zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dopolnilne odločbe izbrisanim

Deli na:

Ministrstvo za notranje zadeve je danes začelo izdajati dopolnilne odločbe izbrisanim, je na novinarski konferenci dejala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Po besedah generalnega direktorja direktorata MNZ za upravne notranje zadeve Bojana Trnovška bodo predvidoma v največ treh mesecih izdali okoli 3000 dopolnilnih odločb.

Ministrstvo za notranje zadeve je danes začelo izdajati dopolnilne odločbe izbrisanim, je na novinarski konferenci dejala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Po besedah generalnega direktorja direktorata MNZ za upravne notranje zadeve Bojana Trnovška bodo predvidoma v največ treh mesecih izdali okoli 3000 dopolnilnih odločb.

Kresalova je dejala, da bodo dopolnilne odločbe izdali vsem tistim izbrisanim, ki so si "v vmesnem času že uredili status v Sloveniji". Z dopolnilno odločbo se bodo nekateri izbrisani vpisali v register stalnega prebivalstva za tisto obdobje v preteklosti, ko vanj niso bili vpisani, je dejala ministrica.

"V odločbi piše, da se šteje, da so imeli posamezni izbrisani v RS dovoljenje za stalno prebivanje tudi v obdobju od leta 1992 pa vse do trenutka, ko so si uredili status," je pojasnila.

Naslednji korak, pravi ministrica, pa bo zakon, "ki bo uredil pogoje in pridobivanje statusa za vse tiste izbrisane, ki ne živijo v Sloveniji ali pa v Sloveniji živijo, nimajo pa urejenega statusa". Kot je pojasnila, računa, da bo ta zakon pripravljen v naslednjih tednih. Ob tem je dejala, da bo zakon urejal individualno obravnavo vsake prošnje in da bo moral vsak posameznik vložiti vlogo ter kot dokaz med drugim predložiti listine.

Na vprašanje, ali ne bi bilo bolje problema izbrisanih rešiti z ustavnim zakonom, je Kresalova odgovorila, "da ustavni zakon ni rešitev, ker bi obšel ustavno odločbo". Ob tem je povedala, da je ustavno sodišče že dvakrat odločilo, da je bil izbris nezakonit. Prav tako je ustavno sodišče še v sedmih drugih odločbah "povedalo, da je bil izbris nezakonit, torej se je ustavno sodišče skupaj devetkrat izreklo, da je bil izbris nezakonit".

"Ustavno sodišče je nedvoumno, in sicer pravi, da mora ministrstvo za notranje zadeve vsem državljanom, naslednicam držav nekdanje SFRJ, ki jim je prenehala prijava stalnega prebivališča in so v RS že pridobili dovoljenje za stalno bivanje, po uradni dolžnosti izdati dopolnilne odločbe o ugotovitvi njihovega stalnega prebivanja v Sloveniji od leta 1992 naprej," je pojasnila Kresalova.

Ministrica tudi meni, da gre pri izbrisanih "za pomembno zadevo, ki se 'vleče' že 17 let". Po njenih besedah je bilo leta 1992 iz registra stalnih prebivalcev v t.i. pasivno evidenco brez zakonske podlage "prestavljenih okoli 25.000 prebivalcev, državljanov drugih republik nekdanje Jugoslavije". "Izbrisani tudi niso bili izenačeni s tujci, ampak so imeli bistveno slabši položaj," je prepričana.

"Kot ministrica sem prisegla, da bom spoštovala pravni red, in odločba ustavnega sodišča je nedvoumna," je poudarila Kresalova in dodala, da "ne moremo negirati odločb ustavnega sodišča". Kot je zatrdila, je trdno odločena, da se tudi "za ceno groženj z interpelacijo resno loti reševanja problematike izbrisanih".

"Če bo prišlo do interpelacije, bom prva ministrica oz. prvi minister v Evropi, ki bo interpeliran zaradi izvrševanja ustavnih odločb," je ocenila Kresalova. Ob tem je dodala, da "ne morem mimo tega, da izpostavim neodgovornost tistih, ki v interesu politike sejejo demagogijo, populizem in nestrpnost med ljudmi v Sloveniji".

"Posebej ne morem mimo nizkotnosti tistih, ki so že, in mislim, da še bodo, pritiskali na nekatere naše zaposlene, ki se ukvarjajo z reševanjem problematike izbrisanih," je poudarila ministrica.

