Revija Reporter
Slovenija

Dežman: Kako to, da se niste oglasili, ko so nama z Možino borci grozili s smrtjo

Reporter

12. dec. 2020 8:22 Osveženo: 8:26 / 12. 12. 2020

Deli na:

Jože Dežman

Primož Lavre

"Kako to, da se ne oglasite zaradi razglašanja Janeza Stanovnika za osamosvojitelja, čeprav je z vsemi silami branil Jugoslavijo in častil tajno politično policijo?" dr. Jože Dežman, predsednik Komisije Vlade RS za vprašanje prikritih grobišč, sprašuje kritike napovedanega novega muzeja slovenske osamosvojitve.

Kritikom ki se sprašujejo, kako bo z muzejem slovenske osamosvojitve, in zatrjujejo, kaj vse je bilo postorjenega, sporoča, da bi se lahko oglasili že pred petimi leti, ko je Reporter objavil njegov prispevek o razstavi o samostojnosti v Parku vojaške zgodovine v Pivki:

"Iz muzejev slišimo, da novi muzej slovenske osamosvojitve ni potreben. Toda ne odgovarjate na osnovno vprašanje: kako je mogoče, da je najbolj reprezentativen in ambiciozen muzej, posvečen slovenskemu osamosvajanju, muzejska zbirka v Parku vojaške zgodovine? Zakaj takega projekta niso zmogli Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej novejše zgodovine Celje, Muzej narodne osvoboditve Maribor?

Objavljamo Dežmanovo pismo:

Spoštovani/e,

ki se s tako vnemo sprašujete, kako bo z muzejem slovenske osamosvojitve. In zatrjujete, kaj vse je bilo postorjenega. Pa vendar bi se lahko oglasili že prej. Morda ob mojem besedilu v Reporteju 7. novembra 2015, ki ga prilagam.

Sprašujem vas, kako to, da se niste oglasili ob verjetno najhujšem ideološko-cenzurnem škandalu v slovenskem muzejstvu, ko je župan Zoran Janković takoj po otvoritvi 24. junija 2007 brutalno zaprl in vrgel z gradu Enotni v zmagi – demokratizacija in osamosvojitev Slovenije?

Sramotna potvarjanja zgodovine v Ljubljani se neusmiljeno nadaljujejo. Kako to, da se ne oglasite zaradi razglašanja Janeza Stanovnika za osamosvojitelja, čeprav je z vsemi silami branil Jugoslavijo in častil tajno politično policijo? Zakaj se ne oglasite ob novi/stari razstavi na Sv. Urhu, ki je polna vsakršnih strokovnih napak in ideološkega izkrivljanja?

Kako to, da se niste oglasili, ko mi je Zveza združenj borcev za vrednote NOB prepovedovala vstop v Bohinj? Kako to, da se niste oglasili, ko so nama z Jožetom Možino prav tako iz Zveze združenj borce za vrednote NOB po intervjuju leta 2018 grozili s smrtjo?

Iz muzejev slišimo, da novi muzej slovenske osamosvojitve ni potreben. Toda ne odgovarjate na osnovno vprašanje: kako je mogoče, da je najbolj reprezentativen in ambiciozen muzej, posvečen slovenskemu osamosvajanju, muzejska zbirka v Parku vojaške zgodovine? Zakaj takega projekta niso zmogli Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej novejše zgodovine Celje, Muzej narodne osvoboditve Maribor?

Še so vprašanja, ki jih zastavljam v spodnjem besedilu, pa so: Ali se pogovarjamo o kontinuiteti  ali o diskontinuiteti titoizma? Ali je prehod v demokracijo temeljil na uporu proti titoizmu?

Seveda pa vsem, ki smo bili takrat člani Komunistične partije, zastavljam tudi tole vprašanje: Ali nismo na plebiscitu, v vojni za Slovenijo prestopili v obrambo nove države, s katero smo se odrekli temeljnim postulatom druge Jugoslavije?

Morda se bomo o novem muzeju slovenske osamosvojitve lažje pogovarjali, ko si bomo odgovorili na ta vprašanje. Dialog o njih bi bil zlata vreden!

Dr. Jože Dežman