Revija Reporter
Slovenija

»Denarja ni in ga ni kje vzeti!«

STA

20. apr. 2012 9:58 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Socialni partnerji na današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) soočajo različna stališča do predlaganega zakona za uravnoteženje javnih financ. V sindikatih opozarjajo na nesprejemljivost nekaterih ukrepov in na nujnost dogovora, delodajalci pa na to, da "denarja ni in ga ni kje vzeti" ter da se je treba strezniti.

Po predstavitvi pogleda na ekonomske razmere v državi, ki jo je podal direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle, je predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič opozoril na nesprejemljivost nekaterih varčevalnih ukrepov.

Med drugim po njegovih besedah nasprotujejo ukrepom glede predlagane meje za dodelitev letnega dodatka upokojencem, glede šolnine za drugo bolonjsko stopnjo, glede zmanjšanja starševskega nadomestila za nego in varstvo otroka in nadomestila brezposlenim ter glede ukinitve 2. januarja in 2. maja kot dela prostih dni.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je spomnil na izhodišča socialnega sporazuma. "V njih je zapisano, da je najširše soglasje ključno," je dejal.

"Obravnavani predlog zakona gre zavestno v tvegano operacijo s predpostavko, da bo iz sistema izključil kolektivne pogodbe v javnem sektorju," je poudaril.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer pa je dejal, da so razmere v gospodarstvu kritične. "Skrbi me, da so takrat, ko je treba sprejeti določene ukrepe, vsi proti," je dejal.

"Te dni ne poslušam nič drugega kot to, česa ne sprejeti," je dejal. "Streznimo se, bodimo odgovorni do družbe," je pozval in dodal še: "Preprosto ni kje vzeti denarja."

Tudi Tatjana Čerin iz Gospodarske zbornice Slovenije je dejala, da zakon ni idealen, vendar pa je nujen. O tej problematiki bi se morali pogovarjati že veliko prej, je menila.

Žerjav in Zorko različnih mnenj o dvigu DDV
 
Minister Radovan Žerjav je ob robu seje ESS poudaril, da bi v primeru padca zakona o uravnoteženju javnih financ na referendumu vladi preostal le dvig DDV, kar bi prizadelo socialno ogrožene in gospodarstvo. Andrej Zorko iz ZSSS pa je izpostavil, da nima nič proti višji obdavčitvi luksuznih dobrin, torej dvigu zgornje stopnje DDV.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Žerjav je ob robu današnje seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) o predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ novinarjem pojasnil, da vlada nima več manevrskega prostora, da pa je odprta za socialni dialog. "Na osnovi socialnega dialoga so spremembe možne, dokler je možno vlaganje dopolnil v državnozborskem postopku," je dodal.

Vlada sicer po Žerjavovih besedah pričakuje bolj realno razpravo. "Verjamem, da se da tudi kaj dogovoriti in spremeniti. Vse je odvisno od dialoga, sprejemanja kompromisov," je povedal.

O dosedanjem poteku seje ESS je dejal, da poslušajo nasprotovanje "vsemu, kar je predlagano". "Nasprotovati vsemu se ne da. Mi potrebujemo spremembe, prihranek, da nastavimo trend uravnoteženja javnih financ do leta 2015," je dejal.

Vlada se po ministrovih besedah ne boji referenduma. "Referenduma pa se moramo bati vsi skupaj, celotna država. Če bo do njega dejansko prišlo in bo zakon padel, bo imela država eno leto zvezane roke za kakršne koli ukrepe, podobne danes predlaganim. Ostal bi samo dvig DDV," je opozoril.

Dodal je, da bi zvišanje davka na dodano vrednost (DDV) prizadelo vse - socialno najšibkejše, tiste, ki imajo veliko, in gospodarstvo. Torej bi z dvigom DDV še bolj obremenili realni sektor, s tem pa bi izgubili nova delovna mesta, namesto da bi jih ustvarjali, je sklenil.

Izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za pravno področje in področje delovnih razmerij Zorko je medtem ob robu seje dejal, da sindikati v današnji razpravi od delodajalcev pogrešajo konkretne ukrepe, zlasti pritisk na ministrstvo za gospodarstvo, "ki bi moralo pripraviti program investicij, kako zagnati gospodarstvo". "Vse, kar sedaj poslušamo, je, da se bo gospodarstvo zagnalo, če se bodo znižale socialne pravice," je bil kritičen.

Iz pogovorov na seji je po njegovih besedah videti, da vlada posluša, "upam, da bodo njeni predstavniki tudi kaj slišali".

V zvezi z navedbami vlade, da je mogoče predlog zakona še spreminjati z dopolnili, je opozoril, da amandmaje vlaga politika. "Torej je končna volja v prvi vrsti in izključno odvisna od politike," je dejal. Dodal je, da ima pri tem glavno besedo koalicija, ki ima v DZ večino.

Odzval se je tudi na Žerjavovo svarilo pred referendumom. "Vsaka vlada svari pred referendumom," je pojasnil. O dvigu DDV pa je povedal, da velja o tem ukrepu razmisliti, da je treba dobiti izračune in analize. Kot je poudaril, nasprotuje višji obdavčitvi osnovnih življenjskih potrebščin, a je za višjo obdavčitev luksuznih dobrin, ki je zdaj 21-odstotna.

V zvezi z današnjo sejo ESS so se oglasili tudi v sindikatu Mladi plus. V sporočilu za javnost so vlado pozvali, naj pokaže zrelost in namesto metanja opek na vse prebivalce vsem generacijam ponudi produktivne ukrepe, s katerimi bo mogoče prihodnost graditi z večjim upanjem.