Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dnevnik proti Zagožnu

Deli na:

Nekdanji direktor Holdinga Slovenske elektrarne Jože Zagožen je med lanskim zaslišanjem pred preiskovalno komisijo DZ o nakupu patrij zavajal komisijo, poroča današnji Dnevnik. Zagožen je za STA pojasnil, da gre pri pisanju časnika za prozoren manever in diskreditacijo, s katero želijo avtorji izničiti uspeh Janeza Janše na zaslišanju minuli teden.

Nekdanji direktor Holdinga Slovenske elektrarne Jože Zagožen je med lanskim zaslišanjem pred preiskovalno komisijo DZ o nakupu patrij zavajal komisijo, poroča današnji Dnevnik. Zagožen je za STA pojasnil, da gre pri pisanju časnika za prozoren manever in diskreditacijo, s katero želijo avtorji izničiti uspeh Janeza Janše na zaslišanju minuli teden.

Kot navaja Dnevnik, je Zagožen, ki je bil v prejšnjem mandatu direktor Holdinga Slovenskih elektrarn in predsednik nadzornega sveta Gorenja, na lanskem zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo govoril neresnico. Pri časniku ugotavljajo, da je Zagožen komisiji zamolčal pomembna dejstva o svoji vlogi v zadevi Patria. Stenogram zaslišanja po njihovem namreč kaže, da je zamolčal srečanje z akterji posla z oklepniki.

Komisiji je dejal, da se je z Ivanom Črnkovičem, direktorjem Rotisa, zadnja leta srečal samo dvakrat in še to "na proslavi, mimogrede". Finski in slovenski kriminalisti, ki preiskujejo zadevo Patria, so ugotovili, da se je Zagožen pred štirimi leti (še pred uradnimi postopki za nakup patrij) v prostorih Holdinga Slovenskih elektrarn na temo oklepnikov sestal z Ivanom Črnkovičem, Wolfgangom Riedlom in še z nekim uslužbence Patrie. To je zdaj javno potrdil tudi Zagožen, in sicer v izjavi za Delo 8. septembra 2009, da so k njemu prišli Ivan Črnkovič in še dva človeka, navaja časnik.

Primerjava Zagožnovih izjav po navedbah Dnevnika kaže, da enkrat ni govoril resnice: Zagožen je parlamentarni preiskovalni komisiji pričal, da je za posel s Patrio izvedel iz medijev in da se je s Črnkovičem srečal samo dvakrat "na proslavi, mimogrede". Zdaj pa pravi, da so ga pred štirimi leti obiskali Črnkovič, Riedl in še nekdo iz Patrie, še navaja časnik.

Zagožen je za STA pisanje Dnevnika označil kot "veliko neumnost". Pojasnil je, da stenograma s parlamentarne komisije sicer nima. "Ne vem točno, kaj so tam napisali, ampak rekel sem, da sem se v zadnjih letih oz. zadnjem času zelo redko videval s Črnkovičem, v glavnem na proslavah. Tako nekako imam v spominu," je povedal Zagožen.

Kot je poudaril, nikoli ni tajil, da je bil Črnkovič pred štirimi leti na obisku v njegovi pisarni, in da je to tudi sam potrdil za časnik Delo. Na zaslišanju pred preiskovalno komisijo pa ga po njegovih besedah nihče ni vprašal po tem obisku. "Jaz sem samo rekel, da nisem imel s Črnkovičem rednih stikov in da o Patrii midva nekih pogovorov nisva imela," je dejal. In če je na preiskovalni komisiji dejal, da stikov z njim ni imel v zadnjih letih, je po njegovem s tem mišljeno "leto, dve, tri".

Pisanje časnika je zato po njegovem "iskanje dlake v jajcu". Po njegovem je cilj časnika diskreditacija in izničiti uspeh Janeza Janše, ki ga je doživel na zaslišanju pred finskimi preiskovalci minuli teden. "Jaz sem tu samo kolateralna žrtev," je prepričan Zagožen. Janša je sicer po zaslišanju spregovoril o obstoju t. i. štabnega dokumenta Patrie, ki naj bi nastal na podlagi informacij slikarja Jureta Cekute.

Zagožen je zatrdil, da niti z Janezom Janšo niti s kom iz vlade, vrha stranke ali z obrambnega ministrstva nikoli ni spregovoril niti besede o Patrii. Prav tako po njegovih besedah ni nikjer posredoval za Patrio, nič dobil, nič zahteval in nikomur nič dal.