20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

gaja matej 1 Njena.si

Skrito v raju: To je najljubši prizor Mateja ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Der Standard: Če bi Janković sprožil krizo, bi prišla trojka

Deli na:
Der Standard: Če bi Janković sprožil krizo, bi prišla trojka

Foto: Bobo

"Tako prijazno se že dolgo ni smehljala, še posebej ne, ko se je srečala z nekom iz drugega političnega tabora," o nemški kanclerki Angeli Merkel, ki je v petek v Berlinu sprejela slovensko premierko Alenko Bratušek, piše avstrijski Der Standard. V članku tudi opozarja na visok primanjkljaj v Sloveniji in bitko za premoč v Pozitivni Sloveniji.

Kot v članku ocenjuje zunanjepolitična urednica časnika Adelheid Wölfl, je nemška kanclerka že na zadnjih vrhunskih srečanjih EU jasno pokazala svojo podporo novi kolegici iz Slovenije. Tudi ob predstavitvenem obisku Bratuškove v petek v Berlinu je Merklova hvalila njeno politiko - čeprav je Evropska komisija le nekaj dni pred tem kritizirala naraščajoč proračunski primanjkljaj v Sloveniji.

Kot dodaja avstrijski dnevnik, pa Bratuškova ni pod pritiskom le zaradi primanjkljaja, ampak se sooča tudi z bitko za moč znotraj svoje stranke. In "tudi pri tem gre za denar". Kot pojasnjuje, nekdanjemu vodji PS Zoranu Jankoviću ni všeč, koliko denarja bo po minuli teden sprejetem rebalansu proračuna pripadlo Ljubljani.

Zato naj bi Janković celo terjal kongres Pozitivne Slovenije, na katerem bi se znova zavihtel na čelo stranke. Ob tem Wölflova navaja politologa Marka Lovca, da Janković resda uživa precejšnjo podporo v stranki ter da Bratuškova na morebitnem kongresu stranke ne bi nastopila proti njemu, a da njegovi morebitni vrnitvi v državno politiko nasprotujejo druge koalicijske stranke.

Te so napovedale, da bi vrnitev Jankovića na vrhu PS pomenil konec koalicije. "Če bi Janković sprožil politično krizo, bi blokada proračunske konsolidacije in s tem nezmožnost izposoje denarja na tujih trgih vodili v to, da bi v Slovenijo prišla trojka ECB, IMF in Evropske komisije," je za Der Standard ocenil Lovec.

Časnik še opozarja na letos predvidoma 1,5 milijarde evrov težak deficit Slovenije, pol milijarde težji od načrtovanega. Problem so krediti na tujih trgih, za odplačevanje katerih Slovenija trenutno daje 1,5 odstotka proračuna. Lovec dvomi, da bodo zmerna krčenja v javnem sektorju in zvišanje DDV rešili krizo, kajti Slovenija potrebuje veliko denarja za sanacijo svojih bank.