cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Direktor Festivala Ljubljana Brlek v preiskavi

Deli na:
Direktor Festivala Ljubljana Brlek v preiskavi

Foto: Bobo

Dolgoletni direktor in umetniški vodja javnega zavoda Festival Ljubljana Darko Brlek se je po poročanju današnjega Dnevnika znašel pod drobnogledom več nadzornih institucij in organov. Med drugim mu očitajo nepotizem, klientelizem in osebno okoriščanje. V zavodu vse kritike zavračajo.

Na Festivalu Ljubljana očitke pripisujejo anonimkam, ki naj bi se pojavile po izredni odpovedi eni od delavk zavoda. Določena vprašanja so vzbudila zanimanje nadzornega odbora ljubljanske občine, zato je župan Zoran Janković službi občine za notranjo revizijo naročil pregled. Ta je odkrila vrsto vprašljivih poslov, ni pa dala odgovora na vprašanje, ali je Brlekovo početje nezakonito ali ne, piše časnik.

Domnevne nepravilnosti pri vodenju zavoda je obravnavala tudi komisija za preprečevanje korupcije. Ker pa so ugotovili, da direktor javnega zavoda ni funkcionar in da zanj določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ne veljajo, so prijavo odstopili inšpektoratu za delo, finančni upravi in policijski upravi Ljubljana.

Seznam očitkov Brlekovemu delu je po pisanju časnika dolg, nanaša pa se na vse od zaposlovanja družinskih članov do izkoriščanja službenih poti za postranski zaslužek. Brlek, sicer klarinetist, je kot vodja Festivala Ljubljana veliko na poti, vendar službena potovanja niso vedno povsem službene narave, saj dnevi uradno službenih potovanj pogosto sovpadejo z njegovimi osebnimi nastopi, je Dnevnik ugotovil iz dokumentov, s katerimi razpolaga.



Brlek je, tako časnik, dobil pravno mnenje, ki pravi, da za svoje zasebne nastope soglasja sveta zavoda ne potrebuje, saj njegovo umetniško nastopanje ne predstavlja konkurence dejavnosti zavoda, ki ga vodi, in ne sodi v njegov opis del in nalog. V službi za notranjo revizijo pa so kljub temu opozorili, da obstaja možnost navzkrižja interesov med različnimi Brlekovimi funkcijami.

Služenje honorarjev v okviru službenih poti niso edini očitek ob Brlekovih glasbenih nastopih. Na njih se pogosto pojavlja s posamezniki, ki so hkrati nastopajoči na ljubljanskem festivalu ali pa so posredniki oziroma agenti za nastopajoče na festivalu. V službi za revizijo se strinjajo, da se s tem ustvarja vtis, da direktor zavoda ni nepristranski pri odločanju o nastopajočih, se pa hkrati strinjajo tudi, da je število vrhunskih umetnikov omejeno. Svetu zavoda so predlagali, da v primeru, ko funkcija direktorja in umetniškega vodje ni ločena, načrtovanje in izvedbo programa podrobno nadzira. Mestni občini pa so predlagali, da funkcijo direktorja loči od funkcije umetniškega vodje.

Na Festivalu Ljubljana, kot še poroča časnik, zatrjujejo, da izredna revizija ni ugotovila nepravilnosti pri poslovanju in delovanju zavoda ter njegovega direktorja. Priporočila, ki jih je izdala, naj bi že upoštevali.