državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Delo poziva regulatorje k odločitvi o prodaji Večera

Deli na:

Časopisno in založniško podjetje Delo regulatorje poziva, naj končno odločijo o prodaji Večera murskosoboški družbi 3Lan. Kot je Delo zapisalo v današnjem sporočilu za javnost, odlašanje z odločitvami otežuje poslovanje tako kupcu kot prodajalcu in drži poslovanje Večera v nenehni negotovosti.

Časopisno in založniško podjetje Delo regulatorje poziva, naj končno odločijo o prodaji Večera murskosoboški družbi 3Lan. Kot je Delo zapisalo v današnjem sporočilu za javnost, odlašanje z odločitvami otežuje poslovanje tako kupcu kot prodajalcu in drži poslovanje Večera v nenehni negotovosti.

"Ni razumljivo, zakaj se postopek pri ministrstvu za kulturo tako vleče. Molk organov dejansko ustvarja pritisk na medije in našo dejavnost," so navedli na Delu.

Urad za varstvo konkurence je konec februarja že izdal soglasje za prodajo najmanj 75-odstotnega deleža Večera družbi 3Lan, ministrstvo za kulturo, ki se mora o tem izreči skladno z zakonom o medijih, pa odločitve še ni sprejelo. Delo na izpolnitev pogojev za uresničitev sklenjenega posla tako čaka že več kot deset mesecev, kolikor je minilo od sklenitve pogodbe o prodaji.

Dokler odločitve ne sprejme tudi ministrstvo za kulturo, se pogodba o prodaji deleža Večera družbi 3Lan ne more uresničiti, poudarjajo na Delu. Ob tem pojasnjujejo, da če edine zavezujoče ponudbe za Večer ne bi sprejeli, da bi se izpostavili sankcijam urada za varstvo konkurence, ki je Delu septembra 2009 naložilo odprodajo večera. "Te so v odločbi, s katero je urad za varstvo konkurence Delu zapovedal prodajo, jasno zagrožene," poudarjajo v družbi.

Zaradi dosežene prodajne cene je Delo moralo naložbo v Večeru v letu 2010 še dodatno slabiti, kar je skupaj s stroški financiranja te naložbe edini razlog za to, da je poslovni izid družbe tudi v minulem letu negativen.

"Odlašanje z odločitvama otežuje poslovanje tako kupcu kot prodajalcu in drži poslovanje Večera v nenehni negotovosti. To pa je za vse tri družbe zelo slabo," izpostavljajo na Delu.

Medtem ko je 3Lan že vplačal deset odstotkov kupnine in nameravane naložbe ne more uresničiti, je Delo, ki Večera kot svoje naložbe v skladu z odločbo varuha konkurence ne sme obvladovati, izpostavljeno nadaljnjim slabitvam Večera. V tej družbi pa zaradi nenehne negotovosti le stežka sprejemajo dolgoročne odločitve in prevzemajo potrebna tveganja, povezana z nujno preobrazbo, ki jo narekujejo spremenjene razmere v medijski dejavnosti.

"V obdobju, ko je v medijski dejavnosti potrebne več predvidljivosti, da bo preoblikovanje vseh udeležencev čim hitrejše in prilagajanje potrebam bralcev čim uspešnejše, je prav zaradi opuščanja odločanja regulatorjev medijev takšno delovanje oteženo," so zapisali na Delu, kjer dodajajo, da bi še eno tako slabitev Večera, kot so jo izvedli lani, le stežka prestali brez resnih posledic.

Ob tem na delu poudarjajo, da je samo stroškov financiranja te naložbe, ki jo družba zagotavlja s posojilom, približno 600.000 evrov letno. "Odveč je opisovati, kaj bi lahko s temi sredstvi zmogli v času, ko je oglasni trg tiskanih medijev prepolovljen v primerjavi z obdobjem izpred treh ali štirih let," so zapisali.

Kot pravijo na Delu, morata tako Delo kot Večer v teh časih financirati preobrazbo svojih izdelkov in storitev, prehajati na digitalne platforme in močno vlagati v novinarstvo, ki je bilo več let zapostavljen dejavnik razvoja, ne pa se dodatno izčrpavati v zavrtem prodajnem procesu. Gre za delovna mesta ter za dolgoročno usodo novinarstva in medijske dejavnosti v Sloveniji na splošno, poudarjajo.

Delo je lastniški delež v Večeru na skoraj 80 odstotkov povečalo novembra 2008, ko je takratna uprava mimo nadzornega sveta družbe in brez soglasja ministrstva za kulturo, kot navajajo na Delu, dokupila skoraj 60-odstotni delež mariborske družbe.

Urad za varstvo konkurence je na vlogo Dela izvedel presojo koncentracije; zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga je Delu 23. septembra 2009 zapovedal odprodajo vsaj 75-odstotnega deleža v Večeru v letu dni.

Delo je svoj celotni delež v Večeru prodalo prek mednarodnega razpisa, na katerega je, čeprav je bilo sprva več zainteresiranih, prejelo eno samo zavezujočo ponudbo, in sicer od podjetja 3Lan. Pogodbo sta družbi sklenili 24. junija 2010.

Delo je nato varuhu konkurence predlagalo izdajo soglasja k prodaji in nanj čakalo osem mesecev, medtem ko 3Lan še čaka na soglasje ministrstva, nato pa še odločbo urada za varstvo konkurence v zvezi s koncentracijo družb 3Lan in Večer.