nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dragonja: Mercator bo prodan prepoceni

Deli na:
Dragonja: Mercator bo prodan prepoceni

Foto: Bobo

Mercator bo prodan prepoceni, nizka cena pa je element šibkosti prodajalcev, je na posvetu o možnostih alternativnega odkupa Mercatorja in prednostih zadružništva poudaril gospodarski minister Metod Dragonja. Prepričan je, da Mercatorja ne bi bilo treba prodajati in opozoril tudi na problematiko načina financiranja prevzema.

Po Dragonjevem mnenju prodaja Mercatorja ni neka prodaja v sili. "Koliko so ti postopki transparentni, se ne bi spuščal, v pravne vidike postopkov se bo težko spuščati ali karkoli spodbijati," je dejal odhajajoči minister, ki je opozoril predvsem na problematičen način financiranja tega prevzema, z "zelo tveganimi, visoko donosnimi finančnimi derivati, ki bodo poslabšali tudi poslovanje Mercatorja".

"Transakcija lahko poseže v stabilnost gospodarskega sistema, pa tudi v stabilnost finančnega sistema v Sloveniji," je dejal in ob tem pojasnil, da je elemente varstva konkurence ocenila pristojna agencija, ki pa ni imela vsebinskih podlag ali pravnih, da se negativno izreče o tej koncentraciji na območju Slovenije.

Kot nemogoča je zavrnil pričakovanja, da bo vlada na silo preprečila postopek. "To je nerealno, gre za podpisane pravne posle," je dejal in dodal, da je treba zdaj zagotoviti družbeno odgovornost prodajalcev in kupcev, slediti zavezam, ki so bila dana, ter skozi pogoje delovanja tega sistema zagotoviti, da bo deloval družbeno odgovorno.

Odhajajoči zunanji minister Karl Erjavec je spomnil, da smo v Sloveniji dolgo zagovarjali nacionalni interes, vendar da je v globalizaciji to težko. Meni, da se mora slovensko gospodarstvo povezovati in da moramo dobiti prave strateške partnerje, ki dajejo nov zagon. "Tu imamo žal kar nekaj negativnih zgodb," je dejal in spomnil na prodajo Tobačne.

Boji se, da bo v Mercatorju prej ali slej prišlo do izrinjanja slovenskih in prihoda hrvaških izdelkov na trgovske police, kar bo čutilo tako slovensko kmetijstvo kot prehranska industrija. Erjavec tudi pričakuje odpuščanja v Mercatorju. "Kot vlada imamo odgovornost, treba bi bilo hitro odreagirati. Čakamo na kupnino. Sam upam, da sploh ne prispe. Treba je narediti revizijo pogodbe, da pogledamo, kaj je sploh izpogajano," je poudaril in dodal, da še ni nič prepozno.



Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak pa je opozorila predvsem, da je Mercator pomemben zlasti z vidika delovnih mest. "Zavedamo se, da je naša socialna varnost odvisna od delovnih mest," je poudarila.

Na posvetu je zbrane nagovoril tudi odhajajoči minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Izpostavil je, da sta bila lani za prodajo Mercatorja dana dva argumenta - da Mercator nima reprogramiranih dolgov in da so banke brez likvidnega denarja.

Prepričan je, da sedaj noben argument ne drži - da je Mercator reprogramiral svoje dolgove, vmes pa da so prišle banke do vlade in rekle, da nujno potrebujejo nekaj milijard denarja, da bodo lahko normalno opravljale funkcijo naprej.

"Torej je bilo treba te banke podržaviti - to pomeni, da je treba odsloviti vse, ki so banke v to situacijo pripeljale. Obljubljeno je bilo, da dokapitalizacija pomeni, da bodo banke ponovno začele kreditirati in kreirati nova delovna mesta. Bili smo izigrani, ni prišlo do akcij poslovne higiene, v visokih stolpnicah se nam smejijo, kako smo naivni, nikjer se ne vidi, da prihaja do tega, da kreditni krč izginja," je dejal Židan.

Izpostavil je, da smo postali država, ki je ujetnik bančnih lobijev. Prepričan je tudi, da potrebujemo nove dobre primere socialnega podjetništva, saj so delovna mesta v tem podjetništvu prav v krizi najbolj stabilna.