Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dragi posli študentov

Deli na:

Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani je za nakup lokala Bachus in kopališča Laguna najela svetovalno podjetje Poteza. Čeprav nakup ni bil izveden, je ŠOU podjetju plačala 85.000 evrov. Na ljubljanskem ŠOU pravijo, da so podjetje najeli, da bi preverilo vse vidike nakupa. MSi pa zahteva odstop vodstva študentske organizacije.

Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani je za nakup lokala Bachus in kopališča Laguna najela svetovalno podjetje Poteza. Čeprav nakup ni bil izveden, je ŠOU podjetju plačala 85.000 evrov. Na ljubljanskem ŠOU pravijo, da so podjetje najeli, da bi preverilo vse vidike nakupa. MSi pa zahteva odstop vodstva študentske organizacije.

Kot so na ljubljanski ŠOU zapisali za STA, je bila Poteza izbrana kot najcenejša ponudnica med tremi ponudniki tovrstnih storitev. Preverba, ki jo je za opravila za organizacijo, je vključevala "vodenje vseh postopkov in analizo več vidikov naložbe, in sicer vsebinskega, ekonomskega in cenitvenega". "ŠOU je torej ravnala kot dober gospodar, ki svoj nakup pred odločitvijo temeljito premisli," so zapisali. Ob tem so pojasnili, da so analize obeh primerov pokazale, da nakup nobene izmed nepremičnin ne bi bil smotrn.

Na vprašanje, zakaj je ŠOU Potezi plačala 85.000 evrov, čeprav nakup ni bil opravljen, na organizaciji odgovarjajo, da je bila podlaga za plačilo analiza smotrnosti nakupa posamezne nepremičnine, ki je kot taka samostojna storitev. Ob tem poudarjajo, da je analiza stala manj kot odstotek potencialne vrednosti posameznega nakupa, "kar pa je v skladu s cenami, ki za tovrstne projekte veljajo na slovenskem trgu". Ob tem dodajajo, da pred najetjem Poteze niso vedeli, ali bodo nepremičnino kupili ali ne.

O nakupu je sicer v sredo poročala TV Slovenija, ki je navedla, da je ŠOU od omenjenih 85.000 evrov Potezi za svetovanje pri nakupu Lagune plačala 47.000 evrov, za enako svetovanje pri nakupu Bachusa pa 38.000 evrov.

V zvezi z nakupom se je v četrtek odzvala tudi Mlada Slovenija - podmladek NSi, ki zaradi ravnanja v omenjenemu primeru od predsednika ljubljanske ŠOU Jerneja Štromajerja in njenega direktorja Romana Didoviča zahteva odstop. Prav tako vodstvo Študentske organizacije Slovenije pozivajo, naj "zaradi spornega in negospodarnega ravnanja funkcionarjev ljubljanske ŠOU slednjo izbriše iz registra organizacijski oblik", sicer bo MSi "med študenti začela kampanjo za odstop vodstva ljubljanske ŠOU".

V Mladi Sloveniji se jim, kot so zapisali v izjavi za javnost, zdi najbolj sporno, da je organizacija 85.000 evrov Potezi nakazala kljub temu, da so "vedeli, da nimajo dovolj denarja za nakup Bachusa in Lagune". Glede na to se tudi sprašujejo, ali gre morebiti pri tem za pranje denarja.

Za podpis pogodbe med ljubljansko ŠOU in Potezo po mnenju podmladka ni bilo nobenega razloga. Tudi zato je bil po njihovem nakup le še ena izmed "velikih 'napak' študentskih mogotcev", za katero bi po njihovem nekdo moral odgovarjati. "Sprašujemo se, kje je morala in vest študentskih funkcionarjev, da popisujejo neke pogodbe in se igrajo podjetnike, medtem pa se navadni študenti soočajo z velikimi finančnimi težavami, saj primanjkuje štipendij in študentskih sob," je v izjavi za javnost zapisal podmladek NSi.