Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DeSUS spet grozi z odhodom iz koalicije

Deli na:

Če bo koalicija vztrajala pri takšnem predlogu pokojninske reforme, bo DeSUS začel vse postopke za izstop iz koalicije, je napovedal predsednik stranke Karl Erjavec. DeSUS je namreč proti predlaganemu načinu usklajevanja pokojnin po t. i. švicarski formuli.

Če bo koalicija vztrajala pri takšnem predlogu pokojninske reforme, bo DeSUS začel vse postopke za izstop iz koalicije, je napovedal predsednik stranke Karl Erjavec. DeSUS je namreč proti predlaganemu načinu usklajevanja pokojnin po t. i. švicarski formuli.

Najustreznejši način usklajevanja pokojnin je usklajevanje z rastjo plač, je dejal Erjavec. Kot nesprejemljivega pa je ocenil takšen predlog, ki bi povzročil padanje višine pokojnin.

"Sprememba načina usklajevanja ne bo prinesla takih učinkov, da bi rešila pokojninski sistem, povzročila pa bo še več težav za upokojence," je dejal.

"Te krize ne bomo rešili s tem, da bomo prikrajšali upokojence za nekaj deset evrov," je dejal Erjavec. "Švicarska formula ne pride v poštev, saj tudi mi nimamo švicarskih pokojnin in plač," je dodal.

"Ko bo socialni dialog končan, se bo začela bolj intenzivna razprava znotraj koalicije o pokojninski reformi," je napovedal Erjavec.

T.i. švicarska formula za usklajevanje pokojnin, kot je predvidena v predlogu pokojninske reforme, v 50 odstotkih upošteva rast plač, v 50 odstotkih pa spremembo cen življenjskih potrebščin.

Glede vprašanja starostne meje za upokojitev oziroma pokojninske dobe pa so v DeSUS na strani sindikatov. Če sindikati z vladno stranjo ne bodo našli sprejemljivega kompromisa, "obstaja velika verjetnost, da sindikate, ki govorijo tudi o možnosti naknadnega zakonodajnega referenduma, podpremo", je dejal Erjavec.

V DeSUS so spregovorili tudi o vprašanju razrešitve predsednika državnega zbora Pavla Gantarja, ki pa ji nasprotujejo. "Ni pravi čas za takšne politične aktivnosti, ko pripravljamo zdravstveno in pokojninsko reformo in rešujemo vprašanje meje s Hrvaško," je poudaril Erjavec.