Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Desant na Večer

Deli na:

Po Reporterju dostopnih informacijah ima pivovarski tajkun Boško Šrot že sklenjen dogovor o prodaji mariborskega Večera z eno od tujih založniških hiš. Poleg avstrijske Styrie se med morebitnimi kupci Večera omenja tudi nemški medijski koncern Waz, ki je pred dvema letoma neuspešno poskušal kupi ljubljanski Dnevnik.

Po Reporterju dostopnih informacijah ima pivovarski tajkun Boško Šrot že sklenjen dogovor o prodaji mariborskega Večera z eno od tujih založniških hiš. Poleg avstrijske Styrie se med morebitnimi kupci Večera omenja tudi nemški medijski koncern Waz, ki je pred dvema letoma neuspešno poskušal kupi ljubljanski Dnevnik.

Delo je brez potrebnih dovoljenj ministrstva za kulturo svoj lastniški delež v Večeru prejšnji ponedeljek povečalo z 20 na 79,25 odstotka, še isti dan pa je bil prenos delnic tudi vpisan v centralni register KDD. Delu so sporni delež prodala tri neznana podjetja: Fimes, TVM in Rig, ki so od januarja letos za Infond Holding, ki je največji lastnik Laškega, opravljala vlogo začasnih delniških parkirišč. Ker Delo za prevzem Večera ni pridobilo poprejšnjega soglasja ministrstva za kulturo, kot zahteva zakon o medijih, je sklenjeni posel pravnoformalno ničen.

Z glavo skozi zid

Kulturno ministrstvo je že lani zavrnilo izdajo soglasja Delu k pridobitvi več kot dvajsetodstotnega lastniškega deleža v Večeru. Po pridobitvi podatkov od agencije za trg vrednostnih papirjev in urada za varstvo konkurence so v Simonitijevem resorju ugotovili, da bi Delo s prevzemom Večera ustvarilo prevladujoč položaj na trgu, tako da bi število izvodov njenih dnevnikov preseglo 40 odstotkov vseh prodanih izvodov splošnoinformativnih tiskanih dnevnikov v Sloveniji. Na zavrnitev soglasja so se na Delu pritožili, a upravno sodišče v tej zadevi do danes še ni izdalo sodbe. Kljub nedokončanemu sporu so se na Delu oziroma v Pivovarni Laško prejšnji teden s prevzemom Večera zavestno odločili kršiti zakon o medijih. Ta namreč določa, da mora vsakdo, kdor hoče pridobiti več kot dvajsetodstotni delež v premoženju izdajatelja radijskega ali televizijskega programa ali izdajatelja splošno-informativnega tiskanega dnevnika, za veljavno sklenitev posla prej dobiti soglasje ministrstva za kulturo. Vsi pravni posli, ki se sklenejo v nasprotju s to zakonsko določbo, so nični.
Na kulturnem ministrstvu so takoj ostro zavrnili navedbe Petra Puhana, predsednika uprave Dela, da jim je bilo kadarkoli obljubljeno, da bodo lahko svoj delež v Večeru povečevali. Ministrstvo je v zvezi z nezakonitim ravnanjem uprave Dela minuli teden dalo podatke pristojnim institucijam (ATVP, UVK, kriminalistični policiji, komisiji za preprečevanje korupcije in vrhovnemu državnemu tožilstvu), od katerih pričakuje, da bodo takoj ukrepale v skladu s svojimi pristojnostmi, saj, kot pravijo, ne gre zgolj za dokončno monopolizacijo medijskega prostora v Sloveniji, ampak tudi za vsakomur očitno protizakonito ravnanje.

VEČ V TISKANI IZDAJI