Revija Reporter
Slovenija

Dokapitalizacija Maksime

8. jun. 2009 12:47 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Na skupščini finančne družbe Maksima Holding, ki jo lastniško posredno obvladuje član uprave Istrabenza Igor Bavčar, so med drugim izglasovali dokapitalizacijo družbe v višini 15 milijonov evrov. Uprava družbe, ki je od aprila insolventna, je prvotno predlagala povečanje osnovnega kapitala za do 25 milijonov evrov.

Na skupščini finančne družbe Maksima Holding, ki jo lastniško posredno obvladuje član uprave Istrabenza Igor Bavčar, so med drugim izglasovali dokapitalizacijo družbe v višini 15 milijonov evrov. Uprava družbe, ki je od aprila insolventna, je prvotno predlagala povečanje osnovnega kapitala za do 25 milijonov evrov.

Na skupščini so zaradi pokrivanja čiste izgube tekočega poslovnega leta izglasovali zmanjšanje osnovnega kapitala s 26,7 na 6,4 milijona evrov, nato pa podprli dokapitalizacijo v višini 15 milijonov evrov. Zaradi poenostavljenega zmanjšanja osnovnega kapitala se je vrednost delnice znižala s sedanjih 4,17 na en evro. Sprejeli so tudi spremembe statuta, po katerem je uprava dobila pooblastilo, da v petih letih poveča osnovni kapital družbe.

Na pobudo Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) so z dnevnega reda skupščine, na kateri je bilo navzočega okoli 77,6 odstotka kapitala, umaknili obravnavo predloga seznanitve z lanskim letnim poročilom in glasovanje o razrešnici upravi in nadzornemu svetu za lani.

Kot sta po seji pojasnila predsednik VZMD Kristjan Verbič in direktor NFD Holdinga Stane Valant, ki je zastopal delničarja Daimond, so k sklepom glede zmanjšanja oz. povečanja osnovnega kapitala ter sprememb statuta napovedali izpodbojne tožbe, skupščina pa je bila pripravljena "pomanjkljivo in neustrezno".

Predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski je po koncu izrazil zadovoljstvo z "izglasovanimi sklepi legitimne skupščine". "Po načrtu finančnega prestrukturiranja bomo z dokapitalizacijo rešili solventnost, to je prvi korak k zagotavljanju dolgoročnega poslovanja družbe," je dejal za STA.

Nižja izglasovana dokapitalizacija, ki jo je predlagal zastopnik s 77,5-odstotnim deležem največje delničarke FBI Investicije, naj ne bi bila problematična. Kot je pojasnil, je bil preračun višine dokapitalizacije "že v začetku oblikovan na podlagi dokapitalizacije v višini 15 milijonov evrov". Regulator je po njegovih besedah namreč zahteval, da je znesek v prospektu enak vplačanemu znesku.

"Veseli me tudi, da se urejajo stvari v družbi, ki je naša glavna naložba," je še dejal Sušinski. Maksima Holding je za Petrolom druga največja posamična delničarka Istrabenza, v njem ima 25,9-odstoten delež.

"Skupščina v najpomembnejših točkah dnevnega reda ni bila ustrezno pripravljena, sklepi, ki sta jih predlagala uprava in nadzorni svet, niso bili korektno predstavljeni," pa je za STA pojasnil Valant. "Z večino, ki jo ima družba FBI Investicije, so bili seveda izglasovani - vendar je bila napovedana izpodbojnost pri vseh sklepih s tem, da je bila točka o razrešnici upravi in nadzornemu svetu umaknjena z današnje seje skupščine," je dejal.

Glede dokapitalizacije je poudaril, da je bil predlog sklepa nepripravljen, delničarji pa o tem obveščeni na sami seji, brez kakršnegakoli gradiva oz. utemeljitve. Slednje je izpostavil tudi Verbič, ki je prav tako opozoril na odsotnost ustreznih gradiv.

Po Verbičevih besedah gre za "zelo nenavadne, neustrezne odločitve in predloge glede zmanjšanja in nato povečanja osnovnega kapitala" ter opozoril na neskladje s stališčem glede dokapitalizacije oz. določitve vrednosti delnice, ki ga je Maksima Holding zastopala na petkovi skupščini Istrabenza.

"Porajajo se možnosti za nadaljnja oškodovanja delničarjev z izjemo večinskega," je po skupščini za STA pojasnil Verbič. Po njegovih besedah uprava tudi ni pojasnila, zakaj naj bi se ji podelilo pooblastilo za izvedbo dokapitalizacije brez poprejšnje obravnave na skupščini.

Za revizorja letnega poročila družbe za poslovno leto 2009 so imenovali družbo KPMG Slovenija.