benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DeSUS-ove prioritete: z zakonom preprečiti kakršno koli možnost, da se pokojnine ne bi izplačevale

Deli na:
DeSUS-ove prioritete: z zakonom preprečiti kakršno koli možnost, da se pokojnine ne bi izplačevale

Foto: Bobo

Skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Francem Juršo (DeSUS) želi z dopolniloma, ki so ju vložili k predlogu novele zakona o izvrševanju proračunov za 2014 in 2015, preprečiti kakršno koli možnost, da se pokojnine ne bi izplačevale. Pod določenimi pogoji pa naj se v letu 2015 tudi uskladijo, so včeraj povedali v DeSUS.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal vodja poslanske skupine DeSUS in prvopodpisani pod predlaganima dopolniloma Jurša, želijo s predlogom dopolnila k 1. členu novele, ki se nanaša na zagotavljanje sredstev za izplačevanje pokojnin, zagotoviti nemoteno izplačevanje pokojnin tudi v primeru morebitnega premajhnega priliva v pokojninsko blagajno oz. v primeru nezadostnih sredstev v proračunu.

V skladu s predlaganim dopolnilom bi sredstva za izplačevanje pokojnin zagotovili iz prihodkov proračuna, ki bi bili višji od načrtovanih, oz. z dodatnim zadolževanjem države, je povedal.

S predlaganim dopolnilom k 10. členu pa se pokojnine v primeru, če gospodarska rast v državi za leto 2014 preseže 2,5 odstotka rasti bruto domačega proizvoda , v letošnjem letu uskladijo. Za takšno uskladitev bi bilo treba po zelo približni oceni po Jurševih besedah zagotoviti približno 30 do 40 milijonov evrov.

Pokojnine se v polni meri niso usklajevale že vse od leta 2010, je spomnil. Usklajevanje v skladu s pokojninskim zakonom so namreč onemogočali vsakoletni interventni ukrepi države, je dejal.

Predlagani dopolnili so po njegovih besedah podprli tudi poslanci SD.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je novinarjem potrdil, da bodo v SD dopolnili res podprli, saj je takšna vsebina navsezadnje tudi v koalicijski pogodbi. Vendar bodo v SD občutljivi tudi takrat, ko se bodo pogovarjali o socialnih transferjih in o zakonu za uravnoteženje javnih financ.

Ta zakon namreč govori o tem, da se bodo socialni transferji v letu 2016 začeli usklajevati, če bo gospodarska rast 2,5-odstotna, je povedal. "Ko bo leto 2016, bomo tu pozorni in glasni," je zagotovil.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pa je novinarjem na vprašanje, ali bodo v SMC podprli predlagani dopolnili, sicer dejala, da so do zdaj pri pripravi rebalansa zelo dobro sodelovali z obema koalicijskima partnericama. "Želimo si, da bo tako do sprejetja rebalansa," je dodala.

"Sprejemanje rebalansa je bilo do zdaj soglasno koordinirano s celotno koalicijo in na teh zavezah stojimo. Prav tako stojimo na zavezah, da je rebalans nujen za nadaljnje nemoteno delovanje države," je poudarila.

Poslanec DeSUS Uroš Prikl iz poslanske skupine DeSUS pa se je na novinarski konferenci dotaknil fiskalnega pravila. V DeSUS, kjer se po njegovih besedah zavedajo pomena predlaganega izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu, predlog načelno podpirajo. "Ne podpiramo pa 14.b člena, ki je odklon od prilagoditve strukturnega salda in lahko pomeni tempirano socialno bombo," je dejal.

Omenjena določba po njegovih besedah natančno govori o ravnanju v času dobrih gospodarskih rezultatov. Ne predvideva pa, kaj bomo delali tedaj, ko finančni položaj v državi ne bo dober, je dejal.

Po besedah Kustec Lipicerjeve bo nadaljevanje obravnave zakonskega predloga o fiskalnem pravilu predvidoma v marcu. "DZ naj bi ga predvidoma obravnaval na marčevski redni seji," je napovedala.