mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DeSUS je zaradi pokojnin pripravljen žrtvovati koalicijo

Deli na:

V DeSUS vztrajajo, da poslanci stranke ne bodo podprli pokojninske reforme in proračuna za prihodnji dve leti, če se pokojnine v prihodnjih dveh letih ne uskladijo polovično kot že v letošnjem letu. Če bo DeSUS uresničil svojo grožnjo, bo premier Pahor razmislil o prihodnosti koalicije, grozijo v SD.

V DeSUS vztrajajo, da poslanci stranke ne bodo podprli pokojninske reforme in proračuna za prihodnji dve leti, če se pokojnine v prihodnjih dveh letih ne uskladijo polovično kot že v letošnjem letu. Če bo DeSUS uresničil svojo grožnjo, bo premier Pahor razmislil o prihodnosti koalicije, grozijo v SD.

Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič meni, da se bo premier v primeru glasovanja DeSUS proti proračunu in pokojninski reformi odločil, ali je ta koalicija še tista, ki vodi državo. V LDS opozarjajo, da bi nas morebitno nesprejetje proračuna lahko pahnilo v še hujšo krizo, v Zares pa želijo najprej slišati premierovo stališče.

"Če bodo poslanci DeSUS glasovali proti sprejetju proračunov za prihodnji dve leti in pokojninske reforme, bo koalicija težko zagotovila potrebno večino. To bo pomenilo, da koalicija ne deluje več. Odločitev premiera pa bo, ali je ta koalicija še tista, ki vodi državo," je za STA povedal Kontič.

Predsednica LDS Katarina Kresal opozarja, da "nihče ne more razdeliti več, kot ima, tudi ta vlada ne". Morebitno nesprejetje proračuna bi nas lahko pahnilo v še hujšo krizo. Tako bi se sicer pravično zavzemanje DeSUS za pravice enih sprevrglo v nepravično situacijo do vseh. Kot vlada pa smo zaprisegli, da bomo delali v korist vseh ljudi," je zapisala Kresalova.


V Zares želijo, da jih premier najprej seznani z današnjim dogajanjem glede usklajevanja pokojnin. Predvidoma naj bi to storil v začetku prihodnjega tedna, vendar dan še ni določen. Potem bodo tudi sami podrobneje komentirali položaj, so za STA povedali v Zares.

Izvršilni odbor DeSUS je na današnji seji potrdil svoje dozdajšnje stališče, da bodo poslanci stranke glasovali proti proračunu za prihodnji dve leti in proti pokojninski reformi, če se pokojnine v prihodnjih dveh letih ne uskladijo polovično kot že v letošnjem letu, je po seji povedal predsednik stranke Karl Erjavec.

Predsednik vlade Borut Pahor, ki je na seji predstavil možnost za četrtinsko uskladitev pokojnin, je dejal, da popuščanja ne more biti več, četrtinska uskladitev pa je največ, kar je možno ponuditi in je še vzdržno.