Revija Reporter
Slovenija

Desus pred propadom? Erjavec na izhodnih vratih, besen zaradi noža v hrbet, ki sta mu ga zabila Simonovič in Hršak

Igor Kršinar
15 11.614

9. mar. 2021 11:54 Osveženo: 12:06 / 09. 3. 2021

Deli na:

Karl Erjavec

Primož Lavre

Prvak Desusa in nesojeni mandatar Karl Erjavec se je včeraj zaposlil kot pomočnik direktorja Iskratela Željka Puljića, zadolžen za tuje trge. To seveda odpira vprašanje, ali bo še naprej vodil stranko Desus, v kateri lokalni in regionalni odbori ter poslanci zahtevajo veliko angažiranost predsednika.

Spomnimo se besnenja nekaterih odborov, ki jih v času epidemije ni obiskala prejšnja predsednica Aleksandra Pivec, prav tako se ni dovolj zmenila za poslance. Pri Erjavcu teh težav nikoli ni bilo, saj se je vedno, tudi ko je bil zunanji in obrambni minister, zelo vestno ukvarjal s člani in poslanci.

Toda kot smo slišali, Erjavec neuradno resno razmišlja o odstopu z vrha stranke, toda ne zaradi nove službe, ampak zaradi tega, ker naj bi spoznal, da stranke ne more voditi s poslanci, ki so mu ob glasovanju o konstruktivni nezaupnici, kjer je sam nastopal kot kandidat za mandatarja, obrnili hrbet.

Sodu naj bi izbil dno petkov intervju s poslancema Brankom Simonovičem in Ivanom Hršakom na tretjem programu TV Slovenija. Za Simonoviča se je vedelo, da najverjetneje ni podprl Erjavca na glasovanju, saj pred prvo vložitvijo tudi ni hotel prispevati svojega podpisa pod nezaupnico vladi.

Hršak pa se je skril pred mediji in na novinarska vprašanja ni hotel odgovarjati, tudi na seji o nezaupnico se na razpravo sploh ni prijavil. Prejšnji petek pa se je skupaj s Simonovičem ekskluzivno pojavil pred kamerami in povedal svoje razloge za svoje nasprotovanju Erjavčevi politiki.

Omenil je tri napake, ki naj bi jih storil Erjavec po vrnitvi: prva je bila izstop iz vladne koalicije, druga vstop v KUL in tretja »nesrečna zgodba z mandatarstvom«. Ni sicer zaupal, kako je sam glasoval, ampak iz teh njegovih besed lahko sklepamo, da ni podprl svojega predsednika za mandatarja.

Po drugi strani pa sta tako Simonovič kot Hršak v oddaji, ki jo je vodil Igor Pirkovič, vztrajala, da mora Erjavec ostati na čelu stranke, saj da so ga povabili nazaj na njeno čelo, da bi jo konsolidiral in jo pripravil na volitve, da se ne bo poslovila iz parlamenta.

To je videti kot misija nemogoče, saj predsednik, ki ga ne podpirajo niti lastni poslanci, ne more biti prepričljiv za volivce, kar se tudi kaže na vseh javnomnenjskih anketah. Če je ob Erjavčevi vrnitvi kazalo, da se lahko stranka spet pobere, pa je po njegovem neuspešnem prepričevanju poslancev stranka še bolj zgrmela na dno, s katerega jo bo težko kdorkoli pobral.

Poleg Roberta Polnarja, ki so ga že izključili iz stranke, mu je hrbet obrnil še Simonovič in zdaj še Hršak, tudi vodja poslanske skupine Franc Jurša ni videti kot prepričljiv Erjavčev podpornik. Edini, na katerega lahko računa, je tako Jurij Lep.

Desus je razklan na najmanj dve frakciji: večinska, ki je ustoličila Erjavca, nasprotuje Janševi vladi, manjšinska v navezi s poslansko skupino, pa želi, da z njo sodeluje tudi v opoziciji. Glavno besedo v politiki imajo seveda poslanci in lahko kadarkoli glasujejo v nasprotju z navodili vodstva stranke.

Poslanci naj bi bili tudi v odlični povezavi s kmetijskim ministrom Jožetom Podgorškom, ki naj bi bil njihov stik do premierja Janeza Janše. Po drugi strani pa Podgoršek ne sodeluje z vodstvom stranke in mu grozi izključitev iz nje.

Medtem ko je Tomaž Gantar odstopil kot minister za zdravje, Podgoršek vztraja, res pa je svet stranke ob njenem izstopu iz koalicije dal dovoljenje obema ministroma, da sta na razpolago premierju, dokler ju potrebuje, a v državi imamo zdravstveno, ne kmetijske krize.

Na jutrišnji seji naj bi svet Desusa spremenil sklep in pozval Podgorška k odstopu iz vlade, sicer mu bo skladno s statutom prenehalo članstvo v Desusu. Neuradno se je Podgoršek že odločil, da bo raje minister kot član stranke Desus.

Poslanci pa bodo še naprej sedeli na dveh stolih: kot konstruktivna opozicija bodo podpirali vlado, predvsem pa obdržali dobro plačane položaje v državnem zboru (Simonovič bo še naprej podpredsednik DZ, Hršak pa predsednik mandatno-volilne komisije, Polnar, ki ni več član stranke, pa predsednik odbora za finance).

V Desusu sta torej možna dva scenarija: ali se bo stranka odpovedala ministru Podgoršku in še dvema neposlušnima poslancema ali pa bo njeno vodstvo zapustil Erjavec in se tako vsaj dostojanstveno poslovil iz politike. Vse ostalo bo umiranje na obroke in obupen poskus oživljanja politično mrtve stranke, njen predsednik pa bo še drugič pristal na političnem smetišču.