Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

"Dovolj imamo komunistov, nočemo še islamistov"

Deli na:

V Ljubljani je včeraj potekal protestni shod, s katerim so organizatorji izrazili nasprotovanje "vsiljenim" begunskim kvotam EU in podporo popolnemu zaprtju meja ter pozvali k obrambi Evrope. Shod, ki se ga je po ocenah policije udeležilo okoli 200 ljudi, ni bil prijavljen, za varnost pa je skrbelo okoli 10 policistov.

Glavni motiv shoda, poimenovanega Vseslovenski antimigrantski shod, je "upor proti vsiljenim kvotam", je razvidno iz vabil na družbenem omrežju Facebook. Gre za kvote, na podlagi katerih bo Slovenija v letu in pol iz najbolj obremenjenih držav, Grčije, in Italije, sprejela skupno 567 prosilcev za azil.

Udeležence shoda je na Trgu republike nagovoril predstavnik organizatorjev protesta Klemen Zbačnik, ki se je zavzel za spremembo begunske politike in zaprtje meja za begunce. Pozval je tudi k družbenim spremembam, ki naj bi temeljile na več domoljubja.

Zbrani so se nato skozi središče Ljubljane sprehodili do Kotnikove ulice, kjer je izpostava azilnega doma. Pri tem so vzklikali gesla, kot sta "za Slovenijo" in "proti migrantom". Vmes je bilo slišati tudi izraze nasprotovanja politiki slovenske in nemške vlade. Udeleženci so nosili slovenske in nekatere druge zastave ter nekaj transparentov s slogani proti beguncem. Na Kotnikovi ulici so se zadržali okoli 15 minut, zapeli slovensko himno in se nato mirno razšli. Tudi sicer je shod potekal mirno in brez zapletov.

Prek Facebooka sta k shodu med drugim pozivali skupini Slovenija zavaruj meje in Gorenjska je proti migrantskemu centru. Podrobnejša identiteta organizatorjev ni znana. Po poročanju časnika Večer se prek Facebooka niso želeli razkriti, češ da za to ni potrebe.

Organizatorji so na shod vabili tudi s štiriminutnim videospotom, v katerem so izpostavili slovenske kulturne, arhitekturne in druge značilnosti, nato pa ob lanskoletnih prizorih prihodov beguncev v Evropo med drugim dodali, da ti v Evropi "zahtevajo vse". Objavili so tudi različne fotografije, opremljene s pozivi na shod.

Udeležence so tudi pozvali, naj se prek družbenih omrežij in drugih spletnih strani med seboj dogovorijo za skupni prevoz.

Na Policijski upravi Ljubljana so za STA v petek zapisali, da shod ni prijavljen, so pa zaznali pozive nanj. Policisti bodo svoje aktivnosti prilagodili dogodkom, so še pojasnili.

V preteklih mesecih je v Sloveniji že potekalo nekaj shodov proti beguncem, med drugim v Šenčurju in Ljubljani.