janko šopar tednik Odkrito.si

Janko Šopar odkrito o voditeljici Tednika, ki ...

drew barrymore_letterman Svet24.si

VIDEO: Seksi ples na mizi in gole prsi za rojstni ...

maja acman Svet24.si

Maja bo razkrila, kako je shujšala za več kot ...

vrtilki, vrt, črunču, bralec slavko, kraja kokoši Svet24.si

Sredi Ljubljane so Slavku ukradli kure

Selena Gomez Najstnica.si

Selena na jahti pokazala svoje telo v kopalkah

Fotka 2 Njena.si

Posmrtna čast za Gašperja Tiča

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Slovenija

Do smrti sta ga pretepla, zdaj pa se sklicujeta na neprištevnost

Deli na:
Do smrti sta ga pretepla, zdaj pa se sklicujeta na neprištevnost

Foto: Gabrijel Toplak - Umor se je zgodil v Vajdovi hiši na Dravski ulici.

Na ptujskem sodišču so včeraj opravili predobravnavni narok za 56-letnega Franca Vajdo in 42-letnega Andreja Bagarija, ki ju tožilstvo bremeni uboja v sostorilstvu, potem ko je junija letos v pretepu po skupnem popivanju umrl 65-letni Srečko Marin.

Noben od njiju se za priznanje ni odločil, očitno oba računata, da ju bo rešila zmanjšana prištevnost.

Policisti so bili 4. junija letos obveščeni, da naj bi moški v Vajdovi hiši umrl zaradi padca po stopnicah. Šele po prihodu na kraj dogodka so ugotovili, da je več kot očitno umrl nasilne smrti. Še isti dan so oba obdolžena tudi pridržali in sta na sojenje počakala v priporu.

Kot je razvidno tudi iz obtožnice, ki jo je včeraj prebral tožilec Gregor Pograjc, so se vsi trije pri Vajdi dobili že zjutraj. Očitno se je nekje zalomilo, policisti pa so ob prihodu naleteli na truplo s številnimi hudimi poškodbami, ki so bile posledice pretepa.

Po mnenju tožilstva sta ga obdolžena pretepala z rokami in različnimi trdimi predmeti. Poškodbe so bile vidne po glavi, prsnem košu in večjem delu telesa. Vse skupaj se je dogajalo v eni od sob v prvem nadstropju hiše, obdolžena pa naj bi truplo pozneje prenesla na hodnik in ga tam pustila.

Vajda, sicer nekdanji policist, je na vprašanje sodnice Katje Kolarič, ali namerava krivdo priznati, odgovoril, da nima česa priznati, ter da je že v preiskavi povedal, da mu je okoli poldneva postalo slabo in je zaspal. Iz dokaznih predlogov njegovega zagovornika Vlada Toplaka je sklepati, da želi dokazati Vajdovo neprištevnost v času dejanja, saj predlaga imenovanje izvedenca medicinske stroke.

Prav tako naj zdravniki ugotovijo, ali drži, da Vajda slabo sliši, saj naj bi spal in preslišal vso krvavo dogajanje v njegovi hiši. Odvetnik želi razčistiti tudi, ali je njegov varovanec morda zaužil kako uspavalno sredstvo, ki bi lahko v 12 urah, ko so mu odvzeli kri, iz nje izpuhtelo. Prav tako pa predlaga imenovanje izvedenca telekomunikacijske stroke, ki bi raziskal, ali je kdo nepooblaščeno uporabil njegov telefon v času dogodka.

Bagari prav tako ne priznava krivde, njegov zagovornik Veljko Škovrlj pa obrambo prav tako stavi na psihiatrično stroko, ki naj oceni psihično stanje 42-letnika. Ta naj bi že od leta 2003 trpel zaradi depresije, od leta 2005 se spopada tudi s psihotičnimi blodnjami. Vsaj petkrat v tem obdobju je bil hospitaliziran, nazadnje maja letos, tik pred dogodkom. Ob tem naj bi imel tudi težave z drogo.

Škovrlj je predlagal še dodatno mnenje izvedenske komisije ljubljanske medicinske fakultete glede stanja trupla, ki naj bolj natančno pojasni, kdaj je nastopila smrt žrtve. Če obstaja možnost, da je Marin umrl šele po 14. uri, bo po njegovem smiselna tudi pridobitev posnetkov video kamer dveh bank, mimo katerih naj bi se v tistem času peljal proti domu.

Obramba je zahtevala, da se sojenje opravi pred velikim senatom, sodišče pa bo na zahtevo tožilstva k pričanju povabilo 20 prič. Glavna obravnava, na kateri bosta obdolžena lahko podala zagovora, se bo začela 26. oktobra.