pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dr. Matevž Tomšič: Bizarni in potencialno nevarni pozivi k vstaji

Deli na:
Dr. Matevž Tomšič: Bizarni in potencialno nevarni pozivi k vstaji

Foto: Primož Lavre

Po mnenju političnega analitika dr. Matevža Tomšiča so zahteve in pozivi dela akterjev »vseslovenske vstaje« hkrati bizarni in potencialno nevarni. Zgodovina 20. stoletja priča, da ni nobena politična ideja tako nora, da ji ne bi ljudje sledili. Tudi Hitlerja so imela najprej le za čudaka, ki s podporniki po münchenskih pivnicah oznanja svoje ideje. Tomšič ne verjame, da bodo pozivi k »ljudski vstaji«, za »neposredno demokracijo«, zoper politične stranke in za odstop vlade dobili širšo podporo, toda ne gre jih kar tako odpisati. Zadnji protesti so potrdili, da je glavni cilj zamenjava vlade in celo demokratičnega sistema, to pa je lahko pot v totalitarizem.

Od medijev je zelo neodgovorno, da ne problematizirajo nasilnih idej, celo pozivov k pobojem, ki se pojavljajo na protestih (transparent Politiki, marš v Barbarin rov!). Izjave novinark, ki vlečejo vzporednice med sedanjo »vstajo« in kmečkimi upori, kažejo predvsem na njihovo slabo znanje in nizek nivo, saj gre za povsem neustrezne primerjave. Tu se kaže tudi problem pri tistih, ki izobražujejo novinarje, za katere je potem značilna kombinacija nevednosti in ideološkega ekstremizma. Ta kombinacija je eksplozivna, saj lahko pripelje do nevarnih dogodkov. Dejstvo, da se je na zadnji »vseslovenski vstaji« zbralo komaj pet tisoč protestnikov, pomeni hud polom, celotna zadeva se lahko izpoje. Kljub temu ni mogoče podcenjevati protidemokratičnega potenciala.

Na vprašanje, kako komentira ankete, ki kažejo na veliko podporo protestom, je Tomšič obrazložil, da ljudje seveda podpirajo pozive zoper krivice, za pravno državo, etičnost … Toda to ne pomeni, da podpirajo tisti najbolj artikulirani, a hkrati tudi najbolj sporni del idej. Seveda pri vsem skupaj ne gre za nekaj spontanega. Društvo slovenskih pisateljev in njegova vloga pri »vstaji« je po njegovem karikatura tega društva iz osemdesetih let, ko je bilo nosilec demokratičnih teženj.