mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Domotožje ministra Židana stane davkoplačevalce

Deli na:

Za domotožje novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana bomo plačali davkoplačevalci. Ministrova vsakodnevna vožnja Prekmurje–Ljubljana nas bo stala 13.300 evrov letno.

Za domotožje novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana bomo plačali davkoplačevalci. Ministrova vsakodnevna vožnja Prekmurje–Ljubljana nas bo stala 13.300 evrov letno.

Po mučnem in maratonskem iskanju je predsednik vlade le naletel na kandidata, ki mu je rekel »da«. Kmetijsko ministrstvo, nekdanji fevd SLS, postaja po Pogačnikovem obdobju, po aferah z bulmastifi in s prisluškovanji vse bolj nepriljubljeno. Pahor je moral po odstopu ministra Pogačnika več kot mesec dni iskati njegovega namestnika. In končno se je nekdo vdal: mladi nestrankarski veterinar, mag. Dejan Židan.

Novopečeni minister je zrasel v kmetijskem okolju, se kot veterinar na tem področju tudi izobraževal, nazadnje pa delal v velikem kmetijskem podjetju Panvita. Skratka Štajerec, ki se je preselil v Prekmurje. Z ministrsko službo pa bi se mu moralo življenje obrniti na glavo, začenši s selitvijo v Ljubljano. Minister mora vedno biti v središču dogajanja. Že pri tem pa se je pri Židanu nekoliko zapletlo. Kaj? Odločil se je, da se v prestolnico sploh ne bo preselil in da bo še naprej živel v Murski Soboti, kjer je priženjen in kjer živi s svojo družino in  tastoma. Minister pravi, da se bo v prestolnico vozil vsak dan. Iz ministrstva so nam sporočili, da se je Židan tako odločil že na začetku, saj je po njegovem mnenju prav, da minister živi tam, kjer je kmetijstvo.

Kako mu bo to uspelo, je težko razumeti. Od Ljubljane do Murske Sobote je dobrih 180 km, z avtomobilom ta razdalja pomeni približno dve uri vožnje. Če izračunamo, da bi moral minister vsak dan dopotovati v Ljubljano in se vrniti domov, so to že štiri ure. Če k temu prištejemo še osemurni delovnik, je vsota že 12 ur. Dejstvo pa je, da je premier Pahor že večkrat izjavil, da je ministrsko delo zelo težko in od človeka zahteva povprečno dvanajsturni delovnik. Če to prenesemo na primer ministra Židana, moramo dvanajstim delovnim uram prišteti še štiri ure za vožnjo, to je  skupaj 16 ur dnevno. Pomislite, kako bo takrat, ko se bo delo nagrmadilo ali ko bo treba reševati bolj zapletene zadeve in bo moral minister v službi preživeti še veliko več od predvidenih 12 ur. Bo mag. Židan tak tempo zdržal?

Druga plat je finančne narave. Koliko bo stalo vsakodnevno ministrovo prevažanje? Se bo vozil z osebnim ali s službenim avtomobilom? Bo moralo ministrstvo za to najeti dodatnega voznika? S temi vprašanji smo se obrnili na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pojasnili so nam, se bo minister vozil s službenim avtomobilom. V okviru službe za splošne zadeve imajo v skladu z zakonom sistematizirano in zasedeno delovno mesto voznika, tako da dodatni voznik ne bo potreben. Skupni stroški naj bi tako znašali 1.100 evrov mesečno. Ob tem so nas še opozorili, da minister ne bo uveljavljal nadomestila za ločeno življenje (312,3 evra mesečno) niti nadomestila za prevoz na delo (219,9 evra mesečno).

Ugotoviti pa moramo, da bo razlika med stroški prevoza in nadomestili, ki se jim bo minister odpovedal, še vedno negativna za davkoplačevalce, in to slabih 550 evrov mesečno. Ministrova vsakodnevna relacija Prekmurje–Ljubljana nas bo stala 13.300 evrov letno, minister pa se bo v enakem času odpovedal 6.600 evrom letno. Ministrovo domotožje bo tako še vedno 6.700 evrov dražje.