Iz samih dopolnilnih odločb, tako Kresalova, ne izhaja odškodninska odgovornost. "Izhaja iz krivice, ki jih je povzročil izbris," je dejala in poudarila, da izbris avtomatično še ne pomeni odškodninske odgovornosti. Po njenih besedah mora tožnik dokazati, da mu je bila zaradi izbrisa povzročena točno določena škoda. Takšno dokazovanje pa je zapleteno, meni Kresalova.

Ministrica je znova poudarila, da glede izbrisanih ni bil končan še noben pravnomočni postopek, v katerem bi bila tožniku prisojena odškodnina. Glede sodbe Okrožnega sodišča na Ptuju, ki je Aleksandru Todoroviću prisodila okoli 17.000 evrov odškodnine, pa je zatrdila, da ni "korektno, da komentira odločitev sodišča, še zlasti, če ta ni pravnomočna". A je dodala, da prisojena odškodnina Todoroviću ni bila odškodnina za izbris.

Trnovšek je povedal, da jih je od okoli 7100 izbrisanih, ki so si že uredili status, 4000 že prejelo dopolnilne odločbe. Sedaj pa bo dopolnilne odločbe prejelo še 3000 izbrisanih, je dodal. V petek je, tako Trnovšek, začela delovati tudi brezplačna številka 080 21 13, kamor se bodo lahko obrnili vsi zainteresirani.

Po besedah generalnega direktorja bodo uslužbencem ministrstva pri izdajanju odločb pomagali tudi študenti, kar bo državo stalo okoli 21.000 evrov. Kresalova pa je dodala, da bodo večino dela opravili redno zaposleni na ministrstvu in da to "spada v njihovo redno delo".

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je glede izdajanja odločb izbrisanim v Zagorju, kjer se je udeležil položitve cvetja na grob nekdanjega predsednika Janeza Drnovška, ocenil, da je "skrajni čas", da "država popravi to sramoto, ki jo je zagrešila". Dodal je, da odškodnine niso neposredno povezane z izdajanjem odločb.

Na navedbe, da utegne priti do vala tožb in posledično odškodnin, Kučan meni, da gre za demagogijo in špekulacije. "Če ne bi bilo izbrisa, potem ne bi bilo odškodnin," je dejal.

"O teh zahtevkih bo odločalo sodišče in jaz verjamem, da bo znalo prav presoditi, kdo je do tega upravičen in kdo ni," je še ocenil nekdanji predsednik.

Izdajanje dopolnilnih odločb izbrisanim je "eklatantna svinjarija" in "pljunek na slovensko borbo za samostojnost", je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Po njegovem mnenju so odškodnine izbrisanim "klofuta" vsem tistim 200.000 državljanom neslovenskega rodu, ki so si za razliko od t.i. izbrisanih v času osamosvajanja uredili svoj status.

Vodja poslanske skupine SNS Jelinčič je za STA povedal, da so v resnici diskriminirani vsi tisti državljani neslovenskega rodu, ki so pridobili slovenske dokumente in kot slovenski državljani plačevali davke. "Zdaj pa so tisti, ki si niso uredili statusa in niso plačevali davke, z odškodninami za to tako rekoč nagrajeni," je pojasnil.

Ob tem je predsednik SNS opozoril, "da je to, kar se dogaja v Sloveniji, svetovni unikum". Prepričan je, da si skuša LDS z izbrisanimi pridobiti nove volivce. "Glede na to, da je LDS rapidno padla popularnost, je edina varianta, da si na tak način kupijo 25.000 novih volivcev," je dodal.

Po Jelinčičevem mnenju bi bilo bolje, če bi se notranja ministrica Katarina Kresal ukvarjala s tajkuni oz. "s tolpo, ki je pokradla milijarde evrov in ki si jih ne upa dotakniti". O morebitni interpelaciji zoper Kresalovo pa je predsednik SNS dejal, da bodo najprej počakali, "kaj bo z interpelacijo, potem pa se bomo odločali o vsem skupaj".

"Vprašljivo je tudi, kako so ti ljudje zbrali, kakor pravijo, 5000 mladoletnih otrok, ki naj bi bili izbrisani," je povedal predsednik SNS. "Edino, kar je mogoče, da so jih skrivali pred oblastjo in da jih niso hoteli prijaviti kot slovenske državljane," je prepričan.