predalo hrvaški strani je bila že 20. novembra 2009 objavljena na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve:

http://www.mzz.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article/141/26276/

 

Dodatno izjavo in pojasnila glede hrvaške enostranske izjave je Ministrstvo za zunanje zadeve na svoji spletni strani objavilo še 12. maja, 25. maja in 26. maja 2010:

http://www.mzz.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article/141/26931/

http://www.mzz.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article/141/26991/

http://www.mzz.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article/141/27008/

 

Ob tem ponovno izpostavljamo, da enostranska izjava v zvezi z arbitražnim sporazumom nima učinka na njegovo vsebino in da izjava Republike Hrvaške z dne 9. novembra 2009 nima nobenega učinka za arbitražni postopek. Kar velja in o čemer bo odločalo arbitražno sodišče, je jasno zapisano v arbitražnem sporazumu.